Hopp til innhold

Japanerne jakter på norsk animasjon

Asias største animasjonfilmfestival har norsk animasjon som tema i år. Anita Killies film «Sinna Mann» har ryddet veien.

Video Megafon Sinna Mann

Fra filmen «Sinna mann», som vant hovedprisen ved Hiroshima animasjonsfilmfestival i 2010.

Foto: Nyhetsspiller

Sayoko Kinoshita

Sayoko Kinoshita

Foto: Hiroshima animasjonsfilmfestival
Anita Killi

Anita Killi

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Jeg er i Norge for å hente inspirasjon til vår neste festival, sier Sayoko Kinoshita, som er festivalsjef for Hiroshima animasjonsfestival i Japan. Hun skal sette sammen programmet til festivalen, som i år har valgt Norge som fokusland.

«Sinna mann» ryddet veien for norsk animasjonsprogram i Hiroshima

Sayoko Kinoshita har sett flere hundre norske animasjonsfilmer mens hun har vært i landet, og mener at norske animasjonsfilmer holder et høyt nivå.

– Jeg vil lage et spesielt program om norsk animasjon, sier Sayoko, som startet Hiroshima animasjonsfestival i 1985.

Sayoko forteller at siden Anita Killis film «Sinna Mann» vant hovedprisen ved forrige festival i 2010, har det japanske publikumet fått øynene opp for norsk animasjonsfilm.

– Dette er veldig spennende. Denne festivalen har jeg drømt om i 22 år. Da jeg vant pris for «Sinna mann» sist gang var jeg i ekstase, sier Anita Killi.

Vil se mer norsk animasjon enn noen ganger tidligere

Hun har aldri hørt om en markering av norsk animasjon i denne størrelsesordenen tidligere, og mener det er veldig spennende at det skjer akkurat i Hiroshima.

– Jeg tror vi som skal dit fra Norge vil se mer norsk animasjonsfilm enn vi har gjort noen ganger tidligere, sier hun.

Filmen «Sinna mann» er basert på den prisbelønte boka med samme navn, skrevet av Gro Dahle og Svein Nyhus. Filmen var verdens mest prisbelønnede kortfilm i 2010, og handler om Boj, som har en pappa som slår ham og moren.

– Den viktigste animasjonsfestivalen i Asia

Førsteemanuesis ved Film og fjernsyn ved Høgskulen i Volda, Gunnar Strøm, har vært i Hiroshima flere ganger for å være med på festivalen. Han mener det er stort at valget av fokusland i år har falt på Norge.

– Festivalen regnes som en av de 3-4 ledende animasjonsfilmfestivalene i verden, og den klart viktigste i Asia. Dette betyr veldig mye for norsk animasjonsfilm, sier han.

Hiroshima animasjonsfilmfestival går annenhvert år, og er en av de ledende animasjonsfestivalene i verden.

– Når de gjør ting som å fokusere på et land, så gjør de det veldig skikkelig. Jeg regner med at det i alle fall blir 10 programmer med norsk animasjon ved festivalen. Det gjør dette til den største mønstringen av norsk animasjonsfilm noen sinne noen sted i verden. Dette er veldig spesielt.

– Norsk animasjon eksotisk

– Den tekniske kvaliteten i norsk animasjon er høy, sier Sayoko og understreker at noe av det mest spennende med filmene er at de skiller seg fra de japanske og viser en eksotisk kultur som japanere er nysgjerrige på.

Hun mener norske animatører også er modige når det kommer til temavalg.

Det norske programmet ved Hiroshima animasjonsfilmfestival lanseres i juni, og selve festivalen er fra 23-27 August.

Kulturstrøm

 • Lizzo kommer til Norge for første gang

  Superstjernen Lizzo (34) spiller storkonsert i Oslo Spektrum den 17. februar. Det melder konsertarrangør Live Nation i en pressemelding.

  Besøket er en del av turneen «The Special Tour», etter albumet som nådde andreplass på Billboardlisten og ble det hittil høyeste plasserte albumet av en kvinnelig artist i 2022.

  Lizzo har de siste årene håvet inn musikkpriser og lovord for sine låter. Hun har nærmere 13 millioner følgere på Instagram og er, i tillegg til musikken, kjent for å fronte kroppspositivisme.

  Blant hennes mest kjente låter er «About Damn Time», som har toppet i hjemlandet USA og gått som en farsott på TikTok. Det nyeste albumet, «Special», ble sluppet tidligere i sommer.

  Lizzo
  Foto: Bryan Bedder / AFP
 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP