Hopp til innhold

Norges nye stjerne Alan Walker om suksessen: – Magisk

18 år gamle Alan Walker fra Fana i Bergen har på under et år gått fra å være soveromsprodusent til å turnere verden rundt og varme opp for superstjernen Rihanna.

Alan Walker

ELEKTROSUKSESS: Alan Walker fra Bergen har det siste året opplevd en enorm suksess med musikken sin. Han startet musikkarrieren på soverommet. Nå har den tatt han til toppen av hitlistene og ut i verden.

Foto: MER

I januar fremførte Alan Walker musikken sin for venner og klassekamerater. I forrige uke varmet han opp for selveste Rihanna da hun holdt konsert i Glasgow.

Det er ikke dårlig for en ung mann som i fjor hadde sommerjobb hos bestemoren sin. I år holder han i stedet konserter på rundt 30 musikkfestivaler verden over.

Det er ingen tvil om at karrieren til den 18 år gamle musikkprodusenten fra Kringlebotn i Fana i Bergen har skutt i været det siste året. Mye takket være singelen «Faded», som i skrivende stund er blitt sett over 465 millioner ganger på Youtube.

– For å beskrive det siste året enkelt, så vil jeg si magisk. Alt har skjedd så fort at det blir ubeskrivelig, sier hovedpersonen selv til NRK.

Gjennombruddet

Det hele startet på soverommet hans i Fana der han lekte seg på den bærbare PC-en sin og la ut sanger på internett.

Basert på opplæringsvideoer på nett og tilbakemeldinger fra kjente og ukjente lyttere finslipte Walker musikkstilen sin. «Fade» ble låten som satte karrieren i bevegelse da han slapp den i 2014.

Laster SoundCloud-innhold

Da han i fjor fulgte opp med låtene «Spectre» og «Force» kom selveste Sony Music på banen.

Alan Walker

X-GAMES: Her fra hans aller første liveopptreden som fant sted under X Games i Oslo i 27. februar.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Hans første låt med plateselskapet var en remastret versjon av «Fade», men med vokal. Det ble hans største hit og hans desiderte gjennombruddslåt, «Faded».

– Jeg tror den slo an fordi den kanskje er litt unik. Den skiller seg fra det som har vært populært i det siste. «Fade» og «Faded» skiller seg fra andre låter i tempoet. Vanligvis går det i alt fra 128 BPM (taktslag per minutt, jour. anm.), noe som er typisk i EDM-låter. «Fade» og «Faded» går i 90 og det er en vanvittig forskjell, sier Walker.

– En viktig faktor er også at Iselin var med å synge på sangen. Måten hun sang den på ga resultatet som er grunnen til at vi sitter her i dag, sier han.

Låten gikk rett til toppen av hitlisten NJR Euro Hot 30, og i april havnet sangen på Billboards Hot 100-liste. Det etter å ha toppet musikksøketjenesten Shazams liste over hvilke låter personer i verden søker opp.

I tillegg toppet «Faded» hitlistene i Sverige, Italia, Tyskland og Frankrike. Dette skjedde så fort at Walker selv ikke husker tidspunktet det gikk opp for ham at han hadde slått til.

– Jeg husker ikke følelsen da jeg slo gjennom, men jeg feiret en dag med familien da videoen nådde enten 50 eller 100 millioner visninger. Da bestilte vi pizza.

Kanskje en passende feiring for en person som aldri har hatt noe mål om «å slå til på hitlistene».

– Nei, det har aldri vært det. Jeg bare startet med å lage musikk på skolen, og lærte det gjennom å se på instruksjonsvideoer på Youtube.

– Det har tatt lang tid å lære, og jeg har mye igjen å lære, men det har vært en gøy reise, sier Walker.

P3-programleder Christine Dancke mener alt ligger til rette for at 18-åringen vil få en stor karriere.

Christine Dancke

LIGGER TIL RETTE: P3-programleder og DJ Christine Dancke mener Alan Walker kan få en stor karriere.

Foto: NRK

– Sangene hans er veldig fengende og han fikk en god start med singelslippet av «Faded». Han klarte også å følge den opp og det er viktig når man har hatt en superhit. Alt ligger veldig til rette for å bygge videre på disse og bli stor, sier hun.

Dancke sier også at Walker er heldig da han kom inn i musikkmiljøet på det tidspunktet han gjorde.

– Verden liker denne typen musikk nå, og det er bra å være fra Norge. Vi er satt på kartet når det kommer til elektronisk musikk. Cashmere Cat og Lido var først, så Kygo, og nå Alan Walker. Det er morsomt at norske produsenter holder på med så mye forskjellig. Norge er godt representert i alle sjangre av dansemusikk, sier hun.

Musikkprodusenten mener det handler om å skape musikk som du selv liker og har følgende råd til andre med en drøm om å slå gjennom med musikken sin.

Kygo

PRODUSENT: Kyrre Gørvell-Dahll, kjent under artistnavnet Kygo, er også en musikkprodusent fra Bergen som har gjort det stort i utlandet med den elektroniske musikken sin.

Foto: Jason Koerner / Afp

– Det er å aldri gi opp. Med meg så var det én sang som gjorde alt. Det kan skje med hvem som helst. Bare gjør det du føler for.

Den korte tiden det har tatt for Walker å nå toppen av hitlistene gjør det naturlig å sammenligne ham med en annen musikkprodusent fra Fana i Bergen, nemlig Kyrre Gørvell-Dahll, eller Kygo. Han slo også gjennom ved å legge ut sine egne sanger på nett.

