Timbuktu: - Maste meg til Øya

Timbuktu maste seg til spillejobb på festivalen fordi han hadde hørt den var så bra.

Timbuktu

Timbuktu opptrådte på Øyafestivalens siste dag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Timbuktu

Timbuktu mener konserten han gjorde på Roskilde tidligere i sommer er en av de beste han har gjort noensinne.

Foto: Pressebilde

P3tv: Timbuktu & Damn på Øya

P3tv: Timbuktu i Trondheim

Nett-tv: Timbuktu i Først og Sist

Sveriges blideste hiphoper vekket festivalpublikummet på Øyafestivalens siste dag.

- Stor utfodring

- Det var en stor utfordring, sier en svett Timbuktu backstage. Han har nettopp rukket å puste ut etter en heseblesende konsert som åpnet den siste dagen for Øyapublikummet.

Første artist på festivalens siste dag, med dårlig vær, tidlig spilletidspunkt, lang reise med tidlig start på dagen og et slitent festivalpublikum som utgangspunkt. Ingen lett oppgave for noen musiker, men allerede på andre låt klarte ikke publikum å stå rolig.

Timbuktu

Timbuktu tror musikken hans treffer folk forde den kommer fra hjertet og er ekte.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Slik er det når blikkfanget på scenen er et stort og smittsomt smil, akkompagnert av en særdeles humørfylt gjeng musikere i Damn!.

- God stemning kommer framfor alt. Jeg er ganske optimistisk av natur. Det er jo en jobb, men en jobb jeg elsker å gjøre så det er ikke så slitsomt.

Viktig med festival

Budskapet til Timbuktu er av den enkle sorten. Det handler om å skape inspirasjon og livsglede - en slags påminnelse om at man kan få til alt bare man vil det nok. Sin egen inspirasjon får Jason «Timbuktu» Diakité for eksempel av å spille og gjøre konserter.

- Men mest fra folk man treffer. Jeg får veldig mye inspirasjon fra den energien man får fra andre mennesker og annen musikk.

Tidligere i år spilte han også på Roskilde.

- En av våre beste

- Det var en av våre beste konserter noensinne. Roskilde er den beste festivalen i Nord-Europa og det er alltid bra stemning. Det var en spesiell ære å få spille der.

Øya har lenge vært et av målene for Timbuktu, som forteller at han har mast lenge på bookingselskapet sitt for å få til en spillejobb på festivalen fordi han hadde hørt den var så bra. Og publikum tok varmt imot de svenske gledessprederne.

- Jeg liker Norge veldig godt, og det er veldig moro at nordmenn liker min musikk. Det er viktig for oss å gjøre festivaljobber. De som kommer på klubbkonserter er som oftest fans fra før, mens på festival får man også spilt for mange andre også.

Fra hjertet

Hvis det å være blid og å satse på god stemning er hele hemmeligheten, må det kalles en suksessoppskrift. Timbuktu har klart noe så sjeldent som å ha kommersiell appell, særpreg og høy status hos hiphoperne.

- Det har bare blitt sånn. Musikken vår er ekte og kommer fra hjertet, så jeg tror det er derfor det treffer.

- Som hiphoper skiller du deg en del fra resten av den skandinaviske hiphopen. Er det bevisst?

- Følger ingen trender

- Vi har bare valgt å gjøre det vi liker og har lyst til uten å følge noen trender innen musikk. Vi lager musikk fordi det er morsomt og da gjør vi det som er gøy. Da spiller det ingen rolle hva andre holder på med.

- Hva er framtidsplanene?

- I høst skal vi turnere Norge i oktober, så skal vi reise litt rundt i Sverige. Så blir det å spille inn nytt album, men det er det ennå for tidlig å snakke om.

Foreløpig norsk turnéliste:

 • 17. august STAVANGER, Pulpit rockfestival
 • 18. august NES, Drammen
 • 24. august BODØ, Parkenfestivalen
 • 25. august TROMSØ, Alfheim

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.