Hopp til innhold

- Urørt har utviklet mange artister

På fredag braker det løs igjen, årets beste urørte artist skal kåres av NRK P3, og mange har slått gjennom siden de la ut sine demoer på nettsidene til NRK.

Asbjørn Slettemark og Urørt
Foto: NRK

- Urørt har bidratt til å utvikle mange unge artister, sier redaktør i Farojournalen og programleder for P3-programmet Pyro, Asbjørn Slettemark.

Ti finalister i Trondheim

Ida Maria på Øya 2008

Ida Maria på Øya 2008

Foto: Hagen, Per Ole / NRK

Hvert år plukkes ti av artistene ut til urørtfinalen hvor Årets Urørt blir kåret. I år går det hele av stabelen i Trondheim fredag den 23.januar. Og kanskje får vi en ny Ida Maria eller Sissy Wish.

Les også: Her er Urørtfinalistane 2009

Stem på din favoritt her.

For flere av de mest spilte artistene i Norge har startet sin karriere på nettopp Urørt. I fjor var det bergenseren Matias Tellez som stakk av med den gjeveste prisen, året før det takket Ida Maria for seieren.

Les også: Hør de tidligere Urørtvinnerne

Mange har utmerket seg

Sissy Wish, spellemannsprisvinner, startet på Urørt!

Sissy Wish får spellemannsprisen for beste kvinnelige artist i 2004.

Både Ida Maria og Tellez fikk platekontrakt og mye oppmerksomhet i media etter sine seiere. Men også andre tidligere vinnere har utmerket seg. Både Heros and Zeros, som vant i 2006, og vinneren fra 2003, Sissy Wish, som også hentet hjem en spellemann som beste kvinnelige artist året etter, har vist at man kan hevde seg etter konkurransen.

Les også: Heroes & Zeros tilbake til Urørt

- Men Urørt er ikke en pris som skal markedsføre eller skape de store kommersielle suksessene. Dette er en pris som setter fokus på unge og lovende artister, sier Slettemark.

- Ikke bare for artistene

Ifølge Slettemark er Urørt et fint utstillingsvindu for nye og ukjente artister, men de er ikke avgjørende for deres karriere.

- Det er ikke lenger slik at en enkelt hendelse er avgjørende for en artist sitt gjennombrudd. Før kunne man få platekontrakt etter en opptreden på NRK. Nå er bildet mer sammensatt, men en slik hendelse kan være deltakelse i Urørt, sier Slettemark.

- Urørt har en helt klar misjon, ikke bare for artistene, men også for oss musikkjournalister og andre interesserte som gjennom Urørt for et bilde av hva som rører seg rundt omkring i undergrunnsmiljøene, sier Slettemark.

Urørt-showet starter 19.00 på Samfundet i Trondheim, og kan sees live i P3tv fra 19.30, og på radio er det Urørtvorspiel fra kl 18.

Les ogå: Slik forbereder årets urørtfinalister seg
Trykk på bilde til høyre og se bilder av tidligere Urørt-vinnere

Tidligere Urørt-vinnere

År

Artist

Låt

Diskografi

Priser

2001

Tennis

Here Comes the Coastguard

Your Friend In Sound (2003)

 

2002

Ugress

Loungemeister

Resound (2002), Cinematronics (2004), Unicorn (2008)

 

2003

Sissy Wish

The Six Feet Tall

You May Breathe (2004), Tuning In (2005), Beauties Never Die (2007)

Spellemann for beste kvinnelige artist (2004)

2004

Side Brok

Ein likandes kar

Høge Brelle (2004), Side Brooklyn EP (2005), Kar Me Kjøme Frå (20069

 

2005

Anja

Hush, Hush

 

 

2006

Heros And Zeros

Cellophane

Cellophane (Single) (2005), Circles (EP) (2006), Strange Constellations (2007), In The Slipstream Vol 1 (2008) 

 

2007

Ida Maria

Oh My God

Fortress Round My Heart (2008)

Nominert til spellemannprisen for beste nykommer (2008), Alarmprisen (2007)

2008

Matias Tellez

Brand New Kicks

Tamias Mellez (2007)
 

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober