Dette er Norges nasjonalkake. Kvæfjordkaken fikk 69 prosent av stemmene i Nitimens store kakekåring.
- Dette er kjempeartig, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakens venner. Ordfører Asbjørn Olavson i Kvæfjord kommune er enig.
- Veldig bra, selv om dette slettes ikke var noen overraskelse, legger han selvsikkert til og flirer.
Solid seier
Lørdag 7. september 2002 ble Norges nasjonalkake kåret i Nitimen. Kvæfjordkaken fikk 69 prosent av stemmene og kan herved smykke seg med tittelen nasjonalkake.
Glad i kaker
Glad i sjokoladekake.
Som den bakersønnen Jan Eggum er, var det naturlig at han stod for selve offentliggjøringen av nasjonalkaken. Dessuten er han voldsomt glad i søtsaker.
- Min favoritt er egentlig sjokoladekaken, avslører Eggum rett før resultatet blir klart, men han sier ikke nei takk til et stykke Kvæfjordkake når anledningen byr seg.
Med ny plate ute i butikkene avslører han at alle små tekstlinjer og vers blir tatt vare på. Om de ikke passer akkurat nå, passer de kanskje senere. Han ser ikke bort fra at det kanskje dukker opp noen linjer om Norges beste kake heller.
- Man vet jo aldri, sier Eggum hemmelighetsfullt.
Kvæfjordkakens hegemoni
Nam, nam, nam...
På en solid andreplass kom marsipankaken med 18 prosent av stemmene. Tilhengerne av ”den hvite dame” kom sterkt på slutten, men måtte gi tapt for Kvæfjordkakens hegemoni. Selve festkaken, kransekaken, befestet sin popularitet i befolkningen og kom i land på en god tredjeplass. Kaken fikk sju prosent av stemmene. Jan Eggums favoritt, sjokoladekaken, kom på fjerdeplass og fikk tre prosent av stemmene, mens kafékaken, den trendy gulrotkaken, fikk en oppslutning på én prosent.
Klar favoritt
- Vi har ikke aksjonert for kaken mer enn som seg hør og bør, sier Hammerø i Kvæfjordkakas venner. En forening med om lag sju aktive medlemmer og veldig mange assosierte medlemmer.
Her er hennes oppskrift på Norges nasjonalkake, og husk, det er vaniljesukkeret som er hemmeligheten…
Sunt for sjelen. Kvæfjordkaken er Norges beste kake!
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
- Vaniljesukker må være med. Det gir kaka en særegen smak, sier Hammerø.
Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll
Slik gjør du:
Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g hakkede mandler over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge. Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaken i to og legg kremen mellom bunnene.