Hopp til innhold

Olav Orud lager ny kong Olav-statue

Den norske kunstneren Olav Orud skal lage ny statue av kong Olav.

Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta»

Olav Orud med vinnerbidraget «Mann og bauta».

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fabian Stang

Fabian Stang (H), leder i valgstyret i Oslo Kommune.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Oruds bidrag «Mann og bauta» vant konkurransen om å få utforme sin tolkning av folkekongen på Rådhusplassen. 50 kunstnere hadde levert inn bidrag i konkurransen

– Vinnerbidraget fremstiller kong Olav med honnør og verdighet, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Uttrykker kongelig distanse

Kunstneren, som selv er født i 1942, får ros for at utkastet som er levert inn, uttrykker nærhet, men samtidig kongelig distanse.

En enstemmig jury påpeker dessuten at utkastet presenterer vår forrige konge med honnør og verdighet, og at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

– Dette er en portrettstatue så det er viktig å få til portrettet. Kongen kommer foran det skupturelle, sier kunstneren selv.

Ideen er at han har trått ned på det nivået hvor vi, altså folket hans, eksisterer. Han har gått ned av sokkelen sin, og blitt mer tilgjengelig som menneske enn om han skulle stått høyt oppe på en sokkel.

Olav Orud / NRK

– Monument over mannen

Orud sier til NRK at han har forsøkt å lage portrettet av kongen så lite høytidelig som oppgaven tillater.

– Jeg har tenkt det mer som et monument over mannen Olav enn over kongemakta. Så jeg håper at jeg har truffet, og selv om jeg aldri har truffet kongen, så ser det ut som jeg har truffet den oppfatningen vi har av ham.

Mann og bauta

Kunstneren Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta» som har vunnet konkurransen om å utforme minnesmerke over Kong Olav V ved Rådhuset i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik med bidraget «Kongens nærvær», og Kristian Blystad med «Ved sin sokkel», honoreres spesielt for sin innsats i konkurransen.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier Stang.

Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for rådhuset. Avdukingen skal skje om et års tid, våren eller sommeren 2011.

Ble vraket

I desember i fjor utlyste Oslo kommune en lukket konkurranse der de inviterte tre kunstnere til å lage en statue av kong Olav til å ha på Rådhusplassen. De inviterte i tillegg andre norske kunstnere og norske kunstnere bosatt i utlandet til å delta.

I mars gikk fristen ut for å levere bidrag i konkurransen. Da hadde mer enn 50 kunstnere levert sine bidrag .

Kong Olav statuen

Denne statuen av kong Olav ville Oslo kommune ikke ha.

Foto: Young, Dan / SCANPIX

Billedhugger Knut Steens statue av kong Olav ble vraket av Oslo kommune i 2006, fordi de mente det så ut som om kongen gjorde nazi-hilsen.

Se alle bidragene

Onsdag åpner en utstilling på Vigelandmuseet i Oslo, der du kan se alle forslagene som ble sendt inn av nesten 50 kunstnere. Utstillingen skal stå til 9. mai.

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo