Jan Wiese er død

Forlegger og forfatter Jan Wiese døde lørdag kveld, etter lang tids sykeleie. Han ble 86 år gammel.

Jan Wiese

DØDE LØRDAG: Jan Wiese var i mange år først og fremst forlegger, og var over femti år gammel da han debuterte som forfatter. «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede» ble omfavnet av både kritikere og publikum, men et slag kort tid etter gjorde at det ble med den ene romanen.

Foto: Privat

Wieses familie kunngjorde dødsfallet via Facebook søndags formiddag.

Forlagsmannen som ble forfatter

Jan Wiese ble født i Bærum i 1928. Han var utdannet siviløkonom, og jobbet i en årrekke som forlagsmann, først som økonomisjef og deretter som forlagsdirektør i J.W. Cappelens forlag.

I 1979 ga han ut «Jeg skal til Katnosa i kveld», en samling fortellinger som ble stående som hans eneste utgivelse frem til han i 1988 pensjonerte seg fra forlagsbransjen for å skrive på heltid.

Pensjonisttilværelsen resulterte i romanen «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede», utgitt i 1990.

Skrev aldri flere bøker

Boken ble en uventet kritiker- og publikumssuksess, ble oversatt til 15 språk og ble av Dagbladet i 2006 kåret til en av de 25 beste norske romanene utgitt etter 1980.

Det ble imidlertid med den ene romanen fra Wieses hånd. Kort tid etter utgivelsen ble han rammet av slag, og selv om han kom seg igjen, skrev han aldri flere bøker.

Wiese etterlater seg fire barn, blant dem Dagbladet-kommentator Andreas Wiese og NRK-veteran Claus Wiese, og til sammen tretten barnebarn.

Kulturstrøm

  • Stjerna på gitarhimmelen

    Geir Sundstøl er helt i teten av det Norge har å by på av gitarkunstnere, og har spilt med de fleste av våre beste utøvere. I 2015 inntok han sjefsstolen selv, og begynte å gi ut solomusikk, noe som har gjort anmelderne forsvarsløse og publikum mo i knærne. SKRU PÅ LYDEN og hør selv!

  • Madrugada til Moldejazz

    Madrugada, Luke Elliot og Gåte skal spele på neste års Moldejazz. Konsertane blir på Romsdalsmuseet torsdag 18. juli. Det blei klart på ei pressekonferanse i regi av Moldejazz i dag. I tillegg returnerer bassisten Marcus Miller til festivalen. Han har tidlegare stått på scena under Moldejazz både i 1997 og 2013. I tillegg blir det også konsertar med Joshua Redman, Henry Threadgill, Fred Hersch Trio, Bushman´s Revenge feat Anja Lauvdal og Per «Texas» Johansson og Gard Nilssen’s Acoustic Unity feat Ambrose Akinmusire. Festivalen går av stabelen 15–20 juli 2019.

    Moldejazz, Hans-Olav Solli
    Foto: Gunnar Sandvik / NRK