Hopp til innhold

Homosang førte til festivalnekt

Maria Merete Trøen skulle sunget på Misjonsfestivalen i helgen. Men det var før arrangøren fant ut at hun synger årets låt for Skeive dager.

Maria Merete Trøen

Maria Trøen deltok med «Hear When I'm Calling» i delfinalen i Melodi Grand Prix i Bodø i 2008. Hun synger årets «pridelåt» på Skeive dager, og fikk derfor ikke synge for Misjonsfestivalen.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / SCANPIX

Jarleif Gaustad

- At Trøen profileres slik hun gjør på Skeive dager er uforenlig med vår profil, sier Jarleif Gaustad.

Styreleder Stein Runar Østigaard i Skeive Dager

- Dette er intoleranse på det verste. Jeg er rystet, sier Stein Runar Østigaard.

Foto: Maria Nakken / NRK
Bård Nylund

Lederen i landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, er svært kritisk til avgjørelsen.

Maria Merete Trøen ble hyret til å synge på Misjonsfestivalen i Hurdal med en klar kristen profil. Da arrangøren fikk nyss om at hun synger årets «pridelåt» på Skeive dager, kansellerte de avtalen.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg har vanskeligheter med å forstå hvorfor jeg skal bli utelukket fordi jeg har sunget en sang, sier Trøen til NRK.no.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) står bak festivalen på Hurdal Verk Folkehøgskole, som ble arrangert helgen 20. til 22. mai i år.

Grunnen til utestengelsen er ifølge arrangøren at hun bryter med hva Norsk Luthersk Misjonssamband står for, når hun synger for Skeive dager.

– Vi opplever at dette kunne bli en konflikt. At hun opptrer for Skeive dager er uforenlig med vår profil, sier Jarleif Gaustad, leder for NLM Region Øst til NRK.no.

«Lørdag kveld blir det konsert med de syngende søstrene Maria Merete Trøen og Camilla Trøen Skeie fra Larvik», skrev NLM på sine hjemmesider som reklame for festivalen. Søstrene fikk aldri stått på den scenen.

LES OGSÅ: Opprørt over «Skeive dager»-leder

– Bevis på at vi trenger Skeive dager

Leder for Skeive dager Stein Runar Østigaard er opprørt på Trøens vegne, og mener det er intoleranse på det verste.

– Jeg synes det er veldig trist. Det Misjonssambandet oppnår er å fremstå som noen som tar avstand fra det å ha en sterk identitet. Hun har jo valgt å synge en sang som handler om livsmot, som skal være en støtte til de som har det vanskelig, sier Østigaard.

Han mener utestengelsen er et tydelig bevis for hvorfor man trenger Skeive dager.

– Vi trodde kanskje de hadde tatt lærdom av tidligere hendelser, og kunne vise en respekt for mennesket. Dette dreier seg ikke om et politisk ståsted, men om menneskeverd, sier Østigaard.

Artikkelen fortsetter under lydklippet:

Lederen i landsforeningen for lesbiske og homofile, Bård Nylund, er svært kritisk til avgjørelsen. Han mener det sender ut uheldige signaler.

– Misjonssambandet ønsker alltid å fremstille seg selv som åpne, tolerante og full av nestekjærlighet, men i praksis følger de ikke opp, sier Nylund.

– Rammer flere

– Hva slags signaler tror du dette sender ut til unge homofile som kanskje er medlem av Misjonssambandet?

– Jeg kan skjønne at noen reagerer. Allikevel går det et skille på hva som er naturlig og ikke. Jeg er ikke sikker på om jeg ville vært det mest interessante objektet for Skeive dager, heller, sier Gaustad.

Maria Merete Trøen mener det er viktig å understreke at ikke alle kristne har samme holdning som Norsk Luthersk Misjonssamband. Selv er hun kristen, og hun er uenig i NLMs avgjørelse.

Det var tre dager før konserten skulle holdes at Trøen fikk beskjeden om at hun ikke var velkommen til å stå på scenen. Konserten hadde vært planlagt lenge.

– Utfallet er at det ikke kun jeg som blir rammet av dette. Det er tusenvis av homofile mennesker som føler at dette rammer dem. Selvfølgelig blir det reaksjoner når grunnen til at jeg ikke får opptre er at synger en låt som brukes i et arrangement rettet mot homofile, sier Trøen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters