Mozart gratis på nett

Nå kan du få alt av Mozart gratis på nett.

Mozart
Foto: HO / AFP

Ingar Bergby, Kringkastingsorkesteret
Foto: NRK / NRK

Les også: Last ned Mozart-skatter gratis

Den årelange feiringen av de 250 årene siden Mozarts fødsel nærmer seg slutten, og den internasjonale Mozartstiftelsen setter et flott digitalt punktum.

Fra og med mandag har Mozarts komplette verker vært tilgjengelig til gratis nedlasting på nettet.

600 verker

Det er The International Mozart Foundation i Østerike som har gjort Mozarts over 600 verker tilgjengelige på en nettside, melder Reuters .

Nettstedet gir brukere muligheten til å søke etter spesifiker symfoniner, arier eller til og med enkeltlinjer fra de over 24.000 sidene med musikk.

- Vi fikk 45.000 treff på sidene etter kun to timer. Det hadde vi ikke ventet, sier Ulrich Leisinger fra Mozartstiftelsen til Reuters.

Den fremste Mozart-samlingen

Mozartstiftelsen har betalt om lag 2,4 millioner kroner for rettighetene til «New Mozart Edition», som antas å være den fremste samlingen av Mozarts verk.

Ved siden av noter og librettoer, inneholder den også tekster og analyser av verkene.

NRK gir også muligheten til å laste ned Mozart-skatter gratis , spilt inn av Kringkastingsorkesteret.

Tidligere i år ble også Mozarts komplette verker gjort tilgjengelig av British Library  i skriftlig versjon.

Kulturstrøm

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.