Hopp til innhold

Oppfordrer til å brenne «50 shades»-bøkene

En organisasjon oppfordrer til å samle sammen så mange «50 shades»-bøker som mulig og brenne dem på et bål 5. november.

Fifty Shades of Grey Men

Den erotiske trilogien har solgt millioner, men ikke alle er like fornøyd med innholdet.

Foto: NTB Scanpix

Det er organisajsonen Wearside Women in Need som nå kommer med utspillet. Det er en støttegruppe for kvinner som har blitt misbrukt og utsatt for vold, og de mener at de bestselgende bøkene oppfordrer til voldelige forhold.

– Bøkenes innhold normaliserer misbruk, nedverdiger kvinner og oppfordrer til voldelig sex, sier organisasjonens leder, Clare Phillipson, ifølge en rekke engelske medier, deriblant BBC og Telegraph.

Hun sier at det ikke er de detaljerte beskrivelsene av sex som bekymrer dem, men at et voldelig forhold blir fremstilt som en kjærlighetshistorie.

– Det er generelt mye misbruk i boken, ikke bare seksuelt, sier Phillipson.

Dårlig selvfølelse

Hun kan ikke skjønne hva millioner av kvinner ser i boken, og lurer på om de sliter med dårlig selvfølelse hvis de ønsker å bli behandlet slik Ana Steele blir.

– Noe av det som skjer i boken er det samme som Fred West (britisk seriemorder, red.anm.) gjorde mot ofrene sine. Jeg klarer ikke å se hva som er erotisk med det, sier Phillipson.

Hvis bøkene hadde vært skrevet av en mann tviler Phillipson på at de noen gang hadde blitt publisert. Måten Ana Steele blir seksuelt og emosjonelt mishandlet, for så å få unnskyldninger i form av gaver og hyggelige e-poster, mener Phillipson er typisk for menn som er voldelige hjemme.

Organisasjonen Phillipson administrerer, hjelper kvinner som har vært utsatt for menneskehandel og vold. Ett av ofrene leste boken og kunne ikke skjønne at det var snakk om en kjærlighetshistorie.

– Hvorfor følte jeg ikke det samme når det skjedde med meg, sa hun til Phillipson.

– Drittbok

Nå oppfordrer altså Phillipson og Wearside Women in Need å brenne bøkene 5. november.

– Det er rett og slett drittbøker, som er motbydelige, skammelige og farlige. Bruk heller pengene på å hjelpe noen som trenger det i stedet for på disse bøkene, sier Phillipson.

Hun er ikke den eneste som blir frustrert over bøkene som har solgt i over 40 millioner eksemplarer.

En gjeng irriterte ektemenn brant bøkene på bål tidligere i år, etter at konene «ble for oppslukte og opptatte av å lese bøkene». Se videoreportasjen av deres bål nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP