NRK Meny
Normal

Ny runde i retten for Led Zeppelin

Striden rundt Led Zeppelins «Stairway to Heaven» er ikke over. For en drøy måned siden fikk Led Zeppelin medhold i en amerikansk domstol om at låta ikke er et plagiat, men nå ankes dommen.

Michael Skidmore

ANKER SAKEN: Michael Skidmore uttaler seg til pressen utenfor rettslokalene i Los Angeles.

Foto: Nick Ut / Ap

Påstanden som har versert i en årrekke, er at den store rockklassikeren er et plagiat av melodien «Taurus» med det amerikanske rockebandet Spirit.

Låta til Spirit kom ut i 1968, og gitarintroen på denne er lik introen til Led Zeppelins slager «Stairway to Heaven» fra 1971. Det er i alle fall påstanden til Michael Skidmore, som forvalter rettighetene til Spirit-gitaristen Randy Californias dødsbo.

Frikjent i juni

California – hvis egentlige navn var Randy Craig Wolfe – mente i en årrekke at han burde krediteres som en av låtskriverne til «Stairway to Heaven».

Men juryemedlemmer i det amerikanske rettsystemet var ikke enige. Tidligere i sommer ble Led Zeppelin frikjent for beskyldningene om plagiat.

Etter å ha fått begge låtene fremført i rettssalen i flere omganger, kom en enstemmig jury frem til at de to låtene ikke var like nok til å kunne slå fast at opphavsretten er krenket.

Anker dommen

Ifølge nettmagasinet The Wrap vil advokatene til Skidmore anke beslutningen som retten i Los Angeles kom til i juni.

Led Zeppelins plateselskap har på sin side kommet med et motsøksmål mot Michael Skidmore for å få dekket sine advokatutgifter etter at de fikk medhold i juni.

Verken plateselskapet eller andre representanter for Led Zeppelin har foreløpig kommentert anken.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter