Hopp til innhold

Kiropraktor-rush etter dataspilling

For utrente kropper kan spillkonsollen Wii føre til ødelagte rygger og nakker. Kiropraktorer rapporterer nå om økt pågang av dataspill-invalide.

Wii
Foto: ECKEHARD SCHULZ / AP

Spillkonsollen Nintendo Wii har som konsept at man spiller ved å bruke kroppsbevegelser. Håndkontrollen kan fungere som et sverd, en boksehanske eller en golfkølle – alt etter hva slags spill det dreier seg om.

Men de brå bevelgelsene hjemme i sofaen går på helsa løs når konkurranseinstinktet tar overhånd. Denne typen skader har nå fått et uformelt navn: Wiititis.

Flere pasienter i uka med Wii-skader

Kiropraktorer som Danmarks Radio har snakket med melder om ekstra pågang av kinkrammede dataspillere.

- Vi har nok 4-5 pasienter til behandling i uka med skader fra Wii-spill, sier Henrik Nykjær, som har en kiropraktorklinikk i Hjørring.

- Vi har sett en del skulder- og nakkeskader, samt ryggskader og kneskader fra personer som har spilt Wii, sier han.

De som for eksempel spiller tennisspill på Wii slår like hardt som om de skulle hatt en racket i hånda, ikke en fjernkontroll, sier Nykjær.

For folk som ikke er vant til slike brå bevegelser, kan resultatet bli skjebnesvangert. Malene Hoffensitz-Nielsen forteller til dr.dk at hun etter et slag sofatennis nå ikke kan bevege på hodet uten å oppleve jagende smerter.

Slik varmer du opp

Den britiske kiropraktorforeningen har også registrert stor pågang av Wii-offer. Derfor har de nå laget et fempunkts oppvarmingsprogram for å unngå slike skader.

  1. Trekk skuldrene sakte opp mot ørene. Slapp av, og la blodet strømme ut i armene.
  2. Bøy håndleddene sakte bakover. Spenn av før du bøyer håndleddene framover på samme måte.
  3. Bøy underarmene i rett vinkel. Knytt nevene og spenn musklene i hele armen. Slipp armene ned langs siden og slapp av.
  4. Prøv å lage dobbelthake for å strekke musklene i nakken. Bevegelsen må gjøres sakte.
  5. Stå med føttene en halv meter fra hverandre. Rotér hoftene fem ganger rundt til høyre, før du gjør det samme til venstre.

For de fire første øvelsene: Hold i to-tre sekunder og slapp av. Repetér tre ganger.

Se hele oppvarmingsprogrammet (PDF-fil)

Egne forum for Wii-ofre

Dersom du sliter med andre skader etter voldsom spilling av Wii, kan du dele dine erfaringer med andre ofre. Folkene bak nettstedet www.wiihaveaproblem.com har tatt på seg oppdraget å la folk berette om skader som har oppstått under Wii-spilling.

De har utarbeidet en egen statistikk over hva slags type skader som er mest vanlige. I tillegg kan du sende inn egne bilder av skader – både materielle og fysiske - som har oppstått under spilling.

Sjekk også Wiidamage.com

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pensjonister spiller Wii

Fra hele verden rapporteres det om at Wii-konsolen slår an hos eldre, som dermed samtidig sikrer seg hardt tiltrengt mosjon.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Wii for eldre

Men til tross for advarslene: det finnes også positive helseeffekter. Blant beboerne på et eldrehjem i Birmingham i England har Wii-spilling blitt den rene farsotten. Beboerne holder seg i aktivitet med å spille tennis og golf via spillkonsolen.

Sjefen på eldresenteret, Diane Rudge, sier at de eldre er helt hekta.

- De kommer seg opp av lenestolene og beveger seg rundt. Det er en skikkelig lagånd. Nå skal vi skaffe avdelingen et stort utvalg av spill så de ikke blir lei, sier hun til The Telegraph .


- Det er beinhard konkurranse her. Vi er alle avhengige, og det har tettet generasjonskløfta, sier 90 år gamle Barrie Edgar.

Kulturstrøm

  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP
  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.