Hopp til innhold

Topp låter, ikke helt topp album

Robyns nye plate ”Body Talk Pt. 1” er den første av tre hun gir ut i år. Her får man fantastiske enkeltspor, men som album er det litt klønete komponert.

Robyn
Foto: Leon Neal / AFP

Etter at Robyn redesignet karrieren sin med eget plateselskap og et helt nytt sound, har hun klart å bli både kul og populær hos folket på samme tid. Oppmerksomhet fra utenfor Norden skotter det ikke på heller. Hipsterpressen elsker henne, og selveste Madonna valgte Robyn som oppvarming på flere av sine Europa-konserter i 2008. På sin nye plate «Body Talk Pt. 1», fortsetter Robyn med den synthdrevne elektropopen fra forrige plate.

Hit-perfeksjon

Melodi og ultrafengende refreng er noe hun og hennes musikalske samarbeidspartnere har perfeksjonert ytterligere her. Av åtte låter er det i hvert fall fem med nydelige melodilinjer med klistrereffekt som varer. Hippe programmerte beats og synther oser minimalistisk stilbevissthet.

Produsent og låtskriver Klas Åhlund har jobbet tett med Robyn før. På «Body Talk Pt. 1» er han kreditert som komponist og tekstforfatter på drøyt halvparten av låtene, og viser seg igjen som en mester i hitmakeri. Han takler alt fra naiv elektropop i «Fembot» og «Cry When You Get Older», til ballader og til og med reggae/dancehall i kuttet «Dancehall Queen».

Underlig avslutning

Det det handler om på «Body Talk Pt. 1» er nettopp låter, eller hits. For helheten som plate er ikke helt vellykket. Den er sprikende, og spenningskurve og låtrekkefølge er merkelig komponert.

Den strykerbaserte «Hang With Me» er en uendelig vakker kammerpop-perle. Men sammen med Robyns versjon av den svenske folkevisen «Jag Vet En Dejlig Rosa», blir dette en litt underlig avslutning på en plate som begynner som noe helt annet.

Best én og én

Enkeltdelene på «Body Talk Pt. 1» er rett og slett bedre enn helheten, og mange av låtene er klart verdt å skaffe seg, en og en. Man må kanskje vente med å avsi endelig dom til en kan høre hele «Body Talk» i sammenheng, når de to neste delene er ute om noen måneder. Uansett har Robyn igjen bevist at hun er en overlegen sanger, teften hennes er treffsikker og hun har stadig all den tiltrekningskraften og troverdigheten som skal til for å leve lenge som artist.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)