Redde journalister i Kasakhstan

Kurer har møtt en ung journaliststudent som er redd for å følge sin drøm om å bli kritisk politisk journalist i Kasakhstan. Men de har jo ingen grunn til å være redde, sier president Nazarbajev. Bli med bak mytene om Kasakhstan og inn i en journalistisk atmosfære langt unna den norske.

Kasakhstan, Astana
Foto: Kjetil Bjørgan / NRK

Kurer 130: Bak Boratmyten i Kasakhstan

Avstøpningen av presidentens hånd er stor og gullbelagt. Og de som legger hånden sin i hans får høre den kasakhstanske nasjonalsangen, skrevet av presidenten selv: Nursultan Nazarbajev.

Tonene kommer ut av noen høytalere øverst i Bayterektårnet, som strekker seg opp mot himmelen i sentrum av Astana, hovedstaden i Kasakhstan. Fra tårnet går veiene linjalrette i hver sine himmelretninger, og i horisonten på den ene siden ruver det store presidentpalasset.

Kasakhstan, Astana, Bayterektårnet

Bayterektårnet i Astana, Kasakhstan

Foto: Kjetil Bjørgan / NRK

For Nazarbajevs tilstedeværelse og makt er synlig i bybildet. Ikke minst på store plakater langs veiene, med navnet på partiet hans under: ”Nur Otan”. For noen symboliserer han framgang og politisk stabilitet. For andre manglende demokrati og pressefrihet.

Redde journalister

- Jeg vil bli politisk journalist. Men folk her er redde for å kritisere presidenten og hans ministre, eller å uttale seg for sterkt om politiske spørsmål, sier en ung journaliststudent ved det statlige universitet i Astana.

– Vi har jo ikke demokrati. Det lukter ikke en gang av demokrati her, sier han, og legger til at journalistene er vant til å rose ministrene i landet. Det finnes riktignok enkelte kritiske røster, men de er under politisk press. Han hevder at journalister i Kasakhstan blir utsatt for fysisk vold.

Uenig president

- Men les selv. Slik finnes ikke, sier Nursultan Nazarbajev i sitt intervju med NRK. Han understreker at regjeringen har sørget for frie valg av presidenten, ytrings- og pressefrihet. – Å være redd eller ikke, tilhører fortiden.

Nursultan Nazarbajev, president i Kasakhstan

President Nursultan Nazarbajev

Foto: MICHAEL GOTTSCHALK / AFP

Massemedieloven tillater at journalisten kan motta informasjon og gjøre den kjent. Men, slik det sikkert også er hos dere, bør ikke ærekrenkelser finne sted mot noen.

I dag har Kasakhstan lover som forbyr fornærmelser mot presidentens ære og verdighet. Det samme gjelder også regjeringsmedlemmer og andre representanter for staten og rettsvesenet.

Programleder er Kjetil Bjørgan.

Kulturstrøm

 • Get-kunder mister TV 2-kanalene

  480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark