NRK Meny
Normal

Radiodrama midt i nyhetene

Afghanistan, miljøvern, politikk og kjærlighet. Ikke hverdagskost i Radioteatret, men storsatsingen «Kongshavn» er heller ikke radioteater som du kjenner det.

Kongshavn, Familien Ross

Familien Ross f.v: Elise (Minken Fossheim), Otto (Lasse Lindtner), Theis (Thomas Bye), Viktoria (Andrea Bræin Hovig) og Martin (Aksel Aubert).

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Serien er på 12 episoder og er akkurat ferdig innspilt. Den er skrevet av dramatikerne Axel Hellstenius og Christoffer Grøndahl, sistnevnte aktuell som manusforfatter på NOKAS-filmen.

Når hverdagen blir revet av oss

Når du går ut av studio i Dagsnytt Atten etter å ha bli satt til veggs – hvordan har du det da? Hva skjer i familien når mamma er en sentral politiker som blir virvlet inn i rå maktkamp? Med en sønn som kommer traumatisert tilbake til det norske samfunnet, etter seks måneder som soldat i Afghanistan?

Ikke vanlige problemer for de fleste, men for familien Ross er de høyst reelle.

Martin Ross (Aksel Aubert)

Afghanistan-veteranen Martin Ross spilles av Axel Aubert.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Far Otto driver gjenvinningsbedriften Kongsskrap og får problemer når konkurrenten tyr til skitne triks for å skandalisere dem. Mor Elise ligger an til å bli miljøvernminister, men blir offer for skittent spill i kulissene i eget parti. Og Thomas nekter å fortelle hva som egentlig skjedde i Afghanistan, men lar seg verve for å reise tilbake. Han har noe å hevne.

- Kan gi blaffen i vær-varsom-plakaten

Serien har en rekke av Norges mest kjente skuespillere i rollene. Familien Ross spilles av Minken Fosheim, Lasse Lindtner, Andrea Bræin Hovig, Axel Aubert og Thomas Bye. I andre roller møter vi blant andre Agnes Kittelsen og Sigmund Sæverud.

- Vi har lenge vært opptatt av å formidle dramatikk som ikke bare er opptatt av vond barndom og et krenket liv, men som også ser individet i brytning med samtiden, forteller Radioteatrets Carl Henrik Grøndahl.

- «Kongshavn» er et forsøk på å bruke det som er fiksjonens styrke i et mediehus: I motsetning til journalistene kan vi gi fullstendig blaffen i værvarsom-plakaten. Vi kan tråkke inn i de hemmelige rommene. For alle vet at vi dikter, påpeker Grøndahl, som har vært prosjektleder for storsatsingen.

Han har utviklet serien sammen med Marit Haug og Margret Sævarsdottir.

Kongshavn har premiere 21. november på P2 og på NRK.no.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".