Hopp til innhold

Med hallik som forbilde

Jay Z som i år spiller på Hovefestivalen, har latt seg inspirere av Iceberg Slim, halliken som ble forfatter.

Jay-Z
Foto: NRK

Når Jay Z rapper om damer, så kaller han seg Iceberg Slim, kongen av damene, opplyser Mona B. Riise, programleder i Lydverket på NRK.

Iceberg Slim

Robert Beck, best kjent som Iceberg Slim.

Mona B. Riise

Lydverkets Mona B. Riise

Foto: Espen Røst A.

Hallik-forbilde

- De mest åpenbare som er inspirert av Iceberg Slim er selvfølgelig Ice-Cube og Ice-T, som har tatt navnet fra Iceberg Slim, men også Snoop Dogg som har brukt mye tid på å rappe om halliker, sier Riise.

- Det var en pimp-bølge for noen år siden hvor alle låtene het noe med ”pimp”. Snoop Dogg har mange slike låter, Jay-Z har ”Big Pimpin’”, og 50 cent hadde ”P.I.M.P.”. Jeg tror man kan si at alle de låtene har sine røtter i Iceberg Slim og forfatterskapet hans, mener Riise.

Fra hallik til forfatter

Iceberg Slim, PIMP-rappens litterære forbilde, skal ha fått tilnavnet sitt da han iskaldt og rolig ble stående ved bardisken, mens kulene suste rundt ørene på han. Det var mens han levde som hallik i Chicago. Iceberg Slim startet hallikvirksomheten allerede som 18-åring, og fortsatte til han trakk seg tilbake, gifta seg, fikk barn og ble en lovlydig borger på begynnelsen av 1960-tallet.

- Han var inkarnasjonen av den amerikanske drømmen for sorte amerikanere. Han kom fra små kår og greide å tjene seg rik, få ære og berømmelse ved å bli hallik. Etter hvert trakk han seg tilbake fordi han mente det var bortkastet, og startet å skrive bøker, sier Riise.

Talegavens makt

- Det å være hallik handler om å ha snakketøyet i orden. Du har ingen som vil jobbe for deg som horen din hvis du ikke kan overtale dem med talegavens makt. Det kommer tydelig frem i Iceberg Slims bøker at det handler om det retoriske. Og dette ligger tett opptil rapperne, påpeker Riise.

- Det å skape en stor karriere innenfor et undertrykkende system med røtter tilbake til slavetiden, ble sett på som et positivt opprør. Det viste at man kunne lykkes innenfor systemet. De fleste ser på det som vanskelig logikk i dag, og Iceberg Slim tok etterhvert avstand fra det selv.

- Rapperne har mye ironi rundt hallikvirksomheten i dag. Det handler mer om å ha kontroll og være konge, enn det kjipe horeaspektet, avslutter Riise.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober