Hopp til innhold

Nå rulles 5G ut for alvor

Overgangen fra 4G til 5G kan gi deg bedre dekning og raskere trådløst nett.

IOT

Nytt 5G-nett kan bety bedre hastighet, dekning, batteri og nesten ingen forsinkelse.

Foto: Mohamed Hassan / Pixabay

Det nye nettet er viktig for næringslivet, men overgangen fra 4G til 5G vil også merkes hos meg og deg.

I dag åpnet Telia sitt 5G-nett i Norge. Lillestrøm og deler av Groruddalen i Oslo er først ute. Telenor åpnet opp sitt 5G-nett tidligere i år med Trondheim som første by.

– Det vil gi deg bedre dekning når du er ute på en vidde og gjerne skulle sendt en melding eller tatt en telefon, sier teknologisjef i NRK Beta Eirik Solheim.

Det er en av tingene man som forbruker vil kunne merke når 5G-nettet rulles ut over hele landet.

– Men hvis du bor i en storby og stort sett har god dekning, så vil du ikke merke så stor forskjell, legger han til.

Viktig for næringslivet

Videre nevner han høyere hastighet, bedre batteri og lavere forsinkelse.

Eirik Solheim

Teknologijournalist Eirik Solheim sier forbrukerne vil få fordeler av 5G-nettet.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Overgangen fra 4G til 5G kan ha stor betydning for næringslivet. 5G-nettet vil også muliggjøre bedret kommunikasjon i ny teknologi.

– Lavere forsinkelse gjør at kommunikasjonen kan komme umiddelbart, sier han.

Eksempler kan være mellom selvkjørende biler.

– Hvis en bil skal si ifra til en annen bil om at «nå bremser jeg», så er det dumt hvis det signalet kommer fem sekunder for sent.

– Selvkjørende biler, fjernoperasjoner og en del styring av robter som krever null forsinkelse. Slik teknologi vil fungere med 5G, men ikke 4G som har forsinkelse, sier han.

5G nettet gjør at mange muligheter åpner seg.

– Det er viktig for Norge, for arbeidsplasser og for å øke konkurransekraften til næringslivet, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Linda Hofstad Helleland (H)

Digitaliseringsministeren mener 5G vil gi Norge konkurransefortrinn.

Foto: Terje Heiestad / Stortinget

Hun sier det er mange ulike bransjer som har løsninger og teknologien, men som bare har ventet på et bedre nett.

– Helsetjenesten, landbruket og sjømatnæringen er eksempler på bransjer der man nå vil gis helt andre muligheter, sier hun.

Men for deg og meg?

Kort oppsummert er det bedre dekning og lenger levetid på ting som bruker nett, vi som forbrukere kommer til legge merke til:

– Forhåpentligvis vil våre telefoner og teknoloigiske ting vare lenger med bedre batetri, sier Eirik Solheim fra NRK Beta.

Noen steder vil det til og med gjøre at du kan få høyere hastighet enn det du har i bredbåndet ditt hjemme.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP