Hopp til innhold

John Ajvide Lindqvist lager skrekk om Palme-mordet

Forfatteren bak skrekkromaner som «La den rette komme inn», John Ajvide Lindqvist, skriver inn drapet på Olof Palme i ny roman-serie.

Den svenske skrekkforfatteren JOhn Avjide Lindqvist beskriver et slags helvete i romanen Himmelstrand. Selv synes han aldri det kan bli for skremmende. (Intervjuet av Anita Reinton Utgård, på bokmesse i Gøteborg, september 2014)

Den svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist om å lage skrekkhistorier. – Jeg har egentlig ingen grenser.

Den myrdede svenske statsministeren dukker opp i skrekkforfatterens neste roman, forteller forfatteren når NRK møter ham på bokmesse i Gøteborg.

– Han blir mest sannsynlig ikke en figur, men det kommer til å kretse rundt Palme-mordet, sier John Ajvide Lindqvist.


Den svenske forfatteren har blitt verdenskjent for sine skrekkhistorier, siden debutromanen « La den rette komme inn », som har blitt filmatisert to ganger . I boken fortalte han en sosialrealistisk vampyrhistorie.

I hans ferske skrekkromanen «Himmelstrand», som nylig ble utgitt i Sverige, er handlingen lagt til en svensk campingplass. En dag er plutselig alt borte – både folk og telt – bortsett fra fire biler med campingvogn.

Ti mennesker, en hund og en katt er alt som finnes på det uendelige gressfeltet. Til og med solen er borte. Merkelige og skremmende figurer dukker opp og menneskene tvinges til å velge mellom godt og vondt.

Lindqvist er blitt kjent for å kombinere realisme og skrekk, og historiene er lagt til velkjent hverdagsmiljø, som drabantbyene eller den svenske skjærgården.I hans fortellinger dukker det opp overnaturlige skikkelser der man minst forventer, både som vampyrer, zombier og spøkelser, men de ser ut som helt vanlige mennesker.

Olof Palme blir nevnt helt mot slutten av «Himmelstrand».

– Det er visse mytologiske temaer fra «Himmelstrand», som jeg forklarer i den neste boken, fordi dette henger sammen med Palme-mordet, sier Lindvist.

Bodde like ved åstedet

Himmelstrand

I «Himmelstrand» beskriver Lindquist en verden som er blitt til ingenting. Til og med solen er tatt bort.

«Himmelstrand» er en pseudo-biografisk skrevet bok, og handler om forfatteren selv som er 19 år og bor i en slitent mørklagt bygård, bare 50 meter fra åstedet hvor Sveriges statsminister Olof Palme ble myrdet på gaten i 1986.

– Egentlig bodde jeg der et par år etter, men i boken har jeg plassert det parallelt med drapet, sånn at det passer.

Brunkebergstunnen er en tunnel for fotgjengere og syklister i Stockholm sentrum, og ligger like ved, i boken.

– Alt dette viser seg å høre sammen, sier Lindqvist.

– Et svensk traume

Hvorfor vil du la Olof Palme være utgangspunkt for neste bok?

– Jeg har vært veldig opptatt av dette, i likhet med mange svensker. Jeg vil utforske hva mordet på Olof Palme innebar for Sverige på denne tiden. Ettersom jeg bodde i huset rett ved siden av og gikk forbi dette stedet hver eneste dag, så har det alltid fantes der i bakhodet mitt. Jeg tror det er mange svensker som har det på samme måten.

Hvorfor blir ikke dere svensker ferdige med dette, tror du?

– Det har vel å gjøre med at den egentlige morderen ikke ble tatt. For meg som skrekkforfatter er det fascinerende at en i og for seg enkel liten hendelse, altså at en person drar fram en pistol, trykker av, og deretter blir en hel nasjon forandret. Et helt folk ble i sorg, både over oss selv, vår tid og vårt samfunn. Den typen av nasjonalt traume er takknemlig å undersøke når man skriver som jeg gjør.

Ingen grenser for det groteske

Forfatteren driver de ti karakterene sine i «Himmelstrand» sine til deres ytterpunkter.

– Jeg ville beskrive mennesker som forflyttes til et annet sted, og tenkte først at det skulle være et slags helvete. Men så fant jeg ut at det bare skulle være gress så lang man ser.

Sveriges skrekkforfatter John Ajvide Lindqvist forteller om hvordan han lager karakterene i boken Himmelstrand. (Intervjuet av Anita Reinton Utgård, på bokmesse i Gøteborg september 2014)

Mannen bak grøss og gru, John Ajvide Lindqvist, er ute med ny skrekkroman i Sverige. Boken «Himmelstrand» er den første av tre bøker som tar opp Palme-mordet, drapet som rystet hele det svenske folket. Forfatteren forteller om karakterenes vei mot undergangen.

– Jeg blir glad av å skrive, fordi jeg får holde på med dette i fiktiv form. Vær takknemlig for det du har. Alt du elsker kan tas fra deg – det er den virkelige redselen, sier Lindquist.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters