Hopp til innhold

Kinoaktuell film med flest Amandanominasjoner

«Ninjababy» er nominert til 11 Amandapriser. – Som en solstråle inn i kinosalen vår, sier regissør.

 Kristine Kujath Thorp går rett inn på listen over norske favorittskuespillere med en knallsterk hovedrolle i «Ninjababy».

Kristine Kujath Thorp har hovedrollen i komedien «Ninjababy».

Foto: Motlys / Arthaus

Filmen er tett etterfulgt av «Den største forbrytelsen» som har fått ni nominasjoner og «Gritt» med syv.

«Ninjababy» måtte utsette premieredatoen i oktober på grunn av restriksjoner. Da sommerværet meldte seg hadde filmen nettopp hatt kinopremiere.

– Dette er virkelig en stor anerkjennelse. Sammen med det sykeste sommerværet kommer alle disse nominasjonene som en solstråle inn i kinosalen vår, sier regissør Yngvild Sve Flikke.

Filmen er blant annet nominert til årets norske kinofilm og Flikke er nominert til beste regi. Hun syns det er stort at Kristine Kujath Thorp blir nominert for hennes aller første hovedrolle.

– Jeg syns også det er stas at Inga H. Sætre er nominert til prisen for beste visuelle effekter. Filmen er basert på hennes tegneserieroman «Fallteknikk» og vi har jobbet tett sammen helt fra start. Hun har utrettet magi i filmen.

Åtte dokumentarer med vinnersjanser

2021 kan bli den norske dokumentarfilmens år. Åtte dokumentarer er nominert til å vinne. «Kunstneren og Tyven» er nominert til fem av dem.

Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova i «Kunstneren og tyven».

Karl-Bertil Nordland og Barbora Kysilkova i dokumentarfilmen «Kunstneren og Tyven».

Foto: Medieoperatørene/Euforia / Medieoperatørene/Euforia

– Det er fantastisk for en dokumentar å bli nominert til hele fem priser, sier regissør Benjamin Ree.

–Jeg må også si at det har vært utrolig mange gode filmer med i konkurransen i år, og det gjør det ekstra gjevt.

To av tre nominerte til årets norske kinofilm er dokumentarfilmer. «Kunstneren og tyven og «Generasjon Utøya» kjemper om pris sammen med «Ninjababy». Ikke siden 2002 har en dokumentarfilm vunnet i denne kategorien. Da vant Even Benestad med filmen «Alt om min far».

AUF-leder Ine Libak i «Generasjon Utøya». Jente i forgrunnen som smiler inn i kamera, flere andre ungdommer i bakgrunnen om bord på MS Thorbjørn.

AUF-leder Ine Libak i «Generasjon Utøya» er nominert til årets norske kinofilm.

Foto: Fenris Film / Fenris Film

Aslaug Holm og Sigve Endresen har begge regi på «Generasjon Utøya».

– Det kjennes sterkt og meningsfylt at vår dokumentarfilm om Utøya-generasjonen nomineres til to gjeve Amanda-priser; og særlig at den konkurrerer om årets beste kinofilm. At det skjer ti år etter 22. juli gir det en ekstra dimensjon, sier Holm.

Marte Wexelsen Goksøyr er nominert for beste kvinnelige birolle i spillefilmen «Gritt». Hun er den første skuespilleren med Downs syndrom som blir nominert og kan vinne pris.

Birgitte Larsen og Marte Wexelsen Goksøyr

Birgitte Larsen og Marte Wexelsen Goksøyr i «Gritt».

Foto: MER FILM

Odd Magnus Williamson skal være programleder for prisshowet i Haugesund. Mona B. Riise skal være programleder for sendingen der et panel kommenterer nominerte og vinnere.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  • Netflix fortsetter satsningen i Norge i 2024

    Siden 2019 har Netflix hatt filmen «Troll», som ble strømmetjenestens mest sette ikke-engelske-film.

    I 2024 venter flere produksjoner som blant annet filmene «Lakseøya» og «Midtsommarnatt». Filmen «Snøsøsteren», basert på boken med samme navn, samt dramaserien «La Palma» er også ventet.