Hopp til innhold

Marit Arnstad

Elisabeth Strand Mølster og Viggo Valle har hatt besøk av Marit Arnstad i Stjerneklart.

 Marit Arnstad
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hør Stjerneklart med Marit Arnstad

Marit Arnstad ble født 4. mai 1962 på Skatval i Stjørdal som datter av ligningsrevisor og bonde Arne Arnstad og sykepleier Aasta Auran og tvillingsøster til Eli. Hun gikk ut fra Ole Vigs videregående skole i 1981, de to siste årene var hun også nestleder i Nord-Trøndelag Senterungdom, før hun dro til Oslo for å studere jus ved Universitetet der, og tok eksamen som cand. jur. i 1991.

I 1984 var hun medarbeider i Juridisk Rådgiving for Kvinner, drevet av jusstudenter for å bekjempe kvinneundertrykking og for å bedre kvinners rettsstilling. I 6 år vikarierte hun som journalist i Trønder-Avisa, Nationen og VG og var varamedlem til Stjørdal kommunestyre i perioden fra 1987 til 1991.

I 1986 ble hun leder for Senterungdommens Landsforbund etter å ha vært nestleder i 3 år, og satt i sentralstyret for Senterpartiet. I 1989 ble hun personlig sekretær for miljøvernminister Kristin Hille Valla i Jan P. Syses regjering. I 1992 ble hun førstekonsulent i Miljøverndepartementet, så ble hun innvalgt på Stortinget for Nord-Trøndelag i perioden 1993-97. Da Kjell Magne Bondevik dannet sin første regjering i 2000, ble hun olje- og energiminister. Da regjeringen Bondevik ble avløst av Stoltenberg i 2000, ble Marit Arnstad ansatt som advokatfullmektig i Oslo-firmaet Wiersholm, Mellbye & Bech, et av landets største advokatfirmaer. Men det varte bare ett år før hun igjen var på Stortinget i perioden 2001-05.

De to siste årene av perioden var hun også parlamentarisk leder for Senterpartiets stortingsgruppe da Åslaug Haga ble ny partileder. Hun tok ikke gjenvalg ved Stortingsvalget i 2005, men valgte å flytte hjem til Skatval. Fra 2006 har hun arbeidet som rådgiver for advokatfirmaet Schjødt i Trondheim.

Marit Arnstad er mye brukt som styremedlem i forskjellige selskaper, blant andre ingeniørselskapet COWI, investeringsrådgivningsselskapet Acta, Adresseavisen, NTE Nett, Aker Seafoods og ikke minst StatoilHydro der hun en periode var fungerende styreleder etter at Eivind reiten trakk seg. Hun er styreleder i Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim, NTNU.

Hun bor på Arnstad Vestre på Skatval i Stjørdal kommune sammen med sønnen August på 9 år.

Stjerneklart med Marit Arnstad, mandag 15.09.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober