Hopp til innhold

Kle deg som Don Draper

Mens du venter på neste sesong av Mad Men, kan du dresse deg opp som Don Draper, eller kjøpe en drakt i Joan Holloway-stil.

mad men

«Mad Men» handler om livet innad i reklamebyrået Sterling Cooper på 1950- og 60-tallet. Nå auksjonerer de bort en statistrolle i serien.

Foto: K&U / Max/Handout

Banana Republic med Mad Men-fashion

Frister det å kle seg opp som damene i tv-serien Mad Men?

Foto: Ap

Er du en av de mange tusen som venter spent på sesong fem av tv-serien Mad Men? I 2012 skal fortsettelsen på den glamorøse tv-serien være klar.

60-tallet

Mens du venter kan du kle deg opp som Don Draper, før du kaster deg på sofaen, slenger rundt deg med noen mannsjåvinistiske gloser, og spiller de foregående seriene på DVD om igjen.

Den amerikanske kleskjeden Banana Republic har i samarbeid med AMC nettopp lansert en egen Mad Men kolleksjon spesielt myntet på en kundekrets som liker 60-tallsstilen skuespillerene i serien har på seg.

Kleskjeden har samarbeidet med kostymedesigneren i serien, Jane Bryant og tilbyr 65 plagg og accessories, som prismessig skal være overkommelig for de fleste.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men'.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men'

Foto: MAX

– Kunne vært i dag

Trendanalytiker Gunn-Helen Øye er sosialantropolog med mastergrad i luxury management. Hun mener man kunne ha løftet hele historien inn i 2011 om man kledte av serien tidsmessig.

– Akkurat det samme skjer jo i dag; hjem kontra jobb, utroskap, sykdom, tap av kontrakter, you name it.

Hun har vanskelig for å sette fingeren på akkurat hva som gjør serien så voldsomt populær.

– Den er så gjennomført stilig. Både når det gjelder persongalleri, kulturen på 60-tallet, kjønnsdimensjonene, og kontrastene mellom arbeid og hjem. Du har klærne, frisyrene, amerikanske familieverdier med menn som er mannsjåvinistiske og utro. Og du har skuespillere som kler sine roller utmerket. Jeg kan ikke sette fingeren på en ting de bommer på, sier hun.

Skaper diskusjoner

Gunn-Helen Øye

Gunn-Helen Øye

Foto: FBI / NRK

Øye sier iscenesettelsen av Mad Men gjør at vi får diskusjoner rundt lønsjbordet og i venninneflokken.

– Vi får tydeliggjort samfunnsutviklingen, og kan ta diskusjonen om hva som er bra og mindre bra i dag. Serien skaper mange små debatter.

Hun fremhever også alle dramaene i serien.

– Det er drama både på jobben og hjemme. De har fått med seg alle disse smådramaene som er overalt, og som egentlig er selve livet.

Ebay-auksjon

I sammenheng med Banana Republics kleskolleksjon ble det holdt en konkurranse for folk som vil bli statister i den populære tv-serien. Man kan ikke lenger stemme på sin ønskede kandidat, men her kan du se bilder av de 20 semifinalistene .

Jon Hamm i Mad Men

Jon Hamm i Mad Men

Foto: Anonymous / Ap

Det er i det hele tatt skapt mye blest rundt den prisvinnende tv-serien. I fjor ble det auksjonert bort et antall artikler og møbler brukt i serien. Også kjoler båret av skuespillerne var det mulig å by på, i tilegg til at det også da var mulig å få tak i en statistplass til serien. Men da måtte du innom en budrunde i auksjon på Ebay først ifølge Vogue .

Har du ikke lyst til å kle deg selv opp, kan du alltids kle opp Barbie og Ken i Vintage-stilen, som kjennetegner serien. Finn den rette Barbiedukka her: Barbiecollector

Emmy for beste frisyre

Les Birger Vestmos anmeldelser av serien her:

Iallefall kan du helt sikkert be frisøren din om å klippe deg som Mad Men-skuespillerne. Forrige helg fikk serien en Emmy pris for «Outstanding Hairstyling» i Crative Arts Emmys. Det var en episode i fjerde sesong som utmerket seg.

Serien har vunnet alle de store fjernsynsprisene i USA de siste årene , og er den eneste tv-serien i historien som har vunnet Emmy for beste dramaserie tre år på rad . Mad Men er nominert til 19 Emmy-priser til utdelingen førstkommende søndag.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober