Karpe Diem: Vet ikke om fordommer er knust

Karpe Diem går til filmlerretet og for første gang presenterer de helt ny musikk på over 100 kinoer her i landet. Filmen markerer også slutten på «Heisann Montebello»-prosjektet. – Litt vemodig, sier gruppen.

Karpe Diem

Karpe Diem går til filmen. Det betyr også slutten på Montebello-prosjektet som har vart i to år.

Foto: Akam1k3

De sitter litt fra hverandre i kinosalen. Trenger å oppleve sin første film litt hver for seg. Snart skal publikum i over 100 kinosaler se filmen.

–Litt vemodig er det også, innrømmer medlemmene i Karpe Diem. For filmen representerer slutten på prosjektet Montebello som har vart i to år.

Karpe Diem

Chirag og Magdi må nå finne et nytt prosjekt. Men først skal de reise rundt til flere av filmvisningene.

Foto: Akam1k3

Hvilke fordommer har dere greid å knuse?

– For alt jeg vet har vi kanskje forverret noe også. Vi har ikke oversikt over om vi har fiksa noe eller ikke, sier Chirag Rashmikant Patel.

Grisen er med

Grisen som symbol er også med i filmen. Det har de brukt før.

– Grisen betyr jo alt mulig fra lykke til kapitalisme, til politiet og er både skitten og ren, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

Mange brannfakler gjennom dette prosjektet – men dere vil ikke i debatt?

– Vi vil jo generelt ikke være med å debattere hver tekstlinje i hver låt. Det kommer sikkert til å være slik etter denne filmen også. Folk kommer til å henge seg opp i en tekstlinje, men hvis vi skulle debattert hver linje, så hadde vi vært politikere, smiler Magdi.

Rørt og stolt

Karpe Diem fylte Oslo Spektrum tre ganger. Det gjorde dem rørt. Nå skal over 100 kinosaler vise filmen over hele landet. Duoen skal besøke flere av visningene.

Karpe Diem

I filmen Adjø Montebello slipper Karpe Diem også helt ny musikk.

Foto: Akam1k3

Hva skjer etter dette - nytt prosjekt?

– Hva med litt fri? sier Chirag.

– Aldri, parerer Magdi.

– Du vet litt om hva vi skal gjøre nå du, smiler Chirag og ser på Magdi som innrømmer at han har tenkt litt på det. Mer vil han ikke si.

Hemmelige sanger

De nye låtene som presenteres i filmen er hemmelige før filmen vises.

– Vi har skapt et absurd og lekent univers, sier regissør Thea Hvistendahl. Filmen «Adjø Montebello» bruker noe av det samme språket som de sju videoene de har laget og det er mange referanser, forteller hun.

Angrer dere på noe ved Montebello-prosjektet?

– Det har ikke blitt helt slik vi planla det, men det som har gått galt har vi lært så mye av, sier Chirag.

Prestasjonsangst for nye prosjekter?

– Det har vi hatt i mange år nå. Men det er også fordi man tenker at man er universets sentrum og alle følger med på hva man gjør. Så hvis jeg skuffer på dette rap-verset jeg skriver nå, så slutter verden å snurre, smiler Chirag.

– Det er en del av hiphopen det også. Det var vel derfor vi begynte med det. Alltid trodd vi var best siden vi var 15 år, legger Magdi spøkefullt til. Begge ler.

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter