Oppfordrer til å brenne «50 shades»-bøkene

En organisasjon oppfordrer til å samle sammen så mange «50 shades»-bøker som mulig og brenne dem på et bål 5. november.

Fifty Shades of Grey Men

Den erotiske trilogien har solgt millioner, men ikke alle er like fornøyd med innholdet.

Foto: NTB Scanpix

Det er organisajsonen Wearside Women in Need som nå kommer med utspillet. Det er en støttegruppe for kvinner som har blitt misbrukt og utsatt for vold, og de mener at de bestselgende bøkene oppfordrer til voldelige forhold.

– Bøkenes innhold normaliserer misbruk, nedverdiger kvinner og oppfordrer til voldelig sex, sier organisasjonens leder, Clare Phillipson, ifølge en rekke engelske medier, deriblant BBC og Telegraph.

Hun sier at det ikke er de detaljerte beskrivelsene av sex som bekymrer dem, men at et voldelig forhold blir fremstilt som en kjærlighetshistorie.

– Det er generelt mye misbruk i boken, ikke bare seksuelt, sier Phillipson.

Dårlig selvfølelse

Hun kan ikke skjønne hva millioner av kvinner ser i boken, og lurer på om de sliter med dårlig selvfølelse hvis de ønsker å bli behandlet slik Ana Steele blir.

– Noe av det som skjer i boken er det samme som Fred West (britisk seriemorder, red.anm.) gjorde mot ofrene sine. Jeg klarer ikke å se hva som er erotisk med det, sier Phillipson.

Hvis bøkene hadde vært skrevet av en mann tviler Phillipson på at de noen gang hadde blitt publisert. Måten Ana Steele blir seksuelt og emosjonelt mishandlet, for så å få unnskyldninger i form av gaver og hyggelige e-poster, mener Phillipson er typisk for menn som er voldelige hjemme.

Organisasjonen Phillipson administrerer, hjelper kvinner som har vært utsatt for menneskehandel og vold. Ett av ofrene leste boken og kunne ikke skjønne at det var snakk om en kjærlighetshistorie.

– Hvorfor følte jeg ikke det samme når det skjedde med meg, sa hun til Phillipson.

– Drittbok

Nå oppfordrer altså Phillipson og Wearside Women in Need å brenne bøkene 5. november.

– Det er rett og slett drittbøker, som er motbydelige, skammelige og farlige. Bruk heller pengene på å hjelpe noen som trenger det i stedet for på disse bøkene, sier Phillipson.

Hun er ikke den eneste som blir frustrert over bøkene som har solgt i over 40 millioner eksemplarer.

En gjeng irriterte ektemenn brant bøkene på bål tidligere i år, etter at konene «ble for oppslukte og opptatte av å lese bøkene». Se videoreportasjen av deres bål nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Hvem vinner Amanda?

  Lørdag kveld er det duket for norske filmpriser under Amanda-showet i Haugesund. Flest nominasjoner har Hans Petter Molands film «Ut og stjæle hester» (10). Nominert for beste kvinnelig hovedrolle er Pia Tjelta, Ine Marie Wilmann og Ines Høysæter Asserson. Herrene som kan vinne er Jon Ranes (bildet), Tobias Santelmann og Preben Hodneland.

  Jon Ranes
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.

 • Operaverden delt om Domingo

  De store operahusene verden rundt avventer videre gransking av påstandene mot tenorstjernen Plácido Domingo om seksuell trakassering. Ni kvinner hevder Domingo har forlangt sex i bytte for oppdrag. Flere kvinner har også uttrykt støtte til Domingo.

  Sexual Misconduct Placido Domingo
  Foto: Bernat Armangue / AP