Hopp til innhold

Lars Monsen på bedringens vei

Etter nesten et halvt år på penicillin er «smertehelvetet» over for Lars Monsen. Nå fortsetter han den harde jobbingen for å bli verdens beste hundekjører. – Jeg har blitt kvitt 95 prosent av smertene, sier han til NRK.

Lars Monsen møter en gutt med samme sykdomstegn som ham selv. Se klipp fra serien «Monsen og hundene» her. Den todelte dokumentaren kan du se på NRK 31. desember og 1. januar.

Se klipp fra andre episode av Lars Monsens nye serie: «Monsen og hundene».

Tidligere i år gikk villmarksfareren Lars Monsen ut med at han var blitt alvorlig syk av det han selv hevder å være den flåttbårne sykdommen lyme borreliose.

Monsen fortalte at han ble så syk at han ikke klarte å slå av vekkerklokka da den ringte.

– Hver bevegelse med armen føltes som om noen rev den av. Hvis jeg tok én brå bevegelse med armen holdt det på å svartne for meg, sa friluftsmannen på Lindmo.

Trodde ikke på Monsen

Monsen var «grundig forbannet» på norsk helsevesen, og ville at denne avsløringen skulle få folk til å skjønne hvordan denne sykdommen fungerer.
Utspillet ble mye debattert.

Smittevernsekspert Preben Aavitsland gikk blant annet ut i Dagbladet og sa at han ikke trodde på diagnosen Monsen hadde fått på privatklinikken «Norsk Borreliose Senter».

– Ut ifra denne gjengivelsen er det lite som tyder på at Lars Monsen har borreliose, tvitret han og lenket til Monsens blogg.

– Jeg vil legge lista høyere

Borreliose eller ikke borreliose, sykdommen satte uansett en effektiv stopper for startfasen av målet om å bli verdens beste langdistansehundekjører.

30. desember er Monsen tilbake på tv-skjermen med to episoder av programmet «Monsen og hundene». Programmet skal gå over seks år, der det skal sendes et lite antall episoder hver vinter.

Saken fortsetter under videoen.

Lars Monsen forteller om borreliose hos Lindmo. Smertene etter å ha blitt bitt av flått har vært sterke.

Lars Monsen klarte såvidt å komme seg opp av senga for å måte hundene etter å ha blitt bitt av flått.

Denne vinteren skal det sendes to episoder, som tar for seg startfasen av prosjektet. Mye av innholdet i episodene tar for seg Monsens kamp mot sykdommen. Han nektet nemlig å la seg stoppe av bakterien som herjet med kroppen hans.

– Det er helt naturlig for meg, når jeg er syk, å tenke på den måten. Jeg vil legge lista enda litt høyere, sier Monsen til NRK.

Villmarksmannen forteller nå at han er på bedringens vei, etter ekstremt mye penicillin.

– Nå har jeg gått på penicillin i snart et halvt år. Helsevesenet sier at man egentlig ikke bør bruke det i mer enn tre uker, sier han.

– Jeg er kvitt 95 prosent av smerten

Hundekjøringssesongen begynner i januar og strekker seg til mars.

Regissør Håvard Jensen forteller NRK.no at Femundløpet og Finnmarksløpet er de to viktigste. Heldigvis for Monsen er smertene nesten borte.

– Det går mye bedre nå, takket være penicillinet. Nå kan jeg stå på sleden i 10 timer, og det går greit. Jeg har blitt kvitt 95 prosent av smertene, men det er en lang vei å gå ennå, sier Monsen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.