Normal

Jay Leno skal lede Fredspriskonserten

Det er den amerikanske talkshow-legenden og komikeren Jay Leno (65) som har fått det ærefulle oppdraget å lede årets Fredspriskonsert.

Obama Leno Barack Obama, Jay Leno

ALLEREDE MØTT EN FREDSPRISVINNER: Jay Leno sammen med Barack Obama, som vant Nobels fredspris i 2009.

Foto: Jacquelyn Martin / AP/NTB Scanpix

– Ikke noe er som å bli vekket midt på natten av folk med norsk aksent som forteller at du er valgt til å lede Fredspriskonserten, sier Jay Leno.

Den kjente komikeren har vunnet en rekke priser for talkshowene «The Tonight Show med Jay Leno» og «The Jay Leno Show» på NBC. 11. desember skal han gjøre stas på årets fredsprisvinnere – dialogkvartetten i Tunisia.

– Det er virkelig en ære og jeg skal gjøre alt jeg kan for ikke å gjøre skam på meg selv eller hjemlandet mitt. Dessuten kan jeg ikke vente med å forlate LA og 30 grader til fordel for Oslo og Norge midt på vinteren, sier Leno.

Årets nobelvert har hatt mange kjente og betydningsfulle gjester i talkshow-stolen sin, blant annet Barack Obama. Han ble den første sittende president til noensinne å besøke et «Late Night»-show. Det prominente besøket skjedde i 2009, samme år som USAs president fikk fredsprisen.

Tom Cruise, Michael Douglas og Will Smith har også vært på besøk, kjente filmstjerner som også har ledet den samme konserten tidligere.

Jay Leno i spissen for demonstrantar utanfor Beverly Hills Hotel.

ENGASJERT: TV-personligheten deltok på en protestmarsj mot Bruneis strenge sharialover i 2014.

Foto: JONATHAN ALCORN / Reuters

Bytter sted

Den årlige Nobelkonserten blir for første gang i år arrangert i Telenor Arena på Fornebu, med 15 000 sitteplasser. En samarbeidsavtale med Youtube gjør at arrangementet kan strømmes over hele verden.

Hvert år er det knyttet stor spenning rundt både artister og verter. To av artistene er allerede klare, de to norske navnene A-ha og Aurora skal spille for fredsprisvinnerne.

De to vil få følge av flere internasjonale storheter som offentliggjøres i løpet av de neste dagene, ifølge en pressemelding.

I 2014 var det Queen Latifah som ledet Nobelkonserten på NRK1. Artister som Paul McCartney, Sting, A-ha, Rihanna, Kylie Minouge, Alicia Keys, Cyndi Lauper og Wyclef Jean har spilt på Nobelkonserten.

Årets konsert, som skal hylle dialogkvartetten i Tunisia, holdes fredag den 11. desember på Telenor Arena.

Queen Latifah

FJORÅRETS VERT: Queen Latifah ledet konserten i fjor.

Foto: VALERIE MACON / Afp
Aurora Aksnes

SAMMEN MED LENO: 18 år gamle Aurora skal underholde på fredspriskonserten sammen med Jay Leno.

Foto: Rashid Akrim / NRK P3

Kulturstrøm

 • Kulturprofil for retten i Sverige

  I dag starter rettsaken mot mannen svenske medier fortsatt kaller «kulturprofilen», men som her i Norge for lengst er identifisert som Jean-Claude Arnault, gift med et av medlemmene i Svenska Akademien. Arnault er tiltalt for voldtekt og saken har utløst krise for Nobels litteraturpris.

  Jean-Claude Arnault
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / AFP
 • Var Bernt og Erling eit par?

  Manusforfattaren for «Sesame Street» Mark Saltzman har letta på sløret til Queerty, og seier at han alltid tenkte på dei to dukkene som eit par. No svarer derimot organisasjonen «Sesame Workshop», som står bak Barne TV-serien, at Bernt og Erling berre er venner, og at dei ikkje har nokon seksuell legning.

  Bernt og Erling
  Foto: Beth A. Keiser / AP
 • En ganske vellaget høst-skremmer!

  The Nun er langt ifra nyskapende. Historien er basert på noen ganske tullete ideer som lett kan avfeies som tøys, men The Nun er også kompetent filmet, med en stemningsfull atmosfære, effektiv scenografi og godt skuespill i de viktigste rollene, mener NRKs anmelder.

  THE NUN
  Foto: SF Studios