Hopp til innhold

Stoltenberg skal avgjøre Høyblokkas skjebne

Skjebnen til Høyblokka i regjeringskvartalet er en så følsom sak for regjeringen at saken er utsatt igjen. Det tolker vernetilhengerne som en seier.

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Tilhengerne av vern er glad for at avgjørelsen er utsatt og Statsministerens kontor nå har fått ansvaret for Høyblokka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Allerede før bombeangrepet var deler av regjeringskvartalet, som Høyblokka med Statsministerens kontor i toppen, foreslått fredet.

Etter angrepet satte fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ned et utvalg som skulle vurdere Høyblokkas verdi. Det var ventet at utvalget skulle legge fram sin innstilling onsdag.

Nå er det klart at avgjørelsen om hva som skal skje med blokka er utsatt på ubestemt tid. Dessuten skal Statsministerens kontor ha det avgjørende ordet i saken.

– Jeg er informert om at arbeidsgruppa er i sluttfasen av sitt arbeid, men vil trenge noe mer tid, sier statsråd Aasrud til NTB.

Taus om prosessen

Riksantikvar Jørn Holme, som har foreslått å verne Høyblokka, vil ikke uttale seg om prosessen som avgjør Høyblokkas skjebne.

Men før jul uttalte han:

Høyblokka er blant det viktigste som er bygd for den norske stat i forrige århundre. Den kan sammenlignes med Stortinget og Slottet som ble bygd på 1800-tallet, og den er uttrykk for det norske demokratiet.

Riksantikvar Jørn Holme
Peter Butenschøn

Arkitekt Peter Butenschøn

Foto: BJØRN HALFDANSEN / Scanpix

– Mer enn kontorbygg

Arkitekt Peter Butenschøn er sterk tilhenger av å verne blokka. Han tolker det som en seier at saken er utsatt, og at det nå er Statsministerens kontor som avgjør.

– Det betyr at regjeringen har skjønt at dette ikke er en vanlig kontorblokk, men ett av de viktigste byggene. Det kan derfor bare håndteres som en stor politisk sak, og ikke som en bygningsteknisk affære, sier han.

Han mener avgjørelsen angår hele det politiske Norge og hele regjeringen.

– Det er et bygningsteknisk sunt bygg. Konstruksjonen er uberørt og solid. Det er et bygg som forteller forferdelig mye om norsk etterkrigstid. Det er utsmykket av datidens fremste kunstnere, sier Butenschøn.

– Kulturarv på alvor

Ivar Odnes er styreleder i den ideelle stiftelsen Norsk Kulturarv. Han er fornøyd.

– Jeg synes avgjørelsen om å overføre ansvaret til Statsministerens kontor vitner om at politikerne tar kulturarven på alvor, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Symboltung blokk

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror regjeringen nå har skjønt den symbolske viktigheten av bygget.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Dette viser en økende innsikt i hvor komplisert denne avgjørelsen er. Det blir nå viktig å høre på rådene fra de antikvariske myndighetene. Riksantikvaren ble bedt om å utrede fredning av blokka før den ble rammet 22. juli. Det er vanskelig å se at regjeringen kan se annerledes på saken nå, sier hun.

Moxnes tror ikke på store protesttog dersom Statsministerens kontor lar blokka stå.

– Anders Behring Breivik ville legge denne blokka i ruiner, og så på den som et sterkt bilde på sosialdemokratiet og arbeiderpartimakt. Det vil være ironisk hvis en Ap-tung regjering mister dette poenget. Statsråd Rigmor Aasrud har blitt oppfattet som en rivningsvillig minister, og det er kanskje derfor denne prosessen nå overføres til Statsministerens kontor, sier kulturkommentatoren.

Hør Moxnes fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.