Hopp til innhold

Ny sjanse for MUF-erne

Regjeringen snur og vil gi opphold til mange irakiske kurdere med midlertidig oppholdstillatelse, såkalte MUF-ere.

MUF-ere

Ismat Golli, Didar Golli 3 mnd og Dilmin Vazis Sileman er blant de såkalte MUF-erne.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Dette er kurdiske asylsøkere som har hatt midlertidig opphold i 10 år.
Men nå har vi ombestemt oss, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Video nsps_upload_2009_3_18_15_28_22_1020.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Vil sette strek for MUF-saken

LES OGSÅ: Går til retten for opphold

Det betyr at MUF-ere som ikke har fått oppholdstillatelse vil få adgang til å få saken sin vurdert på nytt.

– Det er noen av de MUF-erene som underveis i den veldig lange perioden de har vært i Norge, har hatt grunn til å få forhåpninger om at de vil få oppholdstillatelse, sier Andersen til NRK.

– Det skal legges avgjørende vekt på at de har vært lenge i landet. Dersom de ikke har begått kriminelle handlinger som gir grunnlag for utvisning, og det ikker tvil om identiteten deres, så vil de få opphold i Norge, opplyser Andersen.

Rundt 200 irakiske kurdere som har fått midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening (MUF) oppholder seg i Norge.

– Vi hadde rett

– Jeg håper denne regjeringen bruker muligheten til å rette opp feilene som er begått av tidligere regjeringer, sier Amir Payan, talsmann for de såkalte MUF-erne.

Payan, som representerer SV i Bergen bystyre, gir det humanitære Norge æren for at regjeringen nå har bestemt at sakene til de rundt 200 MUF-erne, eller Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening, får ny saksbehandling.

– Tidligere regjeringer har brukt disse menneskene som kasteballer. Dette er definitivt en innrømmelse av at vi har rett, sier Payan.

Innfallsmetoden

Stortingsrepresentant Bent Høie fra Høyre kaller regjeringens snuoperasjon dramatisk:

– Jeg er uenig med Andersen når han sier at han har satt et punktum for denne saken. Han har opphevet punktumet. Utlendingsnemda har vurdert alle de forholdene som statsråden trekker fram som begrunnelse for en ny runde. Selv på bakgrunn av dette, har de kommet frem til at disse personene ikke har rett til opphold i Norge, sier Høie til NRK.

Høie tror at dagens beslutning kommer til å øke tilstrømmingen av ubegrunnede asylsøknader dramatisk.

– Hvis det nå skapes et inntrykk av at norsk asylpolitikk drives på innfallsmetoden, så kommer ingen av de 13 innstrammingspunktene som regjeringen har fremmet til å ha noen betydning, sier Høie.

Video nsps_upload_2009_3_18_15_27_36_1019.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Skuffet over SV.

Fremskritsspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener Aps uttalelser om innvandringspolitikken nå fremstår som spill for galleriet:

– Her gjør vi det klart for omverdenen at får man avslag om opphold er det bare å trenere saken så får man bli. MUF-saken viser regjeringen og særlig Arbeiderpartiets manglende evne til å håndtere innvandringsspolitikken, sier Amundsen til NRK.

– MUF-erne har ikke krav på å bli i Norge, og de har misbrukt systemet, og bør derfor sendes ut av landet, sier Amundsen.

– Kunne vært løst i 2004

SOS Rasisme mener Høies påstander er paranoide, og er glade for at regjeringen nå har snudd i saken.

– Vi vil gratulere regjeringen, for dette kunne fort ha utviklet seg til en politisk prestisjesak, sier Simon Strumse i organisasjonens flyktningeutvalg til NRK.

– Men samtidig er det synd at disse personene har måttet lide så lenge når saken kunne vært avgjort allerede i 2004, sier Strumse.

Han ber regjeringen om å i fremtiden følge de vanlige kriteriene i utlendingsloven og ikke operere med særkrav.
– Når kriminelle forhold med en strafferamme på tre måneder kvalifiserer til utvisning, skulle det ikke mer enn en fartsbot til, sier Strumse.

Til sak mot staten

I 2003 bestemte kommunalminister Erna Solberg at MUF'erne måtte ha vært i arbeid i minst et år pr. 1. april og 1. mai 2005 for å få bli i Norge. De som ikke hadde vært i arbeid i så lang tid, måtte ut av landet.

LES OGSÅ: - Politikerne har sviktet MUF-erne
LES OGSÅ: Miljeteig vil skjule kurdere
LES OGSÅ: To av tre MUF-ere sendes hjem

300 av dem fikk opphold på bakgrunn av dette. Ca 200 var ikke i arbeid, men UDI ga dem opphold likevel. På humanitært grunnlag. Den såkalte UDI-skandalen var et faktum. Hoder rullet. Men det var MUF'erne som ble de største taperne i konflikten. Oppholdstillatelsen deres ble trukket tilbake.

80 av dem forbereder nå et massesøksmål mot staten.

– En skam

Tidligere UDI-direktør Trygve Nordby, som satt igjen med hovedansvaret for den såkalte UDI-skandalen sa til NRK tidligere i vinter at ingen gruppe er dårligere behandlet enn disse.

LES OGSÅ: Eks-UDI-direktør ut mot regjeringa

– Jeg synes det er en skam. Dette er mennesker som har vært her i landet i ti år. De er i en svært vanskelig livssituasjon, og norsk jus og norsk praksis i forhold til alle andre som har vært i en tilsvarende situasjon, er at da har de fått lov til å bli på humanitært grunnlag, sa Trygve Nordby til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger