Karpe Diem: Vet ikke om fordommer er knust

Karpe Diem går til filmlerretet og for første gang presenterer de helt ny musikk på over 100 kinoer her i landet. Filmen markerer også slutten på «Heisann Montebello»-prosjektet. – Litt vemodig, sier gruppen.

Karpe Diem

Karpe Diem går til filmen. Det betyr også slutten på Montebello-prosjektet som har vart i to år.

Foto: Akam1k3

De sitter litt fra hverandre i kinosalen. Trenger å oppleve sin første film litt hver for seg. Snart skal publikum i over 100 kinosaler se filmen.

–Litt vemodig er det også, innrømmer medlemmene i Karpe Diem. For filmen representerer slutten på prosjektet Montebello som har vart i to år.

Karpe Diem

Chirag og Magdi må nå finne et nytt prosjekt. Men først skal de reise rundt til flere av filmvisningene.

Foto: Akam1k3

Hvilke fordommer har dere greid å knuse?

– For alt jeg vet har vi kanskje forverret noe også. Vi har ikke oversikt over om vi har fiksa noe eller ikke, sier Chirag Rashmikant Patel.

Grisen er med

Grisen som symbol er også med i filmen. Det har de brukt før.

– Grisen betyr jo alt mulig fra lykke til kapitalisme, til politiet og er både skitten og ren, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

Mange brannfakler gjennom dette prosjektet – men dere vil ikke i debatt?

– Vi vil jo generelt ikke være med å debattere hver tekstlinje i hver låt. Det kommer sikkert til å være slik etter denne filmen også. Folk kommer til å henge seg opp i en tekstlinje, men hvis vi skulle debattert hver linje, så hadde vi vært politikere, smiler Magdi.

Rørt og stolt

Karpe Diem fylte Oslo Spektrum tre ganger. Det gjorde dem rørt. Nå skal over 100 kinosaler vise filmen over hele landet. Duoen skal besøke flere av visningene.

Karpe Diem

I filmen Adjø Montebello slipper Karpe Diem også helt ny musikk.

Foto: Akam1k3

Hva skjer etter dette - nytt prosjekt?

– Hva med litt fri? sier Chirag.

– Aldri, parerer Magdi.

– Du vet litt om hva vi skal gjøre nå du, smiler Chirag og ser på Magdi som innrømmer at han har tenkt litt på det. Mer vil han ikke si.

Hemmelige sanger

De nye låtene som presenteres i filmen er hemmelige før filmen vises.

– Vi har skapt et absurd og lekent univers, sier regissør Thea Hvistendahl. Filmen «Adjø Montebello» bruker noe av det samme språket som de sju videoene de har laget og det er mange referanser, forteller hun.

Angrer dere på noe ved Montebello-prosjektet?

– Det har ikke blitt helt slik vi planla det, men det som har gått galt har vi lært så mye av, sier Chirag.

Prestasjonsangst for nye prosjekter?

– Det har vi hatt i mange år nå. Men det er også fordi man tenker at man er universets sentrum og alle følger med på hva man gjør. Så hvis jeg skuffer på dette rap-verset jeg skriver nå, så slutter verden å snurre, smiler Chirag.

– Det er en del av hiphopen det også. Det var vel derfor vi begynte med det. Alltid trodd vi var best siden vi var 15 år, legger Magdi spøkefullt til. Begge ler.

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters