Talen som skremte alle

Fortsatt er noen skremt av det predikanten Ole Hallesby sto for. Denne flammende talen om helvete og fortapelse, vekket voldsom debatt i 1953.

Ole Hallesby

Ole Hallesby skapte på 50-tallet stor oppstandelse med sin kjente helvetestale.

Foto: NRK

Hør: Ole Hallesbys helvetestale (Sendt på radio i 1953)

DELTA I DAGENS HELVETESDEBATT HER

Protestene haglet etter at NRK slapp Hallesby til i eteren, og talen utløste en helvetesdebatt som raste i Norge i flere år.

Denne debatten om helvete første både til en mobilisering av den liberale delen av Kirken og ble en fødselshjelper for Humanetisk-Forbund. Forholdet mellom stat og kirke ble for alvor satt i kritisk lys.

Norges siste svovelpredikant

Ole Hallesby

Ole Hallesby var av haugianerslekt og som en av de sentrale konservative teologene på 1900-tallet fikk han stor innflytelse.

Foto: Scanpix / Scanpix

Hallesby formante tilhørerne til omvendelse, for ellers kunne de våkne i helvete.

”Hvordan kan du som er uomvendt, legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet om du våkner i din seng eller i helvete?” tordner Ole Kristian Hallesby i talen og skremmer vettet av radiolyttere over hele landet.


Biskopen i Hamar, Kristian Schjelderup tok til motmæle og spurte om ”helvete hører hjemme i kjærlighetens religion”. Han henvendte seg videre til departementet med spørsmål om hvorvidt det var plass til det synet på helvete han representerte, i Den norske kirke.

Der fikk han medhold. Det kan vi lese i Jørgen A. Stubberuds artikkel ”Norges siste svovelpredikant” (Universitas, 1997).

Ny helvetesdebatt!

Helvete som fysisk sted ble for mange "gravlagt" etter dette, men i høst setter flere forfattere og kunstnere forestillingene om helvete på dagsordenen igjen.

Sist uke gikk debatten om helvete anno 2009 på NRKs litteratursider på nett og mange er på nytt engasjert i hvorvidt vi trenger en forestilling om helvete eller ikke.

- Jeg var alltid redd

Margaret Skjelbred

Forfatter Margaret Skjelbred.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Forfatteren Margaret Skjelbred er en av dem som har vokst opp med trusselen om å havne i helvete. I sin nye biografiske roman "Mors bok" forteller hun for første gang ut om det skremmende hun opplevde ved å vokse opp hos Haugianerne. Gjennom hele oppveksten var livredd for å havne i helvete.

- Et bilde av djevelen som står og venter, skremte meg veldig, sier hun, og viser oss bilder fra en av bøkene fra barndommen.

- Jeg skulle brenne i ild til den evige tid, husker jeg. Fortsatt sniker denne frykten seg på, sier Margaret Skjelbred.

Tror du helvete eksisterer?

Mener du helvete eksisterer?

Margaret Skjelbred

Margaret Skjelbred viser bilder fra en av bøkene hun vokste opp med til programleder Hans Olav Brenner.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Haugianerne tilhører en kristen bevegelse som var sterkest på 1800-tallet, men på 1900-tallet gikk den inn i Det norske lutherske Indremisjonsselskap. Haugianismen har påvirket norsk samfunnsliv betydelig.

vekket professor Ole Hallesby debatt med en flammende radiotale om helvete og fortapelsen. Dette var en del av den tids ekstremt strenge kristne bevegelse, kalt haugianerne.

Se video: Margaret Skjelbred om haugianer-miljøet

Folk på gaten: Uenige om helvete

Les også: Til helvete med Bokprogrammet

Se Bokprogrammet tirsdag 1. september

Kulturstrøm

  • Baldwin sier han ikke trakk av

    Hollywood-stjernen Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en filmfotograf under en innspillingen av filmen «Rust». ABC har sluppet en kort video på Twitter der Baldwin sier at han ikke trakk av våpnet. I videoen kan man se en tydelig preget Baldwin som gråter. Intervjuet skal sendes torsdag kveld, amerikansk tid.

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.