Hopp til innhold

Her er julens TV-høydepunkter

Det blir selvfølgelig gjensyn med både Askepott og Sølvguttene, men vi har også plukket ut andre høydepunkter som går på NRK i julen.

Harry & Charles, Reisen til julestjernen og Sølvguttene
Foto: NRK

«Jul, jul, jul» er temaet som går oftest igjen på TV-skjermen de neste to ukene. Og det er vel i grunn sånn vi liker det, når vi kan velge og vrake i kostymedramaer, svarthvitt-filmer og tegneserier?

Libuše Šafránková i Tre nøtter til Askepott

Ingen jul uten 'Tre nøtter til Askepott'.

Foto: Česko-Slovenská filmová databáze/CSFD.cz

Det er jo noe som heter «never change a winning team» – ei heller på selveste julaften. Både «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen» står selvfølgelig på programmet også i år. Som vanlig kan vi også høre Sølvguttene synge julen inn klokken 17.00.

Les også: Hvor er Askepott og prinsen i dag?

Les også: Bort med Askepott og hovmesteren?

Les også: Last ned film og program fra NRK

Same procedure…

Har du et behov for å slappe av og la maten synke etter julemiddagen, kan du skru over på NRK2 og få med deg filmen «Kvinnen i mitt liv», med Thomas Giertsen i hovedrollen. Denne blir også liggende i nett-TV i syv dager.

Les også:

Grevinnen og hovmesteren

'Grevinnen og hovmesteren' handler egentlig om et nyttårsselskap.

Foto: NTB-arkiv / Scanpix

Men moroa begynner jo selvfølgelig ikke på julaften – startskuddet går som alltid ved 21-tiden kvelden før, når «Grevinnen og hovmesteren» drikker julen inn (i alle fall i den «norske» versjonen, journ.anm.). Og det lønner seg å være på plass i tide, for den britiske sketsjen ligger ikke i nett-TV.

Les også: Alt om Grevinnen og hovmesteren

Når «Kvelden før kvelden» nok en gang har lært deg å steke ribbe og pynte bordet, kan du more deg med «Fridjofs jul», før du avslutter aftenen med filmen «Magisk møte på Manhattan».

Eventuelt kan du rocke med til den østeuropeiske kultmusikalen «Med Grimm og Gru» på NRK2 - eller i nett-TV.

Flere godsaker

Hopper vi frem igjen til romjulen ligger det flere godsaker i strømpen. Første juledag kan du blant annet kose deg med klassikeren «Ung frue forsvunnet» fra 1953. Denne kan du også se i nett-TV. Senere på kvelden går startskuddet for et realt kostymedrama-maraton på NRK3, med serien «Fornuft og følelser». BBC-dramaet fra 2008 blir utover i romjulen etterfulgt av «Jane Eyre».

Les også: Konserter med Sissel Kyrkjebø, Sivert Høyem og mange flere i nett-TV

Prins Carl (Jakob Cedergren), Maud (Maria Bonnevie) og vesle Alexander (Viktor Andersen).

Maria Bonnevie og Jakob Cedergren spiller prins Carl og prinsesse Maud.

Foto: Ole Kaland, NRK

Andre juledag starter storsatsingen «Harry og Charles» på NRK1, en dramaserie i tre deler med blant annet Maria Bonnevie, Jakob Cedergren og Hallvard Holmen. Serien handler om prins Carl og prinsesse Maud av Danmark, som ble Norges første kongepar. De to neste episodene følger tredje og fjerde juledag.

Har du tid til TV-en også på dagtid, anbefales «Finding Neverland» fra 2004, med Johnny Depp og Kate Winslet i hovedrollene.

Julenøtter?

Både tredje, fjerde og femte juledag er spekket med filmer for de fleste aldergrupper, med blant annet «Shrek 2», «Zorro» og «Bad Boys»-filmene på programmet.

Les også: Trekantdrama i historisk ramme

Kong Haralds nyttårstale 2008

Kongens tale er obligatorisk på nyttårsaften.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Lille nyttårsaften sendes animasjonsfilmen «Stor ståhai» og komedien «Skjær i sjøen» fra 1965. På NRK2 sendes både «Håkon Håkonsen» og «Kautokeino-opprøret». Dette er også kvelden å skru på TV-en hvis du vil ha et gjensyn med sportsåret 2009.

På nyttårsaften får vi som alltid Hans Majestet Kongens nyttårstale, noen timer før dette kan vi varme opp med den norske filmen «Pitbullterje» fra 2005.

Og ja – det blir selvfølgelig «Julenøtter» med nøttegeneral Roald Øyen hele romjulen.

Er det noe du bare MÅ få med deg på TV i julen? Del dine tradisjoner her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.