Hopp til innhold

Store kunstskader etter terroren

Arbeidet med å restaurere ødelagt kunst etter terrorangrepet 22. juli er i gang. Museene frykter store skader.

Video Ødelagt kunst i regjeringskvartalet

VIDEO: Christian Krohgs bilde «I lende» fra 1892 ble gjennomskåret av glasskår under terrorangrepet mot regjeringskvartalet. Nasjonalmuseet begynner nå arbeidet med å restaurere de ødelagte bildene. Se Dagsrevyens reportasje.

– En tornado av glasskår har føket tvers gjennom hele bildet. Det er ganske skrekkelig, sier Kari Greve, seksjonsleder i Nasjonalmuseet.

Kari Greve / seksjonsleder, Nasjonalmuseet

Kari Greve er seksjonsleder i Nasjonalmuseet, og frykter store skader på mange av de 103 verkene museet har lånt ut til regjeringskvartalet etter terroren 22. juli.

Foto: NRK

Hun studerer skadene på Christian Krohgs maleri «I lende» fra 1892, og liker ikke det hun ser. Maleriet prydet en av veggene i regjeringskvartalet. Det fikk omfattende skader under terrorangrepet 22. juli.

«I lende» er ett av 103 kunstverk som Nasjonalmuseet har lånt ut til regjeringskvartalet. Greve frykter at flere verk har lidd samme skjebne som Krohgs maleri.

– Av de 103 er det 40 per nå vi ennå ikke har oversikt over. Så vi er veldig spente, og gruer oss vel egentlig til hva vi kommer til å få se, sier Greve, og sier det vil ta flere måneder å restaurere Krohg-maleriet.

Synlig fotavtrykk

Departementenes servicesenter har ansvaret for å samle inn kunstverkene etter terrorangrepene. De ansatte har ennå ikke fullført kartleggingen av forholdene i høyblokka, som ble hardest rammet etter eksplosjonen.

Denne huset verk av kunstnere som Frederik Collett, Frits Thaulow og Gerhard Munthe.

Rådgiver Kjetil Sundby frykter det verste, og sier han allerede har sett store skader. Han forteller at blant annet et maleri av Gunnvor Advocaat har fått et spesielt preg.

– Maleriet ble funnet på gulvet etter eksplosjonen. Under evakueringen har det blitt tråkket på, så det har et tydelig fotavtrykk på seg, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Gunvor Advocat

Ansatte i Departementenes servicesenter viser fram et bilde av Gunnvor Advocaat som falt fra veggen og ble tråkket på under evakueringen etter eksplosjonen 22. juli. Fotavtrykket i forgrunnen.

Foto: NRK

– Hun slåss mot høyreekstremisme

"Vi lever på en stjerne" av Hannah Ryggen

«Vi lever på ei stjerne» av tekstilkunstner Hannah Ryggen fikk store skader da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli. Her teppet i uskadet versjon.

Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Jan-Lauritz Opstad er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Jan-Lauritz Opstad er direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Foto: Alf Skille / NRK

Ikke bare malerkunst ble rammet av terroren.

Blant de ødelagte kunstverkene er tekstilkunstner Hannah Ryggens «Vi lever på ei stjerne».

– Jeg frykter at teppet er ødelagt, men håper i det lengste at det kan reddes, sier direktør ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Jan-Lauritz Opstad.

Han er den fremste eksperten på Hannah Ryggens arbeider.

Totalt var det tre arbeider av Ryggen i regjeringskvartalet da bomben eksploderte. «Vi lever på ei stjerne» var ett av tekstilkunstnerens største arbeider, og det teppet hvor hun brukte flest farger.

– Det forestilte en naken mann og en naken kvinne. De ligger over jordkloden, for Ryggen var opptatt av at en makt holder hele universet sammen, sier Opstad.

Museumsdirektøren mener det er et paradoks at nettopp Ryggens kunst blir et offer for høyreekstrem terror.

– Hanna Ryggen var helt i toppsjiktet blant europeiske kunstnere. Hun slåss mot høyreekstremisme og fascisme hele livet, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober