Øya kjører debatt

Øya-festivalen skal ikke lenger bare dreie seg om musikk. Festivalen ønsker også samfunnsdebatt. På den nye scenen - som går under navnet Teltet - fant første debatt sted i går.

Øya-festivalen 07

ØYA SLIK VI ER VANT TIL: Musikk, mennesker og bra stemning.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Abid Raja

LITT SATT UT: Abid Raja debatterte hvorvidt politiet har et rasismeproblem, og syntes det var uvant, men bra, å kjøre debatt midt i all musikken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I samarbeid med Café Mono og Klassekampen, startet Øyafestivalen debatt-tilbudet i går, med å ta diskusjonen hvorvidt politiet har et rasismeproblem. Det gikk høylytt for seg på scenen, og det gikk høylytt for seg utenfor scenen, uten at det la en demper for publikummet.

 - Skal være litt bråk

Øyafestivalens pressesjef, Jonas Prangerød, var også fornøyd etter gårsdagens debatt.

- Det er akkurat sånn det skal være. Det skal være litt bråk, og debattantene skal måtte heve stemmene litt, da blir det mer krutt i selve debatten, sier han.

- Ble litt satt ut

Deltaker i rasismedebatten, Advokat Abid Raja, syns tilbudet er et bra tiltak til tross for de noe uvanlige debattforholdene.

- I starten ble jeg litt satt ut av musikken i bakgrunnen, men etter hvert kom jeg inn i det. Det var en annen type setting enn hva man er vant til. Men det fungerte.

- Uvant i denne settingen

Jonas Prangerød, tror samfunnsdebatt kan bli et fast innslag på festivalen årene fremover.

- Vi hadde lyst til å inkludere noe som var uvant i denne settingen. Jeg håper at vi kan ha denne type innhold i festivalen. Men vi vil heller ikke bli statiske. Det som ikke er musikk kan variere fra år til år, sier han.

- Mer enn fest, fyll og musikk

Abid Raja tror tilbudet er verdt å satse videre på, som en fin avkobling til det som ellers preger festivalen.

- Man tiltrekker andre typer mennesker her, enn de som vanligvis sitter og ser på tv-debatter. Man trenger en avkobling fra bare fest, fyll og musikk, at man også kan få noe som strammer opp hjernecellene og setter i gang en del prosesser, sier Raja.

Kulturstrøm

 • Vanity Fair hyller Trier-film

  Vanity Fairs hovedkritiker, Richard Lawson, kårer «Verdens verste menneske» til årets beste film. Lawson beskriver filmen av Joachim Trier, med Renate Reinsve i hovedrollen, som selskapelig, vemodig, stilig og vinnende.

  «Verdens verste menneske» troner øverst på de beste filmene fra 2021, etterfulgt av Oscar-håpene Ryusuke Hamaguchs «Drive My Car» og Jane Campions «The Power of the Dog».

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • «Den fineste Chevy'n» mest spilt

  Spotifys årsoppsummering kom ut i går og «Den fineste Chevy'n» av Halva Priset med Maria Mena toppet listen over de mest spilte låtene på norsk Spotify. Sangen slår blant annet Olivia Rodrigos «Drivers License», som er nummer to på den norske listen, men den mest spilte låten globalt. «Stay» med The Kid LAROI og Justin Bieber, som er produsert av blant annet norske Cashmere Cat, kommer på tredjeplass.

  Av mest strømmede artister topper Justin Bieber listene her til lands, etterfulgt av Tix og The Weeknd.

 • Klassekampen får mest pressestøtte

  Klassekampen får drøyt 43,2 millioner kroner i produksjonstilskudd av Medietilsynet i år. Totalt får 148 aviser 370 millioner kroner i pressestøtte av tilsynet. Av avisene som mottar støtte i år, er fem av dem nye mottakere. (NTB)