Men hempen glapp – Ibsen og Grieg i fritt fall

«Men hempen glapp – Ibsen og Grieg» i fritt fall er en produksjon med mål om å formidle ordene til Ibsen og Grieg på en ny måte.

Men hempen glapp - Ibsen og Grieg i fritt fall

Men hempen glapp – Ibsen og Grieg i fritt fall har premiere på P2 søndag 24. februar.

Foto: Radioteateret

Ibsens dikt og Griegs musikk er kjent for svært mange og blir som oftest formidlet innenfor et tradisjonsbundet uttrykk. Hvordan formidle disse ordene, denne musikken på en annerledes måte slik at man lytter til dette på nytt?

Det har vært et av målene for denne produksjonen. Ibsens dikt og Griegs musikk får ny drakt ved at klassiske utøvere møter jazzmusikere.

Lasse Kolsruds Tom Waitz-inspirerte tolkninger møter Trude Helen Binderøs klassiske og lekende sopran, Jarle Vespestads virtuose trommer og Jørgen Mathisens sterke saksofon skaper lydkulisser, improviserer og kommenterer.

Unn Vibeke Hol tolker blant annet talen til Knappestøperen som blir akkompagnert av Purcells Didos klage, og pianisten Cecilie Barratt-Due beveger seg lekent mellom den klassiske og improvisatoriske tilnærmingen til Griegs musikk.

Saken fortsetter etter bildet

Radioeteateret

Cecilie Barratt-Due, Lasse Kolsrud, Jarle Vespestad (ved trommene), Unn Vibeke Hol, Trude Helen Binderø og Jørgen Mathisen (m/sax) er med i Men hempen glapp – Ibsen og Grieg i fritt fall.

Foto: Radioteateret / NRK

Ibsens eget liv

Tekstutdrag, dikt og musikknumre er flettet sammen til en helt ny komposisjon. Dramaturgien, selve oppbyggingen av innholdet, handler i stor grad om Ibsens eget liv. Hans forhold til kvinner, forelskelser, det å bli dikter, fragmenter fra noen av stykkene, og hans erkjennelse av å være fri fra dikterkallet.

Under følger en oversikt over hvilke tekster og musikknumre som er brukt.

Diktene av Ibsen: I en komponists stambok, Forviklinger, Fuglevise, Agnes, Kløften, Måneskinnsvandring etter et ball, Borte, Stamboksrim, Knappestøperen, Solveigs vuggevise, Fra mitt husliv, En svane, Ibsensitat, En livsvår, Et vers, Bergmannen, Henrik Ibsens siste vers, Noras avskjed med Helmer, samt H.C. Andersens Jeg elsker deg.

Musikken av Grieg: Flere av diktene til Ibsen blir sunget til Griegs musikk. I tillegg er pianostykkene Småtroll, Sommerfugl, Ensom vandrer, Til våren og Halling med som deler eller improvisert over, samt Purcells Didos klage.

Medvirkende

 • Stemmene: Lasse Kolsrud og Unn Vibeke Hol
 • Sang: Trude Helen Binderø
 • Piano: Cecilie Barratt-Due
 • Trommer: Jarle Vespestad
 • Saksofon: Jørgen Mathisen
 • Lyddesign: Terje Hellem
 • Regi: Else Barratt-Due

Premiere søndag 24. februar på NRK P2 kl. 15.03.
Sendes igjen søndag 24. mars.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs
 • Suksess for norsk sopran

  Caroline Wettergreen får gode kritikker i avisa The Guardian for sin rolle som den gode feen i Jules Massenets «Cendrillon». Hennes sangprestasjoner på Glyndebourne-operaen blir beskrevet som ett av de to høydepunktene, med «uanstrengt og utsøkt koloratur».