Hopp til innhold

Lippestad reagerer på Breivik-bok

Advokat Geir Lippestad reagerer sterkt på måten moren til Anders Behring Breivik omtales på i en ny bok.

Forsvarer Geir Lippestad
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er rystet, sier Anders Behring Breiviks advokat til VG.

– Moren og hennes omsorgsrolle blir angrepet i boka. Det synes jeg er en veldig forenkling av hele problemstillingen, sier Lippestad. Han understreker at han ikke har lest hele boka, bare fått referert deler av den.

I boka «En norsk tragedie» går forfatteren Aage Storm Borchgrevink langt i å antyde at morens manglende omsorg bidro til at Breivik ble som han ble. Forfatteren har hentet opplysningene fra barnevernsdokumenter.

– Faktum er jo at moren tidlig på 80-tallet tok kontakt med hjelpeapparatet nettopp fordi hun selv mente at hun hadde problemer med å ta vare på barna sine. Hjelpeapparatet var enig, men ingenting skjedde. Det er hovedproblemet, sier Lippestad til NRK.

– Setter seg til dommer

– Det er trist at noen 30 år etterpå setter seg til dommer over en familie uten, etter min oppfatning, åpenbart å kjenne hele bildet, sier Lippestad.

Einar Ibenholt

Forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Gyldendal er forlaget, og forlagsdirektør Einar Ibenholt forsvarer utgivelsen. Han opplyser også at advokaten til Anders Behring Breiviks mor fikk lese boka en uke før utgivelsen. Advokaten, Ragnhild Torgersen, har ikke ønsket å kommentere boka.

– Kunne stoppet den

– Men hun og moren kunne ha stoppet boka om de hadde villet. Det gjorde de ikke, sier Einar Ibenholt. Han hevder at det er en svært grundig og reflektert bok.

Aage Storm Borchgrevink har hatt med psykiater Finn Skårderud og professor i psykiatri Sigmund Karterud som bidragsytere til boken. Karterud mener det faglige grunnlaget er godt beskrevet og at teoriene godt gjort rede for i boken.

– Er det forsvarlig å gi ut en slik bok?

– Vi mener det. To hensyn er veid opp mot hverandre. På det ene siden har vi hensynet til privatlivets fred. På den andre siden har vi den ekstreme offentlige interessen for hvordan Anders Behring Breivik var i stand til å drepe 77 mennesker i Regjeringskvartalet og på Utøya. For oss har det siste veid tyngst, sier Ibenholt.

Kulturstrøm

  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP