Norske Elnaz vant prestisjetung talentpris under Nordens største moteuke

Den talentfulle studenten Elnaz Gargari tok København med storm.

Elnaz Gargari Copenhagen Fashion Week

Elnaz Gargari var overrasket og rørt da juryen valgte ut henne som vinner i den prestisjetunge konkurransen.

Foto: Michael Maximillian Hermansen

– Det var en sykt stor overraskelse, forteller Gargari til NRK.

Da studenter fra de beste nordiske moteskolene viste frem sine kolleksjoner som en del av konkurransen «Designers Nest» under Copenhagen Fashion Week, var det Elnaz Gargari fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) som stakk av med førstepremien på 50.000 danske kroner.

Copenhagen Fashion Week er Nord-Europas største moteuke og har holdt det gående siden 1968. Den holdes to ganger i året og hver eneste sesong tiltrekker den seg titusentalls moteinteresserte, designere, presse og innkjøpere.

Ingen forventninger

Elnaz Gargari

Gargari forsøker å vise hvordan kvinner blir fremstilt i media i Vesten og i Iran.

Foto: Michael Maximillian Hermansen

At Norge, som anses som lillesøster i Mote-Norden, skulle vinne for første gang var derfor stort.

– Jeg hadde ingen forventninger. Jeg var stresset, og det var stort å være med fordi man får vise det man har laget i en mer internasjonal setting, men jeg tenkte aldri at jeg skulle vinne, forteller Gargari.

– Jeg satt og telte hvor mange som er ute, og tenkte etter hvert at jeg kunne få andreplassen, og så plutselig var det noen som sa «you are the winner».

Blander sammen to kulturer i kolleksjonen

Gargari er vokst opp i Norge med Iranske foreldre og flyttet til Iran som 13-åring før hun kom tilbake til Norge i fjor. Hun hadde da studert motedesign i Iran i to år.

Det er inntrykkene og erfaringene fra begge disse kulturene hun bruker i designen sin.

Kolleksjonen hennes tar for seg det hun mener er objektivering av kvinner i media i to forskjellige kulturer – i Vesten og i Iran.

– De gjør det på to helt forskjellige måter, og det å leke med kontrastene mellom de to kulturene er hovedtemaet for kolleksjonen, sier hun.

Elnaz Gargari

– I media i Iran dekker kvinnen kroppen helt og det eneste som synes helt klart er ansiktet – slik at alt skjønnhetspresset på kvinnen blir overført til ansiktet, forteller Gargari.

Foto: Michael Maximillian Hermansen

Juryen: «Grenseløs mote»

Og det fikk hun skryt for av juryen i København som i begrunnelsen sin skrev at den unge motedesigneren har skapt en «grenseløs mote».

«Hun har tolket to dominanssystemer uten å idolisere eller eksotisere den ene over den andre», står det blant annet også i begrunnelsen juryen la til grunn for å tildele det norske motetalentet pengepremien.

Og når Elnaz Gargari blir spurt hva hun skal bruke pengene på, er svaret ganske opplagt.

– Det er kanskje veldig kjedelig, men jeg skal bruke pengene på symaskin, sier hun og ler.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.