Hopp til innhold

Liberia saksøker dansk filmskaper

Mads Brügger fikk falskt diplomatpass fra Liberia, og jaktet på bloddiamanter. Nå vil det afrikanske landet trekke ham for retten.

Ambassadøren

Mads Brügger gikk inn i en eksentrisk rolle under innspillingen av «Ambassadøren». Han røyket sigaretter med munnstykke, kledte seg i høye ridestøvler, og utga seg for å være fabrikkeier. Nå vil Liberia strafforfølge ham for dokumentaren, der han avdekker alvorlig korrupsjon i landet.

Foto: Zentropa Real ApS

Mads Brüggers film «Ambassadøren» har skapt raseri i det afrikanske landet Liberia, fordi den avslører utbredt korrupsjon på høyeste nivå i forvaltningen. Nå har landet innledet etterforskning, og varsler at de vil strafforfølge den danske journalisten og filmskaperen for det de kaller «umoralske, kriminelle og støtende handlinger».

Filmen bygger på journalistens erfaringer med liberiske myndigheter og den utstrakte handelen med bloddiamanter på det afrikanske kontinentet. Gjennom internett får han kontakt med den liberiske innenriksministeren, og for 150 000 dollar kjøper han seg en diplomattittel han senere bruker i Den sentralafrikanske republikk.

LES OGSÅ: Fikk falsk diplomattittel signert av nobelprisvinner

I utgangspunktet utgir Brügger seg for å være interessert i å åpne en fyrstikkfabrikk i Den sentralafrikanske republikk, men hans egentlige agenda er å kjøpe bloddiamanter, det vil si diamanter som er utvunnet på illegalt vis, grovt uetisk og under brudd på menneskerettighetene.

Lover straff og diplomatiske følger

Og han lykkes med kjøpet, ved hjelp av kontroversielle metoder, og med liberisk diplomatpass. Det er noe Liberias regjering har merket seg, og i går sendte landet ut en pressemelding som fordømte dokumentaren:

«Styresmaktene har innledet en bred etterforskning, både for å finne ut av hvordan Mr. Cortzen (Brüggers mellomnavn, journ.anm) kunne omgå systemet for utstedelse av diplomatpass og offisielle titler, og for å avdekke nettverket som gjorde det mulig å begå disse alvorlige forbrytelsene mot Liberia. Alle ansvarlige vil bli trukket rettens vei, nasjonalt så vel som internasjonalt.», skriver informasjonsminister Lewis G. Brown i pressemeldingen.

I tillegg vil landet forfølge saken gjennom diplomatiske kanaler, og de har bedt den danske regjering om en redegjørelse for dokumentaren.

– Svært eksotisk og interessant

Brügger selv tar utspillet med stor ro. Han er i disse dager på New Zealand for å selge filmen, og var ikke tilgjengelig for å svare på NRKs spørsmål. Til den danske avisen Politiken svarte han derimot i går. Brügger synes det er mest talende at landet først og fremst går på ham som journalist.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Dette forekommer svært eksotisk og interessant akkurat nå. Hvis en journalist fra Liberia hadde avslørt at det var mulig å bestikke den danske innenriksministeren og drive endeløse spill med statsadvokaten, ville det være merkelig om Danmark besluttet å strafforfølge den liberiske journalisten, sier han til Politiken.

– Men du har brutt loven i landet, og du står for det i filmen. Vil det ikke være en viss rimelighet i at du drar ned og står til ansvar? vil journalisten vite.

– Jo, men liberisk rettspraksis og fengselsvesen har mye å lære. Vi snakker om et land hvor presidentens sønn er formann for den nasjonale oljekommisjonen, til tross for at han ikke har kunnskap om olje, sier Brügger.

Filmen hadde premiere i Norge tidligere i år, og fikk blandet mottagelse i norsk presse. Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet trillet en firer på terningen. Også han var skeptisk til moralen i filmen.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober