Hopp til innhold

Quick Style kjempet for dansernes respekt – nå er de i ferd med å ta verdensherredømme

Quick Style har blitt et viralt fenomen, og har stått foran tusenvis på scenen sammen med Karpe. Tidligere proffdanser mener de har en enorm påvirkningskraft på unge dansere.

Suleman Malik, Bilal Malik og Nasir Sirikhan i Quick Style.

Hele verden vil ha en bit av Quick Style, som ble startet av Nasir Sirkihan, Bilal Malik og Suleman Malik.

Foto: Sara Marie Broen / NRK

Da Suleman Malik ble overrasket av broren og kompisene med en dans i bryllupet sitt, valgte de å filme det og legge det ut på Instagram.

Etter bare én uke var videoen sett av 40 millioner.

Videoen ble en internasjonal viral-hit, og dansen til de dresskledde gutta kom i alle mulige varianter på TikTok.

Quick Style gikk viralt med denne dansevideoen.

Quick Style gikk viralt med denne dansevideoen.

– Tallene endrer seg hver dag. Sist jeg sjekka hadde videoen blitt sett av en halv milliard totalt. Den ble vår «macarena» på en måte, forteller Quick Style-danser Nasir Sirikhan.

Nasir har skapt dansegruppa Quick Style sammen med kompisene og tvillingbrødrene Suleman og Bilal Malik. Trioen forteller om ungdomstiden, som ble en strid mellom dansen, skolekarakterene og familien.

lindmo 09.09 stemningsbilde NRK TV

Suleman, Bilal og Nasir har jobbet hardt for å komme dit de er i dag.

Quick Style hos Lindmo 09.09.22.

Fredag var Quick Style gjest hos Lindmo.

Nasir Sirikhan i Quick Style hos Lindmo.

Nasir forteller om barndommen.

– Vi glemte alt fordi dansen var det viktigste. Uten å snakke med hverandre så hadde vi et nært forhold til dans, forteller Bilal.

Besvimte av storebrorens trussel

– Jeg husker vi dro hjem til meg i friminuttene, fordi jeg bodde 200 meter fra skolen. Da pleide vi å se på musikkvideoer av Michael Jackson og beundret hans storhet, mimrer Nasir.

Dansingen ble det viktigste for Sirkihan og Malik-brødrene – og de drømte stort.

På lik linje som at guttene de vokste opp med visste alt om fotballspillere, visste denne guttegjengen alt om dans. De fulgte med på hva som skjedde i både Korea og USA.

– Jeg husker vi så noen koreanske dansere på nettet, og det tente en ild i meg. Jeg husker jeg tenkte at vi vil på den scenen en dag, forteller Suleman.

Quick Style

Gutta i Quick Style markerte seg tidlig som talentfulle dansere.

Men i 8. klasse, da det var tid for å vise frem karakterkortene til foreldrene, fikk guttene en vanskelig beskjed.

– Dansen var så viktig at vi falt litt av på skolen. Karakterkortene så ikke bra ut og vi fikk kjeft av foreldrene mine og storebroren vår, forteller Suleman.

Storebroren truet med at hvis de ikke tok skolen på alvor så kom de til å ta dansen fra dem.

Den dramatiske beskjeden fikk Suleman til å besvime.

– Jeg fikk panikk ved tanken på å ikke kunne danse mer. Vi hadde så store ambisjoner, forteller Suleman.

Suleman Malik, Bilal Malik og Nasir Sirikhan i Quick Style.

Bilal, Nasir og Suleman har vært en dansegruppe i over ti år. Her er de i sitt eget dansestudio i Oslo.

Foto: Sara Marie Broen / NRK

Dyrker dansere i verdenstoppen

Dansen ble ikke tatt fra dem, heldigvis.

I over ti år har Nasir, Bilal og Suleman undervist barn og ungdom i sitt eget dansesenter, Quick Style Studio i Oslo. Dansegruppa har deltatt på en rekke konkurranser i inn- og utland og vant Norske Talenter i 2009.

Siden den gang har trioen reist verden rundt for å spre danseglede gjennom undervisning og show.

– Intensjonen med studioet vårt var å skape et sted der unge som liker å danse kan møtes, være kreativ og løfte hverandre opp. Men det har blitt mye mer enn det. Vi er blitt en stor familie, forteller Nasir.

Og i august sto Quick Style og et knippe dansetalenter fra studioet sammen med rapduoen Karpe under ti spektakulære konserter i Oslo Spektrum.

Quick Style sammen med Karpe.

Dansetrioen sammen med rapduoen Karpe.

– Vi er åpen for at alle som ønsker skal få være en del av oss. Danserne vi tar med oss rundt har vært en del av kjernegruppa i studioet i 10–12 år. Alle har sin rolle, og vi har hele veien jobbet for at de skal kunne uttrykke seg fritt. Vi har klart å dyrke dansere i verdenstoppen.

Ga danseyrket respekt

Men anerkjennelsen har ikke kommet gratis. Etter mange år i bransjen, fikk Quick Style nok av å ikke få den plassen de fortjente på scenen.

De ville gi danseyrket den plassen den fortjener, og begynte å sette hardt mot hardt.

– Det handlet om å få en form for respekt. Vi likte ikke å være i et rom der andre var viktigere enn oss. Mens artister ble behandlet som stjerner, fikk vi som er dansere bare et hodenikk, og «that´s it».

Quick Style nektet å stå på scenen om de ikke ble presentert som en dansegruppe.

Quick Style-klasse i Asia et sted.

Quick Style har undervist verden over.

– Vi var ganske harde, men nå skjønner vi hvorfor vi gjorde det. Forhåpentligvis har vi stått i bresjen for andre hardtarbeidende dansere der ute – og fremtidige dansere, sier Quick Style til NRK.

– En viktig mentalitet

Mentaliteten til Quick Style og det danseimperiet de har skapt hylles av Vibeke Sørlie. Hun er produsent og regissør, men har en lang fartstid som danser og koreograf.

Vibeke Sørlie

Vibeke Sørli har fulgt Quick Style siden de startet å danse som tenåringer.

– Jeg har fulgt Quick Style-gutta fra sin sprede begynnelse, og det er fantastisk å følge reisen deres. Det er vakkert å se hva de har klart å bygge rundt seg.

Den tidligere danseren mener det er mentaliteten til Nasir, Bilal og Suleman som har gjort dem til de stjernene de er.

– De har en mentalitet der ingenting er umulig. Det kan gi barn og unge håp og tro om at alt er mulig- så lenge man jobber hardt, er tro mot seg selv og lidenskapen sin. Og ikke minst, vise kraften som kan oppstå i kreative fellesskap, sier Sørlie til NRK.

Se intervjuet Lindmo gjorde med Quick Style på NRK TV.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober