Hopp til innhold

Ble sendt til Pakistan mot sin vilje – har laget film

Iram Haq har laget filmen «Hva vil folk si?» inspirert av sin egen oppvekst. Som ung ble hun sendt til Pakistan mot sin vilje.

Iram Haq

Ny FILM: Iram Haq har lager film inspirert av sin egen oppvekst

Foto: Camilla Veka/NRK

– Det har vært tøft. Jeg har vært mellom disse to kulturene. Jeg har tatt egne valg, og en egen vei, og kjent på hva det innebærer.

Hun brøt med familien som ung jente, etter at hun ble sendt til Pakistan mot sin vilje.

Nå har hun laget spillefilm inspirert av egne opplevelser.

– Det koster å stå utenfor

Pressebilde HVA VIL FOLK SI

Adil Hussain som Mirza og Maria Mozhdah som Nisha

Foto: Mer Filmdistribusjon

I filmen «Hva vil folk si?» forteller regissør Iram Haq historien om norsk-pakistanske Nisha. Hun lever et dobbeltliv i Oslo, hvor hun fester med de norske vennene sine, og retter seg etter foreldrenes normer hjemme. Helt til faren oppdager at hun har en gutt på soverommet.

Foreldrene forstår ikke hvorfor Nisha ikke kan oppføre seg slik det er forventet av henne, og kidnapper henne, og sender henne til Pakistan.

Hva koster det å ikke følge normene?

– «Hva vil folk si» handler om å få folk til å følge visse regler slik at man følger hva andre ønsker. Da blir du ikke utestengt, og du blir som alle andre kanskje. Og hvis du bryter med det så koster det en del. Det koster å stå utenfor.

Hvor mye er deg i filmen?

– Det er jo bare grunnmuren. Det å bli sendt til Pakistan, det å være norsk-pakistansk jente. Resten er fiksjon.

Debutant i hovedrollen

Maria Mozhdah som Nisha i filmen Hva vil folk si

Maria Mozhdah som Nisha

Foto: Mer Filmdistribusjon

Norsk-Pakistanske Maria Mozhdah fra Kristiansand spiller sin første hovedrolle som Nisha. Filmen er tatt ut til konkurranseprogrammet under filmfestivalen i Toronto.

Det var utfordrende å jobbe med en historie som var så personlig for regissøren.

– Det var vanskelig, men vi klarte det. Det måtte mye arbeid til. Jeg måtte finne karakteren og følelsene i meg selv.

Mange opplever dette nå

Iram Haq ville lage en film om sosial kontroll, ikke bare i det pakistanske miljøet.

– Det er en ukultur å drive med sosial kontroll og manipulering, og trykke hverandre ned. Jeg er opptatt av at mennesket er fritt, og skal få leve som man selv har lyst til, og ha frie tanker, fri vilje.

Hun sier hun vet at en god del ungdom fortsatt blir utsatt for streng sosial kontroll.

– Det er veldig tabubelagt å snakke om, så jeg synes det er på tide at man snakker om det.

Fikk farens velsignelse

Iram Haqs far har angret på det han gjorde, og hun er takknemlig for at hun fikk hans støtte til å lage filmen for han døde for et par år siden.

– Jeg snakket mye med ham om denne filmen, og spurte ham om det var ok for ham at jeg lagde den. Han synes det var veldig viktig at jeg gjorde det, for å fortelle hvor hardt og vanskelig det kan være. Hvordan vi mennesker er styrt av frykt, og hva slags onde ting vi utsetter hverandre for.

For Iram var det viktig å også fortelle historien fra farens synsvinkel.

– Det å klare å skape nyanser, det å forstå hva som driver mennesker dit hen at de går så langt i å utsette sine barn for ting og press som de egentlig skulle latt være med om man ikke var styrt av hva folk vil si.

Kulturstrøm

 • Daniel Radcliffe fikk sin første Tony-pris

  Daniel Radcliffe, mest kjent for rollen som den unge trollmannen Harry Potter, nådde en ny milepæl i karrieren da han søndag fikk sin første Tony-pris.

  Prisen, som er Broadway og scenekunstens svar på Oscar, ble delt ut i New York. Radcliffe fikk prisen som beste skuespiller i en musikal for sin innsats i «Merrily We Roll Along».

  – Dette er en av de beste opplevelsene i mitt liv. Jeg kommer aldri til å ha det så bra igjen, sa Radcliffe da han tok imot prisen. Han takket også foreldrene for at de spilte musikk av Stephen Sondheim – en av komponistene bak musikal han fikk pris for – i bilen da han var liten.

  Den britiske 34-åringen ble verdensberømt nærmest over natten da han som tolvåring spilte Harry Potter i den første filmen om den unge trollmannen. Siden har han spilt i flere filmer, men også i stor grad dreid karrieren over til teaterscenen.

  (NTB)

  Daniel Radcliffe fikk søndag sin første Tony-pris – Broadways svar på Oscar – for sin innsats i musikalen «Merrily We Roll Along»
  Foto: Charles Sykes /Invision / AP/NTB