Ingrid Lorentzen

Ingrid Lorentzen var gjest i Stjerneklart 31. oktober 2011.

INGRID LORENTZEN
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

INGRID LORENTZENS CV

Ingrid Trøite Lorentzen ble født i Trondheim den 9. mars 1972 som datter av lektorparet Rutt Trøite Lorentzen og Harald Lorentzen. Hennes farmor var stastråd Annemarie Lorentzen.

Ung ballettdanser

Hun vokste opp på Byåsen i Trondheim og gikk på Åsveien barneskole og Sverresborg ungdomsskole. Etter ungdomsskolen i 1988 begynte hun på Statens Balletthøgskole og fortsatte etter ett år på Kungliga Svenska Ballettskolan. Etter ett år der avbrøt hun studiene for å bli aspirant ved Nasjonalballetten. Hun fikk sitt gjennombrudd da hun danset i Kjersti Alvebergs oppsetning ”Lokk” som ble sendt på TV i Eurovisjonens konkurranse for unge dansere i 1991. Året etter danset hun Kristin Lavransdatter i Nidarosdomen for første gang. I perioden 1992-95 var hun frilanser og hadde mange oppdrag med store koreografer samtidig som hun tok videreutdanning i New York og Paris. I 1995 ble hun ansatt ved Skåne Danseteater der hun var i to år.

Nasjonalballetten

I 1997 fikk hun fast stilling som ballettdanser ved Nasjonalballetten, og i 2000 ble hun solist. Hun har samarbeidet med en rekke kjente koreografer og instruktører, blant dem Kjersti Alveberg og Marit Moum Aune, og på mange arenaer, som for eksempel Det Norske Teatret, Røros-spelet Elden, Riksteatret, Trøndelag Teater og Nidarosdomen. Fra i fjor er hun medlem av Norsk Kulturråd, og hun er juryleder for Det Nasjonale Drømmestipendiet som deles ut hvert år av Norsk Kulturskole i samarbeid med Norsk Tipping. I høst fikk hun stillingen som ballettsjef ved Den Norske Opera, der hun tiltrer i august neste år.

Ingrid Lorentzen bor i Oslo sammen med samboer Otto Jespersen og deres datter Alva på tre år.

Kulturstrøm

 • Eminem på Billboard-toppen

  Etter å ha sluppet overraskelsesalbumet «Music To Be Murdered By» topper Eminem to Billboard-lister. Med den siste topp-plasseringen er han én av kun seks artister og band i historien med over ti førstenoteringer. Rapperen er også tilbake på topp på Billboard Artist 100-listen. «Music To Be Murdered By» er Eminems studioalbum nummer elleve (NTB).

  Eminem på Roskilde i 2018
  Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters/Scanpix
 • Redd at nynorsken vil tape

  Språkfolk frykter at nynorsken vil tape på grunn av kommunereformen, sier direktør i Nynorsk kultursentrum, Per Magnus Finnanger Sandsmark. Fra nyttår ble flere nynorskkommuner slått sammen med bokmålskommuner flere steder i landet.

  Per Magnus Finnanger Sandsmark
  Foto: Remi Sagen / NRK