Hopp til innhold

Stoltenberg skal avgjøre Høyblokkas skjebne

Skjebnen til Høyblokka i regjeringskvartalet er en så følsom sak for regjeringen at saken er utsatt igjen. Det tolker vernetilhengerne som en seier.

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Tilhengerne av vern er glad for at avgjørelsen er utsatt og Statsministerens kontor nå har fått ansvaret for Høyblokka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Allerede før bombeangrepet var deler av regjeringskvartalet, som Høyblokka med Statsministerens kontor i toppen, foreslått fredet.

Etter angrepet satte fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ned et utvalg som skulle vurdere Høyblokkas verdi. Det var ventet at utvalget skulle legge fram sin innstilling onsdag.

Nå er det klart at avgjørelsen om hva som skal skje med blokka er utsatt på ubestemt tid. Dessuten skal Statsministerens kontor ha det avgjørende ordet i saken.

– Jeg er informert om at arbeidsgruppa er i sluttfasen av sitt arbeid, men vil trenge noe mer tid, sier statsråd Aasrud til NTB.

Taus om prosessen

Riksantikvar Jørn Holme, som har foreslått å verne Høyblokka, vil ikke uttale seg om prosessen som avgjør Høyblokkas skjebne.

Men før jul uttalte han:

Høyblokka er blant det viktigste som er bygd for den norske stat i forrige århundre. Den kan sammenlignes med Stortinget og Slottet som ble bygd på 1800-tallet, og den er uttrykk for det norske demokratiet.

Riksantikvar Jørn Holme
Peter Butenschøn

Arkitekt Peter Butenschøn

Foto: BJØRN HALFDANSEN / Scanpix

– Mer enn kontorbygg

Arkitekt Peter Butenschøn er sterk tilhenger av å verne blokka. Han tolker det som en seier at saken er utsatt, og at det nå er Statsministerens kontor som avgjør.

– Det betyr at regjeringen har skjønt at dette ikke er en vanlig kontorblokk, men ett av de viktigste byggene. Det kan derfor bare håndteres som en stor politisk sak, og ikke som en bygningsteknisk affære, sier han.

Han mener avgjørelsen angår hele det politiske Norge og hele regjeringen.

– Det er et bygningsteknisk sunt bygg. Konstruksjonen er uberørt og solid. Det er et bygg som forteller forferdelig mye om norsk etterkrigstid. Det er utsmykket av datidens fremste kunstnere, sier Butenschøn.

– Kulturarv på alvor

Ivar Odnes er styreleder i den ideelle stiftelsen Norsk Kulturarv. Han er fornøyd.

– Jeg synes avgjørelsen om å overføre ansvaret til Statsministerens kontor vitner om at politikerne tar kulturarven på alvor, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Symboltung blokk

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror regjeringen nå har skjønt den symbolske viktigheten av bygget.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Dette viser en økende innsikt i hvor komplisert denne avgjørelsen er. Det blir nå viktig å høre på rådene fra de antikvariske myndighetene. Riksantikvaren ble bedt om å utrede fredning av blokka før den ble rammet 22. juli. Det er vanskelig å se at regjeringen kan se annerledes på saken nå, sier hun.

Moxnes tror ikke på store protesttog dersom Statsministerens kontor lar blokka stå.

– Anders Behring Breivik ville legge denne blokka i ruiner, og så på den som et sterkt bilde på sosialdemokratiet og arbeiderpartimakt. Det vil være ironisk hvis en Ap-tung regjering mister dette poenget. Statsråd Rigmor Aasrud har blitt oppfattet som en rivningsvillig minister, og det er kanskje derfor denne prosessen nå overføres til Statsministerens kontor, sier kulturkommentatoren.

Hør Moxnes fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)