Morsom bursdagsfeiring

Norges morsomste band feiret 10 års fødselsdag under Steinkjerfestivalen lørdag.

Black Debbath på Steinkjerfestivalen 2009

Black Debbath med tung politisk rock for full gass.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Black Debbath på Steinkjerfestivalen 2009

Nei, det er ikke vi som har tegnet på bildet. Det har Egil Hegerbert fint klart å gjøre på seg sjøl.

Foto: Arne Kristian Gansmo
Black Debbath på Steinkjerfestivalen 2009

Aslag Guttormsgaard på gitaren.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Undertegnede er av de privilegerte som har fått oppleve Black Sabbath live, med Ozzy Osbourne på vokal. Lørdag var det klart for den norske varianten, Black Debbath - under Steinkjerfestivalen.

Humor og ironi

Debbath-gutta - Lars Lønning (vokal og gitar), Aslag Guttormsgaard (gitar og vokal), Egil Hegerberg (bass og vokal) og Ole Petter Andreassen (trommer), spiller det de sjøl karakteriserer som «tung, tung politisk rock», med humor og ironi som det gjennomgående lyriske virkemiddelet.

Dersom man ser bort fra det rent tekstlige, står ikke Black Debbath tilbake for sine musikalske ikoner i Sabbath. Og Lars Lønning kan på sitt beste konkurrere med Ozzy sine vokalprestasjoner.

Men det er tross alt humoren og ironien som er Lønning & Co’s sterkeste våpen.

Omreisende i «folkeopplysning»

I år feirer de sine ti første år som band med samlealbumet «Black Debbaths Beste – Ti år med rock mot alt som er kult» og «omreisende i folkeopplysningens tjeneste», som de sjøl sa det fra scenekanten.

Dette ble blant annet gjennomført med bandets egen tekst til «Bamses Fødselsdag», der publikum hadde fått utdelt ark med teksten. Gruppa sjøl husket imidlertid ikke ordene og måtte be om å få et eksemplar opp på scenen.

Underveis annonserte Aslag og Egil også at det var kommet flere band til på programmet for festivalen. Samtidig som Satyricon skulle bandet Samtidigcon spille, litt bak hovedscenen. Og søndag ville bandet Satiricon også dukke opp.

Mot slutten mottok bandet også et festtelegram fra Trond Giske, med mange grammatiske feil og svært dårlig syntaks. Skylda ble selvsagt lagt på Erna Solberg og Høyre som en fin innledning til klassikeren «Det er problemer innad i Høyre».

Selskapsleker

I den vanvittige varmen; trolig var det nærmere 40 grader på gressmatta som var dekket med svart vegduk, klarte Black Debbath å skape svært god stemning og mye latter. Og til tross for varmen var publikum også med da bandet la opp til selskapsleker i anledning bursdagsfeiringen.

Det er vanlig med stollek i mange festlige sammenhenger, men her var det gulvleken som gjaldt. Bandet spilte, og hver gang det ble stille måtte alle sette seg ned. De som ble stående måtte, som «straff», gå i merchendise-teltet for å kjøpe seg en Black Debbath-skjorte.

Den timeslange seansen, med bandet som harselerer med alt fra politisk debatt til norske matvaner, var et fint eksempel på hvorfor Black Debbath er Norges morsomste band.

Her er teksten til bursdagssangen:

Jubileumssang for Black Debbath

(Mel.: Bamses fødselsdag, tekst: Black Debbath)

Det skulle være bursdagsfest for Black Debbath omtrent nå
For de har jubileum. Tenk! I år har de holdt på
Hipp hurra for Black Debbath
La oss feire i hele natt
Hipp hurra for Black Debbath som gir oss deilig rock

På gittar har vi Aslag, han er morsom hele tida
På bass der har du Egil han er også morsom, jøss da!
Hipp hurra for Egil-mann, tull og tøys i bøtter og spann
Hipp hurra for Aslag-gutt som er så full av krutt

På trommer har du Ole Petter Andreassen
Når han har magesyke sitter’n timesvis på dassen
Hipp hurra for Ole Petter Andreassen, hei og hå
Hipp hurra for Ole Petter, stå nå simpelthen på!

På vokkal har du bajas-Lars, han æ’kke riktig rektig
Men når han gjør spillopper smiler publikum andektig
Hipp hurra for Larsemann, litt mindre bagasje har’n
Hipp hurra for Lars Lønning som erlitt pling plong pling

Ha ha ha ha! (ale ler av den morsomme sangen)

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag