Stewart og Colbert demonstrerer mot «galskapen»

Satirikerne Jon Stewart og Stephen Colbert starter hver sin demonstrasjon mot amerikansk «galskap».

Stephen Colbert og Jon Stewart delte ut pris og vant pris

Stephen Colbert (t.v.) og Jon Stewart står for hver sin demonstrasjon i Washington DC i slutten av november. Målet er å gi en stemme til de som ikke har tid eller ork til å protestere høylydt.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Stewart lever av satire, og nå tar han TV-programmet ett steg lenger. 30. oktober arrangerer han en demonstrasjon for å stanse det han kaller den kollektive galskapen skapt av amerikanske medier, skriver den amerikanske avisen LA Times.

Så langt har 137 000 underskrevet oppropet og meldt sin ankomst på Facebook, og tallene stiger hele tiden.

– Vi ser etter mennesker som synes roping og skriking er irriterende, lite produktivt, og skader halsen. De som føler de vil høre andre stemmer enn de som skriker høyest, skriver Stewart på hjemmesidene for oppropet.

Oppropet er et sidespark til Fox News' konservative politiske kommentator Glenn Beck, som samlet flere hundre tusen mennesker til demonstrasjon i august. Parolen var sterkere gudstro og økonomisk støtte til barn av drepte spesialsoldater.

Rally

Slik oppfordrer Jon Stewart moderate amerikanere til å reagere mot folk som skriker i den politiske diskusjonen.

Foto: Faksimile: http://www.rallytorestoresanity.com/

Becks opprop, Restoring Honour, samlet flere hundre tusen ved Lincoln-monumentet i Washington i august. På dagsordenen var å jobbe for å styrke gudstroen i USA, samt å samle inn penger til pårørende av drepte og skadde spesialsoldater.

Fiktiv nemesis med sarkastisk antidemo

Samtidig som Stewart holder demonstrasjon under parolen «Rally to Restore Sanity» eller «Gjenopprett tilregneligheten» stiller hans fiktive nemesis, humorkollega Stephen Colbert opp under parolen «Keep the Fear Alive».

Oversatt betyr det «Hold frykten i live», og det er en ironisk støtte til amerikanske mediers angivelige hang til krisemaksimering og fryktjournalistikk.

Hans tv-program, The Colbert Report, er nå tilgjengelig i NRKs nett-tv. Årets første episode ser du her. OBS! Bare tilgjengelig til 26. september!

Er lei av «støy» i amerikansk politikk

Det er ikke første gang Stewart åpent har vist sin frustrasjon over amerikanske medier. Han har tidligere vært kritisk mot støynivået i amerikansk politisk journalistikk, fordi han mener støyen skygger for den virkelige debatten.

Oppropet i Washington DC er et forsøk på å få den politiske debatten vekk fra konstruerte krangler og tilbake til de politiske sakene.

I november er det kommende primærvalget i USA, der kandidatene over hele USA akkurat nå manøvrerer politisk for å skaffe seg velgere. Tea Party-grupperingen, en løst sammensatt politisk grasrotbevegelse med Sarah Palin i spissen, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

Bevegelsen har en høyreorientert programplan der kritikk mot president Obamas finanskriseplaner står øverst. De omfavnes av hver femte amerikaner, og har fått enormt med presseomtale de siste ukene.

Tea Party-samlinger har den siste tiden blitt organisert over hele USA. Nøkkelordet er høy grad av engasjement, og samlingene har fått oppmerksomhet over hele verden.

US-POLITICS-TEA PARTY-PROTEST

TEA PARTY: Sarah Palin og hennes Tea Party-bevegelse var blant støttespillerne da Glenn Beck arrangerte oppropet «Restoring Honor» eller «Gjenreis æren» i Washington DC i august i år. Hun talte foran flere hundre tusen mennesker.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Jon Stewart krever en motdemonstrasjon fra folk som ikke ville vært komfortable i en Tea Party-samling.

– Dette er en demonstrasjon for folk som er for travle til å gå i demonstrasjonstog, som har liv og familier og jobber å gå til. Vi er ikke det stilltiende flertall, vi er det opptatte flertall, skriver han.

– Hvis du skulle oppsummere vårt politiske standpunkt i en enkelt setning, ville du ikke fått det til. Det er liksom poenget, skriver han.

Fikk debattprogram tatt av lufta

Stewart har tidligere kritisert tunge nyhetskanaler som CNN og Fox News for å spille teater med politikerne, og for å skape det han kaller «en illusjon om politisk debatt». Og han er ingen lettvekter.

Det politiske debattprogrammet Crossfire på nyhetskanalen CNN inviterte Stewart som gjest, og TV-opptredenen ble raskt brennhet på Youtube.

I stedet for å svare på intervjuernes spørsmål gikk Stewart til angrep på de to journalistene, to av kanalens tyngste. Han kritiserte dem for å være en del av politikernes PR-strategi, og for å skape støy som bare tjente kanalen selv, ikke det amerikanske folket. Programmet ble senere tatt av lufta, for CNN-ledelsen tok Stewarts parti.

– Han hadde et godt poeng om støynivået på denne typen programmer, og de gjør ingenting for å belyse de politiske sakene, sa lederen for CNN, Jonathan Klein til Washington Post den gang.

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)