Hopp til innhold

Ville bli som Astrid Lindgren

Kari Tinnen drømte om at livet hennes skulle bli som livet til Astrid Lindgren. Nå er hun én bok nærmere drømmen.

Kari Tinnen

Kari Tinnen har skrevet barneboken 'Ulla hit og dit', mens Siri Dokken har illustrert.

Foto: Gyldendal

"Ulla hit og dit"

Kari Tinnen har allerede fått en del oppmerksomhet rundt debutboken «Ulla hit og dit», som er illustert av Siri Dokken.

Les: Tar skilsmissebarn på alvor

Fortell om debutboken din.
– Debutboken er en varm og humoristisk bildebok om skilsmisse for barn fra fem år, illustrert av Siri Dokken. Boken heter «Ulla hit og dit», og handler om Ulla Nilsen Olsen som er potte sur fordi at ingenting er som før.

Hva ønsker du å formidle med boken din?
– Det er nesten en håndbok for barn, og også voksne, om hvordan man kan takle skilsmissen. Jeg håper den vil hjelpe noen! Berøre og røre noen også, kanskje, og få barn og voksne til å snakke sammen.

Hvordan fikk du idéen til «Ulla hit og dit»?
– Jeg er skilsmissebarn selv. Og syns det manglet engasjerende litteratur om et tema som rammer uhorvelig mange barn.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Åh, det må ha vært på barneskolen. Mens jeg leste Astrid Lindgren, håpet jeg at livet mitt ville bli som hennes.

Fortell om din vei frem til å bli en forfatter.
– Helt siden jeg knakk lesekoden som barn med et Donald-blad på do, har jeg lest enormt masse. Det var sånn det begynte, med lesinga. Da jeg var sju, ville jeg bli Astrid Lindgren. Da jeg var tolv, ville jeg bli Sissel Benneche Osvold. Så ble jeg reklamedame i stedet. Hoppet over til NRK da jeg jeg fikk muligheten til å jobbe i Barne-TV, og arbeidet meg sidelengs over til Teddy TV og skrev manus for Petter Schjerven en stund. Så turte jeg endelig skrive denne boken, men med bankende hjerte. Det viktigste i livet er alltid det som er nærmest skrekken. Men jeg var heldig, jeg fikk den antatt hos Gyldendal på første forsøk.

Hvordan føltes det da du fikk vite at du ble antatt?
– Stort. Som å ha en hamster løpende i brystkassen. Og så var jeg litt skrekkslagen, for tenk om jeg bare kunne skrive denne ene boken? Nå føles det tryggere. Jeg holder på med én til som forlaget liker.

Hvem er dine forbilder?
– Astrid Lindgren! Miranda July, Anne Lindmo, Tuva Syvertsen, Siri Dokken, Diablo Cody, Maria Parr, Regina Spektor, Iben Sandemose, Margareth Olin og barn generelt. De er som regel mye klokere enn voksne.

Fortell om din siste store leseopplevelse.
– Åh, det er, som for så mange andre, den pågående kampen til Karl Ove Knausgård. Det å forsøke å berøre sannheten med språk er et fantastisk prosjekt. Også Miranda Julys bok «No one belongs here more than you». Bare tittelen er vidunderlig. og det er novellene også.

Mange drømmer om å skrive en bok. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Gjør det! Fyll det hvite arket, og tør å vise det frem.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– At jeg får fortsette å skrive. Og at jeg møter en voksen i fremtiden som sier: «jeg leste jo den boken da jeg var liten!» Og at vedkommende legger til: «den var både morsom og fin. Jeg kan den fortsatt utenat» – men det siste er mer en forhåpning enn forventning, altså.

Kulturstrøm

 • Trolltunga får turistpris

  Trolltunga i Ullensvang har fått Travelers’ Choice-prisen frå Tripadvisor, som er ein internasjonal reisenettstad og -app. Prisen inneber at reisande meiner at attraksjonen er blant dei 10 prosent beste i verda. – Dette er ei oppmuntrande anerkjenning, seier dagleg leiar i Trolltunga AS, Åse Marie Evjen.

  Trolltunga
  Foto: Nina De Flon
 • Jeremiah «Jerry» Harris dømt til 12 år i fengsel

  Jeremiah «Jerry» Harris, som er kjent fra strømmetjenesten Netflix-dokumentaren «Cheer», ble dømt av en føderal dommer til 12 års fengsel etter anklager om overgrep mot barn, skriver BBC. Harris erkjente straffskyld i februar.

  En føderal dommer dømte onsdag 6. juli 2022 Jeremiah Harris til fengsel i 12 år etter anklager om overgrep mot barn.
  Foto: John Locher / AP
 • Schibsted-aviser trolig rammet av nytt dataangrep

  Sent onsdag kveld var flere av Schibsteds nettaviser nede. Mediekonsernet mener alt tyder på at det var et nytt dataangrep.

  Ifølge Bergensavisen gjaldt det blant andre VG, Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

  – Det er riktig at flere av Schibsteds aviser har opplevd ustabilitet i en periode nå i kveld, og alt tyder på at årsaken er et nytt tjenestenektangrep, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted.

  Han opplyste klokka 23.16 at tjenestene var oppe eller på vei opp igjen.

  Onsdag i forrige uke opplevde både flere Schibsted-aviser og NRK problemer, og de bekreftet at de ble utsatt for et dataangrep. Samme dag startet også hackerangrep mot blant annet Arbeidstilsynet, Altinn, BankIDs nettside, Buypass, og flere andre nettsider. Også politiet ble rammet av angrepet.

  – Alt tyder på at angrepet kom fra et russisk og, jeg vil si, kriminelt miljø, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Den russiske hackergruppa Killnet antas å stå bak angrepene.

  (NTB)