– Mange har jo kalt deg «den nye Kygo». Hva tenker du om en slik merkelapp?

– Det er en tittel jeg aldri i livet forventet å få. Å høre at du blir sammenlignet med noen så store som han, gir deg den wow-faktoren igjen. Du skjønner ikke hva som foregår. Det er så sykt, sier Walker.

Image

Mens Kyrre Gørvell-Dahll har tatt i bruk artistnavnet Kygo, bruker Alan Walker sitt eget navn som artistnavn. Den gjenkjennelige logoen med initialene A og W er lett å få øye på når du ser 18-åringen holde konsert.

Men det er ikke bare artistnavnet og logoen som kjennetegner Alan Walker. Det er også resten av imaget, som det faktum at han bruker hettegenser og maske på scenen.

– Hvorfor bruker du maske?

– Det er for å holde en lav profil samtidig som vi opprettholder imaget vi har gitt meg. Jeg tenker at det er ganske kult. En liten vri som gjør at folk stiller seg spørsmål rundt hvem som egentlig er personen bak Alan Walker.

Alan Walker

MASKE: Alan Walker bruker maske når han holder konserter, som en del av imaget. Her fra festivalen Summerburst i Stockholm tidligere i sommer.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT, Nordfjell, Izabelle / NTB scanpix

Utgangspunktet er tatt fra dataverden, med fokus på anonymitet. Alle kan bli Alan Walker, og maskene skal vise at de kan være hvem som helst.

– Vi har greid å bygge ut stilen min ved å ha et slikt utgangspunkt, sier han.

– Er image viktig for deg?

– Ja, det tror jeg er viktig for alle artister.

– Føler du at du har lyktes med det?

– Ja, jeg føler vi har lyktes med det. i hvert fall på sosiale medier. På Instagram poserer jeg bare med ryggen til, og vi har fått god respons på det, sier han.

Rihanna

Og noe har i hvert fall imaget til Alan Walker lykkes med, når superstjernen Rihanna spør om du vil varme opp for henne på tre av konserter.

Forrige mandag var blant annet Rihanna på plass i den skotske byen Glasgow med sin verdensturné «ANTI». Det var også Walker.

Rihanna

SUPERSTJERNE: I sommer skal Alan Walker varme opp for Rihanna på tre av hennes konserter. Den første var i Glasgow 27. juni. De andre i Nice og München 15. juli og 7. august.

Foto: Jason Merritt / Afp

– Det så ut som folk likte det vi spilte. Det var kult å oppleve et helt annerledes publikum, og få være med å varme opp for Rihanna. To fluer i én smekk kan du si.

– Hvordan var det å bli invitert av Rihanna?

– Da jeg først fikk beskjeden fra managementet visste jeg ikke om jeg skulle besvime eller ha bakoversveis i flere uker. Hva skjer, liksom? Det er så stort at det ikke har gått opp for meg.

Et personlig møte med den Barbados-fødte artisten har ikke funnet sted ennå, men 15. juli og 7. august får han en ny sjanse. Da skal han varme opp for henne i Nice og München.

Det blir i så fall en stor opplevelse.

– Ja, da kommer jeg nok til å bli starstruck.

Alan Walker

GLASGOW: 27. juni varmet Alan Walker opp for Rihanna i Glasgow.

Foto: MER

Coldplay

I tillegg til å være aktuell med en rekke konserter fremover, slapp Walker også en ny låt 1. juli. En remiks av Coldplays «Hymn For The Weekend».

– Responsen har vært helt sinnssykt bra, og det er veldig kult.

Låten er en uoffisiell remiks og kan høres på SoundCloud og Youtube.

– Jeg var veldig skeptisk til responsen, da ingen forventet at det ville komme en remiks nå. Vi la ut en snutt dagen før hvor vi spilte en smakebit, og da var publikum skikkelig gira. Da skjønte jeg at dette kunne bli bra, sier han.

Her er det også mulig å trekke linjer mellom Alan Walker og Kygo. I 2014 gjorde sistnevnte sin egen remiks av en Coldplay-låt. Så får tiden vise om Alan Walkers versjon får flere avspillinger enn Kygos tolv millioner.

Fremtiden

Denne sommeren er altså Alan Walker hyret inn til å spille på rundt 30 festivaler. Blant stedene han har igjen å besøke er Tomorrowland i Belgia, Weekend festival i Estland og Finland, Jugendfest i Ålesund, Findings i Oslo og Live House i Shanghai, i tillegg til de to gjenstående Rihanna-konsertene.

– Hva gleder du deg mest til?

– Ut ifra turneen så gleder jeg meg mest til å spille på Tomorrowland og for å reise til Kina. Dit reiser jeg i september og skal spille på to festivaler. Det i seg selv er helt sinnssykt. Jeg gleder meg.

– Ja, for du har tatt helt av i Asia?

– Ja, hva som skjer der vet jeg ikke, men det er helt sinnssykt.

Det som er sikkert er at Alan Walker ikke vil forsvinne med det første. For musikkprodusenten, som fyller 19 i august, er dette kun starten på karrieren.

– Jeg håper jo å bli gammel mens jeg gjør dette. Tiësto er blant de store DJ-ene som kjører på, og han er jo nesten 50 år gammel, sier Walker.

Alan Walker

IMAGE: Logoen med Alan Walkers initialer er alltid synlig når han opptrer.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober