NRK Meny
Normal

Mariah Carey – E=MC²

Mariah Carey har vært på banen igjen som en artist å regne med i to-tre år nå. Men denne gangen er det mest rutine og lite fornyelse å høre.

Mariah Carey

Med første singel fra plata E=MC², ”Touch My Body”, slo Carey rekorden til Elvis Presley som den soloartisten med flest nummer 1 singler.

Foto: Coverfoto

Mariah Carey

Mariah Carey – E=MC².

Etter noen år i bunnen av en bølgedal både personlig og som artist, kom Mariah Carey sterkt tilbake med forrige plate, som kom i 2005.

De fleste kritikere var enige om at ”The Emancipation of Mimi” var riktig bra og en oppreisning for et ufortjent rykte som en artist uten integritet og kreativ kontroll.

Denne nye platen er en slags oppfølger, og med første singel ”Touch My Body”, slo Carey rekorden til Elvis Presley som soloartist med flest nummer 1 singler.

Overdose kliss

”E=MC²” sikrer nok fortsatt popularitet for Mariah Carey. Og det er flere hiter å hente her. Albumet er stint av smektende r’n’b og soul og mjuke ballader. Én brukbar lett reggae-låt og et par spor med smått dampende rytmer redder ikke dette fra å bli en overdose kliss.

I forhold til forrige plate er dette en klar skuffelse. Den hadde raffere produksjon, bedre låter og mer energi. Større variasjon fenger mer og holder på oppmerksomheten på en måte som ”E=MC²” ikke kan måle seg med i all sin søtladne ensformighet. Men bevares, det hele er strøkent teknisk, for de som er opptatt av det. Og Maria Carey har fremdeles en briljant kontroll over stemmen sin.

Hundre prosent unnværlig

Et knippe av de beste kuttene er samlet midt på platen, som ”I’ll Be Lovin’ U Long Time” og ”Love Story”, som er platens beste ballade. ”Side Effects” er selvbiografisk og handler om hvordan Carey fant seg selv etter å ha blitt holdt nede i forholdet med sin eksmann, platemogulen Tony Mottola.

Det norske produksjonsteamet Stargate bidrar med to låter. ”Bye Bye” er albumets andre singel, glatt som få og intet høydepunkt. Men ”I’m That Chick” er velsmurt discopop og et av få spor som gir en viss puls. Den er akkurat som platen som helhet - hundre prosent proff og hundre prosent unnværlig.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP