Mørkere fra Heroes & Zeros

- Det handler mer om den primitive siden ved menneskenaturen som bobler under det tynne laget av konvensjoner og kultur.

Heroes & Zeros

Heroes & Zeros er klar med nytt album. Fra venstre: Lars Løberg Tofte (bass), Hans Jørgen Undelstvedt (gitar, vokal), Arne Kjelsrud Mathisen (trommer).

Foto: Stian Andersen

Heroes & Zeros

Heroes & Zeros vant NRKs Urørt-konkurranse for to år siden.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Lillesand-trioen Heroes & Zeros debuterte i 2007 med «Strange Constellations». Da ville de vise en annen siden ved småbylivet enn den vi vanligvis ser. På oppfølgeren «Simian Vices Modern Devices», som ble sluppet mandag 2. mars, har de flyttet seg enda lenger bort fra hjembyen.

– Vi ville gjøre noe annet enn forrige gang og har beveget oss bort fra den vanlige popverdenen med hjerte og smerte-tematikk. Det gjelder både tekst og musikk. Det er blitt en mørkere og mer dystopisk plate. Det handler mer om den primitive siden ved menneskenaturen som bobler under det tynne laget av konvensjoner og kultur, sier Hans Jørgen Undelstvedt som skriver tekstene, synger og spiller gitar i bandet.

Samme hytta

Sammen med bassisten Lars Løberg Tofte og trommeslageren Arne Kjeldsrud Mathisen har han spilt inn plata i en bakgård på Bislett i Oslo og i ei hytte på Sørlandet, den samme som forrige gang.

– I løpet av forrige runde fant vi ut at det fungerer utmerket å spille inn i primitive fasiliteter. Med dagens teknologi kan du få et veldig bra resultat andre steder enn i sterile studioer. Det gir mer rom for forskertrang og en annen stemning og tilfører sjel og lavere skuldre. Det har vært berikende, sier han til NTB.

Og noe forventningspress har de ikke følt.

– Det er mer i andres øyne. For oss har det bare vært å lage musikk. Den kreative biten har vært lettere denne gangen. Vi har fått større tro på oss sjøl etter å ha spilt mange konserter i utlandet og hjemme. Vi vet mer hva slags band vi er.

– Og hva slags band er dere?

– Vi er veldig eksperimentelle og lite dogmatiske. Vi er ganske eklektiske i våre musikalske interesser. Det gir seg utslag i skiva vår som spenner fra det ene til det andre, men alt har en rød tråd. Vi lager jo musikken sammen.

Sonny Boy

Undelstvedt leser mye og har latt seg påvirke av alt fra de store klassikerne som Dostojevskij til bluesmusikeren Sonny Boy Williamson som dukker opp i den sju minutter lange låta «Fattening Frogs for Snakes».

– Det er et reint tjuveri fra ham. Jeg digger det uttrykket. Det er en tidløs metafor for det som foregår i samfunnet. Jeg er veldig fornøyd med den. Det å fylle sju minutter med noe er interessant. Vi skulle nærme oss liveuttrykket vårt der vi ofte har vært mer eksperimentelle enn på skive.

Og konserter blir det mye av for Heroes & Zeros i tiden fremover. Først står Tyskland for tur der de har begynt å få et marked. Der ga de ut debutplata 20. februar og Undelstvedt forteller om gode anmeldelser og spilling på radio og TV.

– Vi drar av gårde på søndag og blir borte en uke og skal spille i de største tyske byene. Så er det releaseturne i Norge som begynner 19. mars i Kristiansand. Mars blir en kaotisk og morsom måned, tror jeg.

Og etter å ha jobbet med albumet i snaut et år, gleder han seg til turne.

– Det skal bli deilig å krype ut av hula og presentere dette for publikum. Låtene er mer ambisiøse denne gangen. Vi har stolt mer på vår egen teft og dyrket særpreget vårt.

Kulturstrøm

 • Skal lage nytt studioalbum

  Coldplay skal jobbe med et nytt album neste år, ifølge Mat Whitecross som er regissøren bak filmen «A Head Full Of Dreams», som forteller den 20 år lange historien om bandet, melder underholdningsnettstedet NME. – De har hatt pause i år, noe de ikke har for vane, sier Whitecross til nettstedet. Det nye studioalbumet blir Coldplays åttende.

  Coldplay
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
 • Filmanmeldelse: Rafiki

  Den Kenyanske filmen Rafiki ble først bannlyst i hjemlandet, der likekjønnede forhold er straffbart med opptil 14 års fengsel. Dette understreker bare temaet i denne historien, som er en varm og øm fortelling om homofil kjærlighet som blir møtt av samfunnet på brutalt vis, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Rafiki
  Foto: Europafilm