Hopp til innhold

Radiodrama midt i nyhetene

Afghanistan, miljøvern, politikk og kjærlighet. Ikke hverdagskost i Radioteatret, men storsatsingen «Kongshavn» er heller ikke radioteater som du kjenner det.

Kongshavn, Familien Ross

Familien Ross f.v: Elise (Minken Fossheim), Otto (Lasse Lindtner), Theis (Thomas Bye), Viktoria (Andrea Bræin Hovig) og Martin (Aksel Aubert).

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Serien er på 12 episoder og er akkurat ferdig innspilt. Den er skrevet av dramatikerne Axel Hellstenius og Christoffer Grøndahl, sistnevnte aktuell som manusforfatter på NOKAS-filmen.

Når hverdagen blir revet av oss

Når du går ut av studio i Dagsnytt Atten etter å ha bli satt til veggs – hvordan har du det da? Hva skjer i familien når mamma er en sentral politiker som blir virvlet inn i rå maktkamp? Med en sønn som kommer traumatisert tilbake til det norske samfunnet, etter seks måneder som soldat i Afghanistan?

Ikke vanlige problemer for de fleste, men for familien Ross er de høyst reelle.

Martin Ross (Aksel Aubert)

Afghanistan-veteranen Martin Ross spilles av Axel Aubert.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Far Otto driver gjenvinningsbedriften Kongsskrap og får problemer når konkurrenten tyr til skitne triks for å skandalisere dem. Mor Elise ligger an til å bli miljøvernminister, men blir offer for skittent spill i kulissene i eget parti. Og Thomas nekter å fortelle hva som egentlig skjedde i Afghanistan, men lar seg verve for å reise tilbake. Han har noe å hevne.

- Kan gi blaffen i vær-varsom-plakaten

Serien har en rekke av Norges mest kjente skuespillere i rollene. Familien Ross spilles av Minken Fosheim, Lasse Lindtner, Andrea Bræin Hovig, Axel Aubert og Thomas Bye. I andre roller møter vi blant andre Agnes Kittelsen og Sigmund Sæverud.

- Vi har lenge vært opptatt av å formidle dramatikk som ikke bare er opptatt av vond barndom og et krenket liv, men som også ser individet i brytning med samtiden, forteller Radioteatrets Carl Henrik Grøndahl.

- «Kongshavn» er et forsøk på å bruke det som er fiksjonens styrke i et mediehus: I motsetning til journalistene kan vi gi fullstendig blaffen i værvarsom-plakaten. Vi kan tråkke inn i de hemmelige rommene. For alle vet at vi dikter, påpeker Grøndahl, som har vært prosjektleder for storsatsingen.

Han har utviklet serien sammen med Marit Haug og Margret Sævarsdottir.

Kongshavn har premiere 21. november på P2 og på NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.