Hopp til innhold

Vil gjøre bøker billigere

Konkurransetilsynet går i mot avtalen om fastpris på bøker, og mener frislipp av prisene vil gjøre bøker billigere.

Prisen på bøker

Konkurransetilsynet vil fjerne fast pris på bøker.

Foto: Reidar Mosland / NRK

De første månedene en ny bok er i butikkene, er prisen fast og avtalt mellom forlag og bokhandel. Nå går konkurransetilsynet ut mot ordningen og anbefaler at den blir opphevet fra 2011.

Seksjonleder Henrik Lande, Konkurransetilsynet

Henrik Lande, seksjonsleder i Konkurransetilsynet. 2009

Foto: Konkurransetilsynet

- Det vil føre til reduserte priser på bøker. Forhåpentligvis vil det føre til større utvalg og salg av flere titler. Vi tror ikke det er hensiktsmessig å videreføre det unntaket som gir bokbransjen anledning til å ha fastpris på bøker i dag , sier seksjonsleder Henrik Magnus Lande.

Bokbransjen, som særlig tjener godt på populære nye bøker takket være fastprisordningen, er uenig og kjemper for å beholde fastprisordningen.

Senest i juni sendte bokbransjen på sin side en henvendelse til Trond Giske om å utvide fastprisordningen. Forlagene ønsket at den også skulle omfatte e-bøker og lydbøker, og i første omgang vare fram til 2014.

Vil helst beholde fastpris

Bokhandler Fillip Jahnsson i Kristiansand er uenig med Konkurransetilsynet i at frislipp vil gjøre nye bøker billigere:

Fillip Jahnsson, bokhandler, Birting Libris i Kristiansand

Fillip Jahnsson, bokhandler, Birting Libris i Kristiansand.

Foto: Reidar Mosland / NRK

- For oss som bokhandel er vi litt usikre på hvor viktig det er, for vi har ikke inntrykk av at kundene synes bøkene er dyre.

- Vi er mer redd for at frislipp kan føre til at bøkene blir dyrere. Man vil kanskje få bestselgere som pushes fram, mens den litt smalere litteraturen blir skjøvet helt ut, sier Jahnsson.

Forfatterforeningen, som også er skeptiske til å oppheve ordningen med fastpris, er redd bokhandlene vil forsvinne hvis dagligvare- og nettbutikkene får anledning til å dumpe prisene på bestselgerne.

Nå er det Kulturminister Anniken Hvitfelt som må ta stilling til dette. Den nåværende fastprisavtalen varer ut neste år, og Kulturdepartementet og Fornyings-og administrasjonsdepartementet vurderer om ordningen skal få fortsette.

Kulturstrøm

 • - Krafttak for samisk språk og kultur

  Sametinget har forventninger om at regjeringen øker bevilgningene til Sametinget når statsbudsjettet for neste år legges frem. - Vi forventer at regjeringen holder det de har lovet i Hurdalsplattformen om et krafttak for samisk språk og et samisk kulturløft, og at de øker bevilgningene til Sametinget og setter oss i stand til å gjennomføre oppdraget vårt med å forvalte samisk språk og kultur. Det sier sametingsråd Runar Myrnes Balto til NRK. Sametinget har vedtatt et budsjettbehov for 2023 på 848,7 millioner kroner, i år har Sametinget fått 578 millioner kroner over statsbudsjettet.

  Runar Myrnes Balto
  Foto: Nils John Porsanger / NRK
 • Stor ære til Andsnes

  Leif Ove Andsnes har vunnet prisen Special Achievement Award under det prestisjetunge musikkmagasinet Gramophones klassiske musikkpriser for 2022.

  Prisen vinner han for sin utgivelse Mozart Momentum med Mahler Kammerorkester.

  Oslofilharmonien var nominert i kategorien årets orkester, men der var det Budapest Festival Orchestra som vant. Fiolinisten Johan Dalene, som er svensk med norsk tilknytning, ble kåret til årets unge artist.

  Festivalsjef og pianist Leif Ove Andsnes. Pressefoto fra Rosendal Chamber Music Festival 2022
  Foto: LIV OEVLAND / LIV OEVLAND