NRK Meny
Normal

Jan Wiese er død

Forlegger og forfatter Jan Wiese døde lørdag kveld, etter lang tids sykeleie. Han ble 86 år gammel.

Jan Wiese

DØDE LØRDAG: Jan Wiese var i mange år først og fremst forlegger, og var over femti år gammel da han debuterte som forfatter. «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede» ble omfavnet av både kritikere og publikum, men et slag kort tid etter gjorde at det ble med den ene romanen.

Foto: Privat

Wieses familie kunngjorde dødsfallet via Facebook søndags formiddag.

Forlagsmannen som ble forfatter

Jan Wiese ble født i Bærum i 1928. Han var utdannet siviløkonom, og jobbet i en årrekke som forlagsmann, først som økonomisjef og deretter som forlagsdirektør i J.W. Cappelens forlag.

I 1979 ga han ut «Jeg skal til Katnosa i kveld», en samling fortellinger som ble stående som hans eneste utgivelse frem til han i 1988 pensjonerte seg fra forlagsbransjen for å skrive på heltid.

Pensjonisttilværelsen resulterte i romanen «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede», utgitt i 1990.

Skrev aldri flere bøker

Boken ble en uventet kritiker- og publikumssuksess, ble oversatt til 15 språk og ble av Dagbladet i 2006 kåret til en av de 25 beste norske romanene utgitt etter 1980.

Det ble imidlertid med den ene romanen fra Wieses hånd. Kort tid etter utgivelsen ble han rammet av slag, og selv om han kom seg igjen, skrev han aldri flere bøker.

Wiese etterlater seg fire barn, blant dem Dagbladet-kommentator Andreas Wiese og NRK-veteran Claus Wiese, og til sammen tretten barnebarn.

Kulturstrøm

  • Christine hyller Avicii

    P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

  • Norsk sopran får dansk pris

    Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

    Lise Davidsen
    Foto: Camilla Storvollen