Hopp til innhold

Dyreste norske barnefilm noen sinne

Kaptein Sabeltann seiler opp med et historisk budsjett i norsk barnefilmproduksjon. – Jeg ønsker at dette skal bli barnas «Kon Tiki», sier produsenten som har store internasjonale ambisjoner.

Kaptein Sabeltann

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama blir en spillefilm for hele familien.

Foto: Trond Solberg / Scanpix

– Vår ambisjon er å lage en stor og episk familiefilm. Dette er først og fremst en norsk film, men vi har likevel nådeløse ambisjoner med «Kaptein Sabeltann» internasjonalt, sier en av filmens produsenter, Frederick Howard.

Han lover spenning for de minste, samtidig som de vil fortelle en historie fylt med humor, action og dramatikk som skal engasjere hele familien. Kyrre Haugen Sydness skal spille kaptein Sabeltann.

Budsjett på 40 millioner

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama blir antakeligvis den dyrest norske barnefilmen noensinne.

Storm Film AS er tildelt 15,2 millioner kroner til kinofilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» fra Norsk filminstitutt. Totalt har filmen et budsjett på 38.330.00 kroner. Det er antakeligvis den dyreste barne- og familiefilmen som er laget i Norge noensinne.

– Det er et veldig stort budsjett, jeg tror ingen barne- og ungdomsfilmer har fått så stor støtte så lenge markedsordningen har fungert, sier Ivar Køhn som er avdelingsdirektør i Utviklings- og produksjonsavdelingen i Norsk filminstitutt (NFI).

Til sammenligning hadde Nils Gaups versjon av «Reisen til julestjernen», som er den mest sette barnefilmen på kino i nyere tid, et budsjett på 33 millioner kroner.

Reisen til julestjernen

Reisen til julestjernen hadde et budsjett på 33 millioner kroner og er den mest sette barnefilmen på kino i nyere tid.

Foto: NRK

Ifølge Filmbasen hadde «Yohan barnevandrer» et totalbudsjett på i overkant av 30 millioner kroner.

– Dette er Kaptein Sabeltann i høyeste klasse. En film med stort potensial hos det norske publikum, sier Køhn.

Bruker Disney for hva det er verdt

Yohan barnevandrer

Yohan barnevandrer hadde et budsjett på i overkant av 30 millioner kroner.

Foto: Penelope Film AS

– Har dere noen filmatiske forbilder?

– Vi skal lage en fullblods sjørøverfilm av Kaptein Sabeltann. Vi har et sterkt team, et godt manus og tilgang til 25 år med materiale fra et fantastisk univers, sier Frederick Howard.

Walt Disney Nordic er distributør og Howard forteller at de i filmen både vil ha med episke kampen mot ondskapen fra «Star Wars» og samtidig trekke veksler på Disneys fantastiske arbeid med «Pirates of the Caribbean».

Regissør Lisa Marie Gamlem

Lisa Marie Gamlem

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Vi legger vesentlige ressurser inn på å gjøre dette så fantastisk som konseptet legger opp til. Mitt ønske er at dette skal bli barnas Kon-Tiki!

Lisa Marie Gamlem, som til høsten spillefilmdebuterer med musikalen «Mormor og de åtte ungene», er regissør. Manuset er skrevet av Lars Gudmestad, en av Norges mest filmatiserte manusforfattere. Han har skrevet manusene til suksessene Buddy, Keeper’n til Liverpool, Hodejegerne og Kompani Orheim i tillegg til flere TV-drama.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter