Hopp til innhold

Norge vurderer russisk mediesensur: – Skummel utvikling

Den norske regjeringen vurderer å blokkere to statseide russiske aviser, slik EU nå har gjort. Det er Norsk PEN, som jobber for ytringsfrihet, sterkt imot.

3_ozqgPeDZ0

SENSUR: Russia Today (RT) og Sputnik er nå blokkerte i EU. Her foran Vasilijkatedralen, like ved Kreml i Moskva.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Man skal være forsiktig med å stenge ut informasjon man ikke er enig i. Det er en skummel utvikling, sier journalist og medlem i Norsk PENs utvalg for Øst- og Sentral-Europa, Amund Trellevik.

EU vedtok denne uken å blokkere Russia Today og Sputnik fra å bli kringkastet i deres medlemsland. De mener at de russiske mediehusene er propagandakanaler og sprer falske nyheter om krigen i Ukraina.

Nå vurderer den norske regjeringen om de skal følge i EUs fotspor, skriver Klassekampen i dag.

– Hadde jeg blitt spurt for ett år siden om Norge hadde vurdert å blokkere aviser, hadde jeg tenkt at du tullet, sier Trellevik i PEN.

Amund Trellevik

Amund Trellevik i Norsk PEN mener det er uvant at Norge vurderer å blokkere aviser.

Foto: Ole Åsheim / Nordlys

Han forstår at en slik debatt dukker opp, men mener at Norge nå må stå på egne verdier.

– Selv om det er snakk om et udemokratisk regime må vi holde på våre demokratiske rettigheter og prinsipper – og her står ytringsfriheten sentralt. Er det noe som ikke skal falle nå, så er det prinsippene, sier Trellevik.

– Kan aldri stanse løgner

Under et møte med Oslo redaktørforening kom det signaler om at Norge også vurderer å sensurere nettsidene.

Statsminister Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om EUs blokkering og om det er lurt å innføre mer sensur fra norsk side. Han svarte blant annet da at det var naturlig at Norge slutter seg til det.

Det er en dårlig ide hvis myndighetene skal bestemme hva som falske nyheter, sier Kristoffer Egeberg ansvarlig redaktør i Faktisk.no.

Det gjør regimer Norge ikke vil sammenligne seg med, mener redaktøren.

Kristoffer Egeberg

Kristoffer Egeberg håper at regjeringen ikke vedtar å blokkere Russia Today og Sputnik, men heller opplyse om falske nyheter.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Russisk propaganda finner veien uansett. Du kan aldri stanse løgner. Men man kan bygge folk, gjøre dem mer kritiske og flinkere til å navigere i mediemangfoldet, sier Egeberg.

Russland har protestert mot EU-sensuren og i Frankrike har en lokal avdeling av Russia Today gått til søksmål. De mener det er brudd på ytringsfriheten.

Egeberg viser til fjellvettreglene.

Når det oppstår kriser så er det fare for at man griper til forhastede beslutninger. Men det er ingen skam å snu.

Naturlig at Norge følger EU

NRK har spurt Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet om Norge vil sensurere de russiske avisene, sammen med EU.

Utenriksdepartementet ved statssekretær Eivind vad Petersson svarer i en e-post til NRK.

Etter angrepet på Ukraina har RT og Sputnik blitt brukt av Putin-regimet til å spre propaganda om krigen. Kanalene RT og Sputnik kontrolleres av russiske myndigheter og har vært sentrale redskap i denne kampanjen.

Petersson mener at det prinsipielt skal være svært gode grunner for å innskrenke ytringsfriheten.

I denne situasjonen er det som utgangspunkt naturlig at Norge følger EU. Vi står her i krevende dilemmaer, og vi foretar nå grundige egne vurderinger av disse forholdene.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.