Med hallik som forbilde

Jay Z som i år spiller på Hovefestivalen, har latt seg inspirere av Iceberg Slim, halliken som ble forfatter.

Jay-Z
Foto: NRK

Når Jay Z rapper om damer, så kaller han seg Iceberg Slim, kongen av damene, opplyser Mona B. Riise, programleder i Lydverket på NRK.

Iceberg Slim

Robert Beck, best kjent som Iceberg Slim.

Mona B. Riise

Lydverkets Mona B. Riise

Foto: Espen Røst A.

Hallik-forbilde

- De mest åpenbare som er inspirert av Iceberg Slim er selvfølgelig Ice-Cube og Ice-T, som har tatt navnet fra Iceberg Slim, men også Snoop Dogg som har brukt mye tid på å rappe om halliker, sier Riise.

- Det var en pimp-bølge for noen år siden hvor alle låtene het noe med ”pimp”. Snoop Dogg har mange slike låter, Jay-Z har ”Big Pimpin’”, og 50 cent hadde ”P.I.M.P.”. Jeg tror man kan si at alle de låtene har sine røtter i Iceberg Slim og forfatterskapet hans, mener Riise.

Fra hallik til forfatter

Iceberg Slim, PIMP-rappens litterære forbilde, skal ha fått tilnavnet sitt da han iskaldt og rolig ble stående ved bardisken, mens kulene suste rundt ørene på han. Det var mens han levde som hallik i Chicago. Iceberg Slim startet hallikvirksomheten allerede som 18-åring, og fortsatte til han trakk seg tilbake, gifta seg, fikk barn og ble en lovlydig borger på begynnelsen av 1960-tallet.

- Han var inkarnasjonen av den amerikanske drømmen for sorte amerikanere. Han kom fra små kår og greide å tjene seg rik, få ære og berømmelse ved å bli hallik. Etter hvert trakk han seg tilbake fordi han mente det var bortkastet, og startet å skrive bøker, sier Riise.

Talegavens makt

- Det å være hallik handler om å ha snakketøyet i orden. Du har ingen som vil jobbe for deg som horen din hvis du ikke kan overtale dem med talegavens makt. Det kommer tydelig frem i Iceberg Slims bøker at det handler om det retoriske. Og dette ligger tett opptil rapperne, påpeker Riise.

- Det å skape en stor karriere innenfor et undertrykkende system med røtter tilbake til slavetiden, ble sett på som et positivt opprør. Det viste at man kunne lykkes innenfor systemet. De fleste ser på det som vanskelig logikk i dag, og Iceberg Slim tok etterhvert avstand fra det selv.

- Rapperne har mye ironi rundt hallikvirksomheten i dag. Det handler mer om å ha kontroll og være konge, enn det kjipe horeaspektet, avslutter Riise.

Kulturstrøm

 • Songstjerne saksøkt av broren

  Broren til Mariah Carey saksøkjer henne, etter skuldingar om at han var valdeleg. Skuldingane kjem fram i ein biografi om Carey, melder BBC. Tidlegare har også søstera til Mariah Carey saksøkt henne for ting som står skrive i boka.

  Mariah Carey
  Foto: AP
 • Jazzsjef ut mot Abid Raja

  Mariann Bjørnelv, som er sjef for Moldejazz, sier hun er lite imponert over kulturministeren. – Ett år inn i pandemien er vi fremdeles på etterskudd med tiltak og støtteordninger. Jeg har full forståelse for det uforutsigbare i smittespredning. At man etter så lang tid ikke klarer å finne en forutsigbar økonomisk ramme synes jeg derimot er vanskelig å forstå, sier hun.

 • NRK vant internasjonal pris

  NRK har vunnet hovedprisen i en internasjonal kåring av beste visuell journalistikk. I konkurransen Best of Digital News Design ble 1700 bidrag fra hele verden vurdert, og NRK vant for tjenesten hvor man kan sjekke hvordan klimaet blir i sin kommune. Juryen trekker fram at illustrasjonene og historiefortellingen er engasjerende, nyttig og til dels humoristisk.