Jan Wiese er død

Forlegger og forfatter Jan Wiese døde lørdag kveld, etter lang tids sykeleie. Han ble 86 år gammel.

Jan Wiese

DØDE LØRDAG: Jan Wiese var i mange år først og fremst forlegger, og var over femti år gammel da han debuterte som forfatter. «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede» ble omfavnet av både kritikere og publikum, men et slag kort tid etter gjorde at det ble med den ene romanen.

Foto: Privat

Wieses familie kunngjorde dødsfallet via Facebook søndags formiddag.

Forlagsmannen som ble forfatter

Jan Wiese ble født i Bærum i 1928. Han var utdannet siviløkonom, og jobbet i en årrekke som forlagsmann, først som økonomisjef og deretter som forlagsdirektør i J.W. Cappelens forlag.

I 1979 ga han ut «Jeg skal til Katnosa i kveld», en samling fortellinger som ble stående som hans eneste utgivelse frem til han i 1988 pensjonerte seg fra forlagsbransjen for å skrive på heltid.

Pensjonisttilværelsen resulterte i romanen «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede», utgitt i 1990.

Skrev aldri flere bøker

Boken ble en uventet kritiker- og publikumssuksess, ble oversatt til 15 språk og ble av Dagbladet i 2006 kåret til en av de 25 beste norske romanene utgitt etter 1980.

Det ble imidlertid med den ene romanen fra Wieses hånd. Kort tid etter utgivelsen ble han rammet av slag, og selv om han kom seg igjen, skrev han aldri flere bøker.

Wiese etterlater seg fire barn, blant dem Dagbladet-kommentator Andreas Wiese og NRK-veteran Claus Wiese, og til sammen tretten barnebarn.

Kulturstrøm

 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)

 • Fin litteraturpris deles ut i Norge

  Onsdag 24. oktober deles P. O. Enquists pris 2018 ut. For første gang er det på norsk jord den prestisjefylte prisen skal deles ut. Prisen går til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», heter det fra forlagshold, og herfra ramses det opp tidligere vinnere som Trude Marstein, Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Dorthe Nors og Lars Petter Sveen. Det er danske Caroline Albertine Minor (1988) som er årets prisvinner. Hun debuterte i 2013 med romanen «Pura Vida». (NTB)

 • Pink klar for Norge

  Pop-artisten Pink kommer til Norge for å spille konsert på Telenor Arena i Oslo 5. august 2019. Det melder VG.

  Artisten Pink i Norge i 2013
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix