Hopp til innhold

-Jeg har følt meg alene i dansk jazz

Danske Marilyn Mazur regnes som en av verdens fremste perkusjonister og har vært med i bandene til storheter som Miles Davis og Jan Garbarek. I fjor høst vant hun Telenors Kulturpris og i år er hun Artist In Residence på Moldejazz. Hjemme i Danmark har hun imidlertid helt frem til nå slitt med å få spillejobber.

Marilyn Mazur

Artist In Residence

Amerikansk-fødte Marilyn Mazur har for tiden mange jern i ilden. Sist mandag slapp hun sin nye soloplate "Elixir" hvor Jan Garbarek er gjest. På fredag spilte hun på Cosmopolite i Oslo som en del av den nordiske vinterjazz-turneen. Samme dag ble også nyheten om at hun til sommeren skal være Artist In Residence på Moldejazz sluppet. NRK Jazz traff en hektisk, men fokusert Marilyn Mazur før konserten på fredag.

"Moldejazz er den største og mest anerkjente festivalen i vår del av verden og det er helt fantastisk å få en invitasjon til å gjøre hva jeg vil på fire konserter"

På grunn av hektisk aktivitet den siste tiden har den verdenskjente perkusjonisten enda ikke rukket å bestemme noen konkrete prosjekter. I følge Moldejazz er det imidlertid bestemt at Marilyn Mazur både skal åpne og avslutte festivalen, i henholdsvis Bjørnsonhuset og Molde Domkirke.

Jan Garbarek på ønskelisten

Jan Garbarek
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Marilyn Mazur var i 14 år med i Jan Garbarek Group og hun innrømmer at en konsert med den norske stjerne-saksofonisten står på ønskelisten: "Jan Garbarek er imidlertid en travel og eksklusiv herre, så jeg vet ikke om det lar seg gjøre."

På sin rykende ferske siste plate "Elixir" veksler den danske perkusjonisten på å spille solo og duetter sammen med Jan Garbarek. Selv om låtene på plata har klare strukturer og ofte ganske definert melodisk materiale, er "Elixir" i følge Mazur selv hennes minst planlagte eller forberedte plate:

"Hele konseptet var at det ikke skulle være ferdige komposisjoner. Jeg ville heller la en gruppe instrumenter få tale selv og bestemme det musikalske universet for hvert stykke."

- Jeg og Jan Garbarek har spilt sammen i så mange år at vi har utviklet et felles melodisk språk som dukker opp underveis mens vi improviserer, forklarer hun videre.

Marilyn Mazur
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Nå får jeg lov å spille mer i Danmark og det syns jeg er deilig!

Marilyn Mazur, verdenskjent dansk perkusjonist

Alene i Danmark

Marilyn Mazur har i tillegg til Jan Garbarek, også spilt mye med andre norske jazzmusikere som Nils Petter Molvær og Eivind Aarset. Mens det danske jazzmiljøet i forhold til norsk jazz har vært mer tro mot den amerikanske jazztradisjonen og de kanoniserte stilartene, ser Marilyn Mazur nå endringer.

- Det er veldig mange fantastiske unge danske jazzmusikere nå for tiden som spiller mer eksperimenterende musikk, med frie former og et avantgardistisk uttrykk. Det er mye mer plass til det nå enn før og det passer meg som har vært i den frie enden av den danske jazzscenen i mange år. Nå føler jeg meg ikke så alene lenger!

Marilyn Mazur hadde tidligere rett og slett hatt problemer med å få spilt hjemme: "Jeg følte meg som en liten nisje som det ikke var plass til i Danmark og som ikke kunne trekke publikum utenfor de tre største byene. Nå får jeg lov å spille mer i Danmark og det syns jeg er deilig."

Miles og Marilyn
Foto: marilynmazur.com

"Audition" for Miles

Marilyn Mazur har spilt på Molde en rekke ganger, sist i 2006 med et samarbeidsprosjekt mellom hennes eget band Percussion Paradise og norske Brazz Brothers. Det er allikevel en konsert som har hatt mer å si for hennes karriere enn alle de andre til sammen; hennes gjesteopptreden med Miles Davis i 1985.

Hør Marilyn Mazur om da hun spilte med Miles på Moldejazz

Et halvt år tidligere hadde Mazur vært med på den danske trompetisten Palle Mikkelborgs plate ”Aura”, sammen med blant andre Miles Davis. Da den legendariske amerikanske trompetisten stod på scenen på Idrettens Hus i Molde denne sommerkvelden, gav han seg ikke før han fikk den (da ukjente) danske perkusjonisten med seg på scenen. Det var ikke bare Moldepublikummet som lot seg begeistre. Kort tid etter ble Mazur med i bandet til Miles Davis.

I 1989 avsluttet hun samarbeidet med Miles Davis for å konsentrere seg om egne prosjekter, og da særlig Future Song - gruppen som har gjort flere spennende prosjekter med dansere og kor.

Hør intervjuet med Marilyn Mazur i Jazzbasillen

NRK P2 torsdag 7.feb kl 14:03, lørdag 9.feb kl 22:05 og tirsdag 11.feb kl 21:30

NRK JAZZ mandag 10.feb kl 09.03, 15:03 og 21:03

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP