Hopp til innhold

Hun vant «Maestro»

– Hun er som musikk, sier programleder Espen Beranek Holm.

Maestro-finalen

Hilde Louise Asbjørnsen gratuleres av Petter Schjerven. Hun vant finalen i NRKs dirigentkonkurranse «Maestro». Til venstre programleder Espen Beranek Holm.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

Maestro

I seks programmer har vi fulgt deltagerne prøve seg som dirigenter.

Foto: NRK
Maestro

Hilde Louise Asbjørnsen gikk helt til topps.

Foto: NRK
Maestro 5:6

- En overveldende opplevelse, har Jenny Jensen tidligere uttalt til NRK.no om deltagelsen i programmet.

Foto: NRK
Maestro 3:6

Christian Borch var også en av deltagerne, men heller ikke han nådde helt opp.

Foto: NRK
Maestro

Petter Schjerven var en av favorittene i serien.

Foto: NRK

Publikum ble servert en enormt spennende finale av dirigentprogrammet «Maestro». Petter Schjerven og Jenny Jensen hadde lik poengsum etter første runde, men Schjerven snek seg forbi i orkesteravstemningen.

Og det ble ikke noe mindre spennende i selve hovedfinalen. Musikkstykket var åpningssatsen av Beethovens 5., «Skjebnesymfonien», et notorisk vanskelig stykke å dirigere.

Til tross for at Schjerven gikk til oppgaven med stor innlevelse og enorme fakter var det til slutt Hilde Louise Asbjørnsen som sto igjen som vinner, etter at KORK-musikerne selv hadde stemt fram sin favoritt.

– Som champagne i hele kroppen

I tillegg til heder, ære og berømmelse skal hun nå dirigere Kringkastingorkesteret gjennom julekonserten.

– Det føles som champagne i hele kroppen. Det er et ubeskrivelig kick å stå der med KORK og få lov til å dirigere et så kraftig verk med dem, det er en lykkefølelse, sier hun til nrk.no.

– Jeg er egentlig veldig overrasket, for det har vært veldig sterk konkurranse. I de tidligere rundene trodde jeg at jeg aldri ville få det til, de andre var mer presise og tekniske. Men jeg hadde en god dag i dag, sier hun.

Juryen har flere ganger snakket om hvordan Asbjørnsen til tider er ett med musikken, og at hun er god på å kommunisere med orkesteret.

– Det er veldig mye konsentrasjon. Om jeg er konsentrert nok klarer jeg å være inni musikken, og da blir det bra, sier hun.

– Hva tar du med deg fra det her?

– Jeg tar med masse arbeidsglede, for jeg har lært så utrolig mye. Nå gleder jeg meg til å skrive musikk og synge, og å gjøre det jeg egentlig kan.

Når jula nærmer seg skal Asbjørnsen dirigere KORK på ordentlig, under den årlige julekonserten.

– Det blir veldig masse jobb, men jeg gleder meg til at KORK ikke skal være ute etter meg, slik de er her i Maestro. Jeg håper de vil være snillere i julekonserten, ler hun.

Enorm energi på andreplass

Petter Schjerven dirigerte samme stykke som Asbjørnsen, og han gikk bokstavelig talt til verket med enorm innlevelse. De lange, lyse lokkene og det bustete skjegget flagret som rispapir under avslutningen. Det holdt bare til andreplass, med 20 prosent av stemmene fra orkesteret.

– Er du skuffet?
– Overhodet ikke, jeg er vanvittig fornøyd. Jeg hadde satt opp noen delmål underveis, og det er jo klart at det gjeveste av alt er å få gjøre Skjebnesymfonien, og når jeg har gjort det føler jeg at da kunne jeg blitt nummer ti for den saks skyld, sier han til nrk.no.

Sammen med Johannes Joner hadde Petter Schjerven et dypt ønske om å få dirigere Skjebnesymfonien, rett og slett fordi den var så utfordrende.

– Jeg prøvde å tråkke til det jeg kunne, det var ikke noe å tape på det. Jeg kunne ikke spare på noe krutt der. den ligger litt for meg, har jeg funnet ut. Om den passer lynnet mitt eller rytmen i kroppen vet jeg ikke, men jeg tok den lettere enn jeg hadde fryktet.

– Veldig nervøs

De siste ukene har vært tøffe, synes Schjerven.

– Det har vært utrolig strevsomt, utrolig morsomt og utrolig nervepirrende, omtrent i den rekkefølgen. Hver sending og hver ordentlige prøve har vært ekstremt nervepirrende. Å dirigere er noe jeg virkelig ikke kan, og da blir jeg veldig nervøs.Så det har vært en skikkelig boost i nervetesting, og så har det vært utrolig gøy, sier han.

– Det svinger i studio

Espen Beranek Holm er programleder for «Maestro». Han har loset deltagerne gjennom harde uker med prøving, trening og feiling.

– Det har vært veldig spennende å følge med på den musikalske reisen deltagerne har vært med på, fra det ganske hjelpeløse og frivillig komiske, til i dag, når det virkelig svinger i studio.

– Hva synes du om nivået på disse?

– Det er ganske morsomt. Dette er en serie som har vært produsert av BBC tidligere, og de hadde nok enten coachet sine kandidater lenger, ellers hadde de kandidater som hadde et bedre utgangspunkt. Det har vært en veldig tydelig reise for våre kandidater, og det synes jeg har vært veldig bra for serien.

– Men Hilde Louise Asbjørnsen vant. Hva kan du si om henne?

– Fantastisk bra. Det er som juryen sier: Hun er jo musikk.

Deltagerne har vært plukket ut fra mange forskjellige deler av kjendis-Norge, fra country-stjernen Jenny Jensen til nyhetsanker Christian Borch, Petter Schjerven og jazzsangerinnen Hilde Louise Asbjørnsen.

– Har du fått noen overraskelser?

– Ja, jeg har det. Jeg hadde ikke tenkt at verken Jenny Jensen eller Petter Schjerven ville nå så langt, det hadde jeg virkelig ikke tenkt. Men de gjorde mine antagelser til skamme, det er helt sikkert.

Kulturstrøm

  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

  • Ei framsyning det er lett å anbefala

    – Kva gjer ein ikkje for å skjula at ein har gjort noko gale? Kva gjer ein ikkje for å lata som at alt er ok? Nett det speler Oddgeir Thune, Maria Blokhus og Kyrre Hellum godt og morosamt ut på Scene 3 ved Det Norske Teatret, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl om «Sudden death».