Kim Larsen er død

Den folkekjære danske artisten Kim Larsen (72) er død.

Kim Larsen på Sommerfestivalen i Selbu

Larsen slo først gjennom sammen med gruppa Gasolin i 1971. Han er kjent for låter som «Papirsklip», «Hva' gør vi nu, lille du?» og «This is my Life». Foto: Hans H. Bjørstad, NRK.

Foto: Hans H. Bjørstad
Kim Larsen (72) er død etter lengre tids sykeleie.

Det opplyser hans agent på Kim Larsens Facebook-side. Den danske artisten ble 72 år gammel. Han døde etter lengre tids sykeleie.

– På vegne av Larsen-familien skal jeg med stor sorg meddele at Kim Larsen i morges sovnet stille inn etter lengre tids sykdom, skriver hans agent Jørn Jeppesen i en pressemelding.

Han opplyser at Larsen var omgitt av sin nærmeste familie, kona Liselotta og sine seks barn den siste tiden.

Se hans store hits nedover i saken.

Jahn Teigen

I SORG: Jahn Teigen sier til NRK at han ble sittende stum da han fikk høre de triste nyhetene om Kim Larsen.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Jahn Teigen har samarbeidet med Larsen, blant annet fremførte de Nordahl Griegs «Til ungdommen» sammen på Momarkedet i 1987. Teigen sier til NRK at han ble sjokkert da han leste i svenske nettaviser søndag formiddag at Larsen var død.

– Jeg hørte meg selv si «å nei», og ble sittende stum. En uvirkelig drøm, trodde jeg, men nei dette var fakta, sier Teigen.

Artisten mener at alle Kim Larsens «herlige melodier og tekster aldri vil dø».

Kreftsyk

Larsen slo først gjennom sammen med gruppa Gasolin i 1971. Han er kjent for låter som «Papirsklip», «Hva' gør vi nu, lille du?» og «This is my Life». Han står bak tidenes mest solgte album i Danmark Midt om natten (1983), og er en av Danmarks største artister gjennom tidende.

Etter at Gasolin ble oppløst i 1978, fortsatte Kim Larsen som både som soloartist og sanger og gitarist i flere andre band, senest i rockegruppa Kim Larsen & Kjukken.

"Til ungdommen" med Jahn Teigen, Bjørn Afzelius, Kim Larsen og Åge Aleksandersen.

De fire stjernene spilte sammen på Momarkedet i 1988

Den folkekjære norgesvennen fikk i desember 2017 konstatert kreft i prostata, og avlyste sju konserter i Norge og 24 vinterkonserter i Danmark, ifølge Ekstra Bladet.

26. august i år avsluttet Larsen og Kjukken deres sommerturné, ifølge dansk TV 2.

Artistens bisettelse vil finne sted privat.

Stor i Norge

Yan Friis

Musikkjournalist Yan Friis

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Musikkjournalist Yan Friis sier Gasolin og Kim Larsen har betydd mye for nordmenn. Folk har hatt et nært forhold til både Larsens musikk og innstillingen han hadde til livet.

– Folk oppfattet ham som litt radikal, litt liberal og litt hippie, sier Friis.

Se opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

Se opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

Friis forteller at han var i København da sangen «Hva' gør vi nu, lille du?» var på topp, og låten var på alle jukebokser i alle de brune barene. Han var også til stede på konserten med Larsen og Gasoline i Ekeberghallen i 1978. Det var en stor opplevelse, forteller Friis, selv om det gikk mot slutten av Gasolin-epoken.

– Jeg var veldig glad i ham i Gasolin epoken, og føler at det var da han var på toppen, sier han.

– En av de store

«Farvel», skriver den norske radiopersonligheten Finn Bjelke på Twitter, der også forfatteren Tom Egeland minnes Kim Larsen med ordene «This was your life».

Ivar Dyrhaug beskriver Kim Larsen som en som sto for mye av den samme kulturen som Åge Aleksandersen i Norge og Bjørn Alfzelius i Sverige.

– Han hadde fine låter. Larsen ble først popstjerne gjennom Gasolin, så gikk han videre på egen hånd med fine låter. Han hadde en karismatisk personlighet, og er en av de store musikkprofilene i sin generasjon, sier han.

Opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

Opptak fra "Kanal1" på NRK i 1984

Kulturstrøm

 • Taj Mahal gjenåpnes

  Taj Mahal og flere skoler i India gjenåpnes, tross sterkt økende koronasmitte i landet. Det melder AFP. Mandag registrerte landet 87.000 nye smittetilfeller, og 1130 koronadødsfall på 24 timer. India har registrert nær 5,5 millioner smittetilfeller.

  Taj Mahal
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Hedda-dryss over Det Norske Teatret

  Det Norske Teatret kapret nær alle de viktigste prisene under årets Heddapris-tildeling søndag, for både beste forestilling, beste mannlige og kvinnelig hovedrolle, beste regi, beste scenetekst og beste mannlige medrolle. Heddaprisen deles ut årlig.

  Heddaprisen 2020
  Foto: Stephan Mehl/riksteatret / NTB