NRK Meny
Normal

Ny runde i retten for Led Zeppelin

Striden rundt Led Zeppelins «Stairway to Heaven» er ikke over. For en drøy måned siden fikk Led Zeppelin medhold i en amerikansk domstol om at låta ikke er et plagiat, men nå ankes dommen.

Michael Skidmore

ANKER SAKEN: Michael Skidmore uttaler seg til pressen utenfor rettslokalene i Los Angeles.

Foto: Nick Ut / Ap

Påstanden som har versert i en årrekke, er at den store rockklassikeren er et plagiat av melodien «Taurus» med det amerikanske rockebandet Spirit.

Låta til Spirit kom ut i 1968, og gitarintroen på denne er lik introen til Led Zeppelins slager «Stairway to Heaven» fra 1971. Det er i alle fall påstanden til Michael Skidmore, som forvalter rettighetene til Spirit-gitaristen Randy Californias dødsbo.

Frikjent i juni

California – hvis egentlige navn var Randy Craig Wolfe – mente i en årrekke at han burde krediteres som en av låtskriverne til «Stairway to Heaven».

Men juryemedlemmer i det amerikanske rettsystemet var ikke enige. Tidligere i sommer ble Led Zeppelin frikjent for beskyldningene om plagiat.

Etter å ha fått begge låtene fremført i rettssalen i flere omganger, kom en enstemmig jury frem til at de to låtene ikke var like nok til å kunne slå fast at opphavsretten er krenket.

Anker dommen

Ifølge nettmagasinet The Wrap vil advokatene til Skidmore anke beslutningen som retten i Los Angeles kom til i juni.

Led Zeppelins plateselskap har på sin side kommet med et motsøksmål mot Michael Skidmore for å få dekket sine advokatutgifter etter at de fikk medhold i juni.

Verken plateselskapet eller andre representanter for Led Zeppelin har foreløpig kommentert anken.