Hopp til innhold

Kle deg som Don Draper

Mens du venter på neste sesong av Mad Men, kan du dresse deg opp som Don Draper, eller kjøpe en drakt i Joan Holloway-stil.

mad men

«Mad Men» handler om livet innad i reklamebyrået Sterling Cooper på 1950- og 60-tallet. Nå auksjonerer de bort en statistrolle i serien.

Foto: K&U / Max/Handout

Banana Republic med Mad Men-fashion

Frister det å kle seg opp som damene i tv-serien Mad Men?

Foto: Ap

Er du en av de mange tusen som venter spent på sesong fem av tv-serien Mad Men? I 2012 skal fortsettelsen på den glamorøse tv-serien være klar.

60-tallet

Mens du venter kan du kle deg opp som Don Draper, før du kaster deg på sofaen, slenger rundt deg med noen mannsjåvinistiske gloser, og spiller de foregående seriene på DVD om igjen.

Den amerikanske kleskjeden Banana Republic har i samarbeid med AMC nettopp lansert en egen Mad Men kolleksjon spesielt myntet på en kundekrets som liker 60-tallsstilen skuespillerene i serien har på seg.

Kleskjeden har samarbeidet med kostymedesigneren i serien, Jane Bryant og tilbyr 65 plagg og accessories, som prismessig skal være overkommelig for de fleste.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men'.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men'

Foto: MAX

– Kunne vært i dag

Trendanalytiker Gunn-Helen Øye er sosialantropolog med mastergrad i luxury management. Hun mener man kunne ha løftet hele historien inn i 2011 om man kledte av serien tidsmessig.

– Akkurat det samme skjer jo i dag; hjem kontra jobb, utroskap, sykdom, tap av kontrakter, you name it.

Hun har vanskelig for å sette fingeren på akkurat hva som gjør serien så voldsomt populær.

– Den er så gjennomført stilig. Både når det gjelder persongalleri, kulturen på 60-tallet, kjønnsdimensjonene, og kontrastene mellom arbeid og hjem. Du har klærne, frisyrene, amerikanske familieverdier med menn som er mannsjåvinistiske og utro. Og du har skuespillere som kler sine roller utmerket. Jeg kan ikke sette fingeren på en ting de bommer på, sier hun.

Skaper diskusjoner

Gunn-Helen Øye

Gunn-Helen Øye

Foto: FBI / NRK

Øye sier iscenesettelsen av Mad Men gjør at vi får diskusjoner rundt lønsjbordet og i venninneflokken.

– Vi får tydeliggjort samfunnsutviklingen, og kan ta diskusjonen om hva som er bra og mindre bra i dag. Serien skaper mange små debatter.

Hun fremhever også alle dramaene i serien.

– Det er drama både på jobben og hjemme. De har fått med seg alle disse smådramaene som er overalt, og som egentlig er selve livet.

Ebay-auksjon

I sammenheng med Banana Republics kleskolleksjon ble det holdt en konkurranse for folk som vil bli statister i den populære tv-serien. Man kan ikke lenger stemme på sin ønskede kandidat, men her kan du se bilder av de 20 semifinalistene .

Jon Hamm i Mad Men

Jon Hamm i Mad Men

Foto: Anonymous / Ap

Det er i det hele tatt skapt mye blest rundt den prisvinnende tv-serien. I fjor ble det auksjonert bort et antall artikler og møbler brukt i serien. Også kjoler båret av skuespillerne var det mulig å by på, i tilegg til at det også da var mulig å få tak i en statistplass til serien. Men da måtte du innom en budrunde i auksjon på Ebay først ifølge Vogue .

Har du ikke lyst til å kle deg selv opp, kan du alltids kle opp Barbie og Ken i Vintage-stilen, som kjennetegner serien. Finn den rette Barbiedukka her: Barbiecollector

Emmy for beste frisyre

Les Birger Vestmos anmeldelser av serien her:

Iallefall kan du helt sikkert be frisøren din om å klippe deg som Mad Men-skuespillerne. Forrige helg fikk serien en Emmy pris for «Outstanding Hairstyling» i Crative Arts Emmys. Det var en episode i fjerde sesong som utmerket seg.

Serien har vunnet alle de store fjernsynsprisene i USA de siste årene , og er den eneste tv-serien i historien som har vunnet Emmy for beste dramaserie tre år på rad . Mad Men er nominert til 19 Emmy-priser til utdelingen førstkommende søndag.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB