Olav Orud lager ny kong Olav-statue

Den norske kunstneren Olav Orud skal lage ny statue av kong Olav.

Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta»

Olav Orud med vinnerbidraget «Mann og bauta».

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fabian Stang

Fabian Stang (H), leder i valgstyret i Oslo Kommune.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Oruds bidrag «Mann og bauta» vant konkurransen om å få utforme sin tolkning av folkekongen på Rådhusplassen. 50 kunstnere hadde levert inn bidrag i konkurransen

– Vinnerbidraget fremstiller kong Olav med honnør og verdighet, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Uttrykker kongelig distanse

Kunstneren, som selv er født i 1942, får ros for at utkastet som er levert inn, uttrykker nærhet, men samtidig kongelig distanse.

En enstemmig jury påpeker dessuten at utkastet presenterer vår forrige konge med honnør og verdighet, og at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

– Dette er en portrettstatue så det er viktig å få til portrettet. Kongen kommer foran det skupturelle, sier kunstneren selv.

Ideen er at han har trått ned på det nivået hvor vi, altså folket hans, eksisterer. Han har gått ned av sokkelen sin, og blitt mer tilgjengelig som menneske enn om han skulle stått høyt oppe på en sokkel.

Olav Orud / NRK

– Monument over mannen

Orud sier til NRK at han har forsøkt å lage portrettet av kongen så lite høytidelig som oppgaven tillater.

– Jeg har tenkt det mer som et monument over mannen Olav enn over kongemakta. Så jeg håper at jeg har truffet, og selv om jeg aldri har truffet kongen, så ser det ut som jeg har truffet den oppfatningen vi har av ham.

Mann og bauta

Kunstneren Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta» som har vunnet konkurransen om å utforme minnesmerke over Kong Olav V ved Rådhuset i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik med bidraget «Kongens nærvær», og Kristian Blystad med «Ved sin sokkel», honoreres spesielt for sin innsats i konkurransen.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier Stang.

Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for rådhuset. Avdukingen skal skje om et års tid, våren eller sommeren 2011.

Ble vraket

I desember i fjor utlyste Oslo kommune en lukket konkurranse der de inviterte tre kunstnere til å lage en statue av kong Olav til å ha på Rådhusplassen. De inviterte i tillegg andre norske kunstnere og norske kunstnere bosatt i utlandet til å delta.

I mars gikk fristen ut for å levere bidrag i konkurransen. Da hadde mer enn 50 kunstnere levert sine bidrag .

Kong Olav statuen

Denne statuen av kong Olav ville Oslo kommune ikke ha.

Foto: Young, Dan / SCANPIX

Billedhugger Knut Steens statue av kong Olav ble vraket av Oslo kommune i 2006, fordi de mente det så ut som om kongen gjorde nazi-hilsen.

Se alle bidragene

Onsdag åpner en utstilling på Vigelandmuseet i Oslo, der du kan se alle forslagene som ble sendt inn av nesten 50 kunstnere. Utstillingen skal stå til 9. mai.

Kulturstrøm

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.