Hopp til innhold

Øya kjører debatt

Øya-festivalen skal ikke lenger bare dreie seg om musikk. Festivalen ønsker også samfunnsdebatt. På den nye scenen - som går under navnet Teltet - fant første debatt sted i går.

Øya-festivalen 07

ØYA SLIK VI ER VANT TIL: Musikk, mennesker og bra stemning.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

Abid Raja

LITT SATT UT: Abid Raja debatterte hvorvidt politiet har et rasismeproblem, og syntes det var uvant, men bra, å kjøre debatt midt i all musikken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I samarbeid med Café Mono og Klassekampen, startet Øyafestivalen debatt-tilbudet i går, med å ta diskusjonen hvorvidt politiet har et rasismeproblem. Det gikk høylytt for seg på scenen, og det gikk høylytt for seg utenfor scenen, uten at det la en demper for publikummet.

 - Skal være litt bråk

Øyafestivalens pressesjef, Jonas Prangerød, var også fornøyd etter gårsdagens debatt.

- Det er akkurat sånn det skal være. Det skal være litt bråk, og debattantene skal måtte heve stemmene litt, da blir det mer krutt i selve debatten, sier han.

- Ble litt satt ut

Deltaker i rasismedebatten, Advokat Abid Raja, syns tilbudet er et bra tiltak til tross for de noe uvanlige debattforholdene.

- I starten ble jeg litt satt ut av musikken i bakgrunnen, men etter hvert kom jeg inn i det. Det var en annen type setting enn hva man er vant til. Men det fungerte.

- Uvant i denne settingen

Jonas Prangerød, tror samfunnsdebatt kan bli et fast innslag på festivalen årene fremover.

- Vi hadde lyst til å inkludere noe som var uvant i denne settingen. Jeg håper at vi kan ha denne type innhold i festivalen. Men vi vil heller ikke bli statiske. Det som ikke er musikk kan variere fra år til år, sier han.

- Mer enn fest, fyll og musikk

Abid Raja tror tilbudet er verdt å satse videre på, som en fin avkobling til det som ellers preger festivalen.

- Man tiltrekker andre typer mennesker her, enn de som vanligvis sitter og ser på tv-debatter. Man trenger en avkobling fra bare fest, fyll og musikk, at man også kan få noe som strammer opp hjernecellene og setter i gang en del prosesser, sier Raja.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP