Hopp til innhold

Jan Wiese er død

Forlegger og forfatter Jan Wiese døde lørdag kveld, etter lang tids sykeleie. Han ble 86 år gammel.

Jan Wiese

DØDE LØRDAG: Jan Wiese var i mange år først og fremst forlegger, og var over femti år gammel da han debuterte som forfatter. «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede» ble omfavnet av både kritikere og publikum, men et slag kort tid etter gjorde at det ble med den ene romanen.

Foto: Privat

Wieses familie kunngjorde dødsfallet via Facebook søndags formiddag.

Forlagsmannen som ble forfatter

Jan Wiese ble født i Bærum i 1928. Han var utdannet siviløkonom, og jobbet i en årrekke som forlagsmann, først som økonomisjef og deretter som forlagsdirektør i J.W. Cappelens forlag.

I 1979 ga han ut «Jeg skal til Katnosa i kveld», en samling fortellinger som ble stående som hans eneste utgivelse frem til han i 1988 pensjonerte seg fra forlagsbransjen for å skrive på heltid.

Pensjonisttilværelsen resulterte i romanen «Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede», utgitt i 1990.

Skrev aldri flere bøker

Boken ble en uventet kritiker- og publikumssuksess, ble oversatt til 15 språk og ble av Dagbladet i 2006 kåret til en av de 25 beste norske romanene utgitt etter 1980.

Det ble imidlertid med den ene romanen fra Wieses hånd. Kort tid etter utgivelsen ble han rammet av slag, og selv om han kom seg igjen, skrev han aldri flere bøker.

Wiese etterlater seg fire barn, blant dem Dagbladet-kommentator Andreas Wiese og NRK-veteran Claus Wiese, og til sammen tretten barnebarn.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag