Hopp til innhold

Kultur slår natur for norske turister

Norske turister som prioriterer kultur er mer fornøyde med ferien enn de som prioriterer naturopplevelser, viser ny undersøkelse. Visit Norway sier de nå vil fremme kulturen mer i innsalget av Norge.

Bryggen i Bergen og Prekestolen

POPULÆRT: Kulturminner trumfer natur når det gjelder hva salgs ferier nordmenn er mest fornøyd med. Her ser vi Bryggen i Bergen og Prekestolen.

Domkirkeodden på Hamar, med historiske ruiner fra 1100-tallet, er kåret til et av verdens vakreste museer. Syngende guide Åsne Kjelgum Langaas sier de besøkende blir bergtatt når de blir tatt med nesten 900 år tilbake i tid.

– Det er en slående følelse når folk kommer inn hit. For det er en helt egen atmosfære, en unik stemning, i tillegg til at det er en veldig vakker bygning.

Domkirkeruinene på Hamar og guide

GUIDE: Åsne Kjelgum Langaas er syngende guide i domkirkeruinene på Hamar. Museet er kåret til et av verdens vakreste.

Foto: Geir Ove Andreassen

Og kulturminner som domkirkeruinene på Hamar, blir høyt verdsatt av turister, viser ny undersøkelse – faktisk enda høyere enn natur.

1000 nordmenn er spurt om sin opplevelse av sommerferien i 2020.

Av dem som prioriterte kulturminner i ferien er 57 prosent svært fornøyd med ferien sin. Av dem som prioriterte natur er «bare» 46 prosent svært fornøyd.

– Interessant og tankevekkende

Det er Norstat som har utført undersøkelsen på oppdrag fra Riksantikvaren. Og riksantikvar Hanna Geiran syns tallene er overraskende og spennende.

– Det er nok mange som tenker at vi som ferierer i Norge er turgåere og mest opptatt av natur. Derfor er denne undersøkelsen veldig interessant og tankevekkende.

Hun håper at mange nordmenn vil la seg inspirere av undersøkelsen.

– Dette er noe som bør interessere alle de som planlegger ferien sin for 2021. Det er fantastiske opplevelser knyttet til kulturarven vår som vi håper mange vil få med seg i årene som kommer.

Røros

VAKKER: Røros er på Unescos verdensarvliste, og et av mange kulturminner i Norge som er svært godt besøkt.

Foto: Arve Kjersheim

Del av en internasjonal trend

Generalsekretær i Fortidsminneforeningen Ola Harald Fjeldheim mener at dette ikke bare er noe gjelder for Norge.

Ola Harald Fjeldheim

GLAD: Generalsekretær i Fortidsminneforeningen Ola Harald Fjeldheim gleder seg over den nye undersøkelsen. Han utfordrer nå reiselivet til å fremme kulturminner.

Foto: Pressefoto

– Vi i Fortidsminneforeningen har sett lenge at de som er ute og reiser for å oppleve noe gjerne vil ha med seg ekte opplevelser fra ekte opplevde liv. Dette er en del av en internasjonal trend.

Han mener undersøkelsen og tallene som kommer frem må få reiselivsnæringen til å endre kurs.

– Dette gjør at reiselivet, og da spesielt Visit Norway og dens avgreininger, bør være mye mer opptatt av å følge opp dette med kulturminner, sier Fjeldheim.

– Vil jobbe mer med det fremover

Leder for forbrukermarkedsføring i Visit Norway, Katrine Mosfjeld, svarer følgende på kritikken:

– Vi ser at dette er en vridning i reiselivet. Vi forsøker nå å gjøre Norge både nasjonalt og internasjonalt kjent også for kultur og kulturminner. Dette er noe vi har jobbet mye med de siste par årene, og det er noe vi vil jobbe mer med framover.

Hun sier også at kulturturismen er mindre sesongbasert enn naturturismen.

– Så vi tror at kultur og kulturbasert reiseliv kan utjevne reiselivsnæringen med tanke på sesonger, og gi flere helårs arbeidsplasser her i Norge.

Skudenes kulturmiljø

ATTRAKTIVT: Skudenes kulturmiljø i Karmøy kommune i Rogaland tiltrekker seg mange turister.

Foto: Lene Buskoven

– Knuser flere myter

Riksantikvar Hanna Geiran påpeker at det ikke bare er myten om at nordmenn er aller mest opptatt av natur, som blir tilbakevist i undersøkelsen.

Riksantikvar Hanna Geiran under markeringen i dag av det vernede området i Narvikfjellene.

RIKSANTIKVAR: Hanna Geiran syns det er overraskende at nordmenn er mer tilfreds med kulturelle ferier enn naturferier.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Denne undersøkelsen knuser flere myter. Den knuser myten om at det gjerne er eldre damer som er mest interessert i kulturminner. Det er ikke riktig, det er menn som er mest fornøyd med den type ferie.

73 prosent av alle de 1000 som ble spurt svarte at de er godt fornøyde med Norge som sitt nærmeste ferieland.

– Slår naturen og kulturen sammen

Tilbake på Domkirkeruinene i Hamar mener imidlertid guide Åsne Kjelgum Langaas at kultur og natur kan forenes.

– Her slår man naturen og kulturen sammen. Fordi Domkirkeruinene er i en glassbygning, får du kulturen inne, så får du all den vakre naturen ute. Så man kan oppleve begge deler.

Kulturstrøm