Hopp til innhold

Nær halvparten av jenter i 13-14-årsalderen har blitt spurt om å dele nakenbilder

Unge jenter får spørsmål om å dele nakenbilder dobbelt så ofte som unge gutter, viser en fersk rapport fra Medietilsynet.

Ciccarelli, Alessia Retzius (brunette)
Borchsenius, Christian Berning (ved siden av Venild)
Stensrud, Sander (ved siden av Alessia)
Heløe, Venild Heidenreich (blond)

NETTVETT: Venild Heidenreich Heløe (t.v), Christian Berning Borchsenius, Sander Stensrud og Alessia Retzius Ciccarelli kjenner alle til konsekvensene av å dele nakenbilder på nett.

Foto: INE JULIA ROJAHN SCHWEBS / NRK

– Jeg sa nei og svarte ikke mer.

15 år gamle Alessia Retzius Ciccarelli forteller at det var uaktuelt for henne å dele nakenbilder av seg selv etter forespørsler på Snapchat.

NRK møter 10.-klassingene Alessia, Christian, Sander og Venlid på Ris ungdomsskole i Oslo. De sier at de aldri ville ha delt nakenbilder av seg selv til andre.

– Jeg har blitt spurt av «randome» folk på Snap, men da bare blokker jeg dem.

Ciccarelli sier at hun også har mottatt nakenbilder fra ukjente etter at hun har lagt dem til som venner.

– Jeg vet om flere som har blitt presset til å sende nakenbilder av seg selv. En av grunnene kan være at man prøver å imponere personen man sender det til, sier Christian Berning Borchsenius.

Ciccarelli, Alessia Retzius og Stensrud, Sander

BEKREFTELSE: Sander Stensrud og Alessia Retzius Ciccarelli tror at mange unge søker etter bekreftelse når de deler nakenbilder av seg selv.

Foto: Ine Julia Rojahn Schwebs / NRK

Når man er så ung kan det være vanskelig å overskue konsekvensene av å dele nakenbilder, sier Mari Velsand som er direktør i Medietilsynet.

Jentene i aldersgruppen 13-18 år mottar også slike spørsmål dobbelt så ofte som guttene i samme aldersgruppe.

Vi ser det er tydelige kjønnsforskjeller i hvem som blir spurt. Samtidig er det mange jenter som står imot og det er bra, sier Velsand.

For selv om nesten halvparten (47 prosent) av jentene i 13-14-årsalderen har blitt spurt om å dele nakenbilde, er det bare 8 prosent som oppgir å ha gjort det.

Det er likevel flere enn for seks år siden, da kun 3 prosent i samme gruppe sa de hadde delt bilde. Blant jenter i alderen 17-18 svarer 19 prosent det samme.

Undersøkelsen viser også at fire av ti har mottatt nakenbilder fra andre.

Det vanligste er at unge får slike forespørsler fra en ukjent person. 18 prosent oppgir også å få spørsmål om nakenbilde fra en guttevenn.

Mari Velsand

BEKYMRET: Mari Velsand i Medietilsynet syns det er bekymringsfullt at mange unge jenter opplever mas og press fra ukjente om å dele nakenbilder.

Det er bekymringsfullt at det er ukjente på nettet som spør om nakenbilder. Barn og unge skal ikke måtte forholde seg til sånne spørsmål fra ukjente. Det burde de ikke vært eksponert for.

Frykter mer salg av bilder

Undersøkelsen fra Medietilsynet viser også at 16 prosent av jentene mellom 13–14 år har blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv mot betaling.

Politiet sier at de har registrert en økning de siste årene i antall barn som selger nakenbilder eller videoer av seg selv på nettet, og da ofte på Snapchat.

– Over tid har vi sett en økning av dette fenomenet. Men vi kan ikke annslå nøyaktig antall, sier avsnittsleder ved seksjon for internettrelaterte overgrep, Helge Haugland i Kripos.

Helge Haugland

SER EN ØKNING: Helge Haugland i Kripos er bekymret for at flere unge kanskje føler seg presset til å selge nakenbilder av seg selv.

Foto: Ine Julia Rojahn Schwebs / NRK

Han sier at de vurderer det som sannsynlig at omfanget av kjøp og salg av nakenbilder og videoer av mindreårige kommer til å øke fremover.

– Det baserer seg på at de fornærmede ofte ikke opplever seg selv som offer, men de opplever at det er vinning i det å selge nakenbilder av seg selv, sier han videre.

Velsand oppfordrer foreldre og skoler til å snakke med barn og unge.

– Det er viktig å snakke med barna om grensesetting og skape en trygghet som gjør at barna sier ifra hvis de havner i en sånn situasjon.

Velsand sier også at hvis det er vanskelig å snakke med foreldre, finnes det anonyme tjenester.

– Gjennom ung.no og kors på halsen kan man få anonym hjelp, der kan man få hjelp og gode råd.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.